Monday, October 22, 2007

pripravila katarína plavčanová Liberálna opozičná strana Občianska platforma je zrejmým víťazom nedeľných parlamentných volieb v Poľsku

18.00
Liberálna opozičná strana Občianska platforma je zrejmým víťazom nedeľných parlamentných volieb v Poľsku, v ktorých získala 41 percent hlasov. Občianska platforma prisľúbila stiahnutie poľských jednotiek z Iraku a zlepšenie vzťahov s ostatnými štátmi Európskej únie. Analytici predpokladajú, že sa "poľská zahraničná politika od základov zmení". Poľsko bolo doposiaľ jedným z najbližších spojencov amerického prezidenta Georgea Busha v otázke Iraku.

Rozsiahle požiare v Kalifornii, pre ktoré museli masívne evakuovať 36 tisíc ľudí a vyhnali hollywoodske hviezdy z ich miliónových víl, si vyžiadali už jeden ľudský život. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil včera v neskorých hodinách v siedmich juhokalifornských okresoch stav pohotovosti. V celej oblasti už zhorelo 12 tisíc hektárov pôdy. Ide o najmenej 11 samostatných požiarov, ktoré šíria po celom okolí čierny dusivý dym.

Moskva dnes oznámila, že je pripravená pozvať "kompetentných" volebných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby monitorovali decembrové parlamentné voľby. Minulý týždeň sa pozorovatelia z OBSE, ktorí monitorovali aj voľby v roku 2003, sťažovali, že ešte nedostali pozvanie na voľby, ktoré sa uskutočnia 2. decembra.

Českému prezidentovi Václavovi Klausovi dôverujú dve tretiny Čechov. Podľa prieskumu si síce od júna pohoršil o päť percent, no napriek tomu má prezident spomedzi všetkých inštitúcií najvyššiu dôveryhodnosť.

Najpriateľskejšou turistickou destináciou na svete je Írsko. Vyplýva to zo zoznamu, ktorý vystavil renomovaný cestovateľský sprievodca Lonely Planet. V prvej desiatke sa objavili aj ďalšie krajiny, ktoré navštevujú turisti z každého kúta sveta, vrátane Spojených štátov, ale aj malé štáty ako Fidži či Samoa.

Francúzsky futbalový magazín zverejnil zoznam 50 kandidátov na ocenenie Zlatá lopta 2007. Táto anketa, ktorú vyhlasujú od roku 1956, prechádza výraznou obmenou, keďže po prvý raz môžu vzácnu loptu získať aj hráči nepôsobiaci v Európe. Najhorúcejším kandidátom na zisk Zlatej lopty je stredopoliar AC Miláno Kaká, ktorý sa stal najlepším strelcom Ligy majstrov a Milánu tak pomohol k trofeji v tejto prestížnej európskej pohárovej súťaži.
*************************************
N O C:
Veľká oblačnosť až zamračené a miestami občasný dážď, od 700 m sneženie.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2 stupne.

U T O R O K:
Veľká oblačnosť až zamračené. K večeru na východe čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Na viacerých miestach občasný dážď. Hranica sneženia od 1 500 m. Najvyššia denná teplota 8 až 13 stupňov, a na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši len 7 stupňov. Vietor od severu do 8 m/s, na východe v nárazoch okolo 15 m/s.