Monday, October 22, 2007

pripravila katarína plavčanová

17.30
*Poliaci od základu zmenia zahraničnú politiku * Pred požiarmi v Kalifornii už evakuovali aj hollywoodske hviezdy * Lisabon žiada spoločnú námornú hranicu EÚ * Maďarská garda je hanbou madarskej demokracie
* Horúcim adeptom na ocenenie Zlatá lopta je Kaká z AC Miláno

Príjemný podvečer

Liberálna opozičná strana Občianska platforma (PO) je zrejmým víťazom nedeľných parlamentných volieb v Poľsku, v ktorých získala 41 percent hlasov. Po spočítaní takmer troch štvrtín hlasov to v pondelok oznámila Ústredná volebná komisia. Občianska platforma prisľúbila stiahnutie poľských jednotiek z Iraku a zlepšenie vzťahov s ostatnými štátmi Európskej únie. Líder liberálov Donald Tusk, plánuje "priviesť domov" z Iraku 900 poľských vojakov. Tuskov prísľub je v Poľsku veľmi populárny. Analytici predpokladajú, že sa "poľská zahraničná politika od základov zmení". Poľsko bolo doposiaľ jedným z najbližších spojencov amerického prezidenta Georgea Busha v otázke Iraku.

Rozsiahle požiare v Kalifornii, pre ktoré museli masívne evakuovať 36 tisíc ľudí a vyhnali hollywoodske hviezdy z ich miliónových víl, si vyžiadali už jeden ľudský život. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil včera v neskorých hodinách v siedmich juhokalifornských okresoch stav pohotovosti. V celej oblasti už zhorelo 12 tisíc hektárov pôdy. Ide o najmenej 11 samostatných požiarov, ktoré šíria po celom okolí čierny dusivý dym.

Požiare zasiahli aj luxusné prímorské stredisko Malibu, západne od Los Angeles. Okrem iných odtiaľ evakuovali napríklad domy slávneho režiséra Jamesa Camerona a hviezdy z filmu Pomáda Olivie Newton-Johnovej. Medzi obyvateľov mesta patrí aj Sting, Mel Gibson, Robert Redford, Barbra Streisandová, Cher a Richard Gere. Úrady varujú, že požiare sa môžu šíriť ešte niekoľko dní, pokiaľ silný vietor neutíchne.

Lisabon žiada spoločnú námornú hranicu EÚ. Musíme vytvoriť systém koordinácie a ochrany morských zdrojov,"povedal portugalský premiér José Sócrates. Zdôraznil, že "ak by sme určili spoločnú vonkajšiu hranicu," pobrežné zóny by bolo možné obhospodarovať integrovaným spôsobom. Európska únia má približne 70tisíc km pobrežia, ktoré susedí so šiestimi moriami a oceánmi. Približne polovica Európanov žije menej ako 50 km od pobrežia a priemyselné odvetvia spojené s morom podľa údajov európskych inštitúcií prispievajú k hospodárskemu rastu EÚ 3 - 5 percentami.

Maďarská garda je hanbou maďarskej demokracie, píše sa v dnes zverejnenom vyhlásení koaličného Zväzu slobodných demokratov. Maďarskí liberáli týmto dokumentom protestovali proti tomu, že včera niekoľko stoviek nových gardistov zložilo v Budapešti prísahu. Vzbudzovanie strachu nemá oprávnenie v dnešnom maďarskom politickom živote, konštatuje menší koaličný partner.

Taliansko zasiahla vlna studeného počasia nasnežilo aj na juhu krajiny. Dnes sa turistom pri Neapolskom zálive naskytol nevšedný pohľad: vrchol sopky Vezuv bol zasnežený. Sneh napadal aj na svahoch sicílskeho vulkánu Etna. Na letisku v Palerme museli v dôsledku búrky zrušiť viacero letov. Príčinou výčinov počasia je podľa meteorológov prúdenie chladného vzduchu zo severu.
doma
Liter nafty má od zajtra zdražieť v priemere o 40 halierov. Ceny benzínov by sa meniť nemali. Ceny nafty naposledy stúpli pred mesiacom, benzín zlacnel o 20 halierov uplynulý týždeň.

V širšom centre Bratislavy na Prievozskej ulici ráno v byte vybuchol plyn. Na miesta zasahovali hasiči aj zdravotníci. Explózia zranila 35-ročnú ženu, ktorá má popáleniny na 50 percentách tela. Po výbuchu a následnom požiari ju záchranári previezli do bratislavskej nemocnice v Ružinove. Výbuch poškodil dve autá a trolejové vedenie. Príčina explózie nie je zatiaľ známa.

Thajskí lovci sa včera plavili po rozvodnených riekach na severovýchode krajiny a snažili sa uloviť 11 krokodílov, ktorým sa podarilo utiecť zo zajatia počas záplav. Minulý týždeň ušlo z farmy v provincii Nakorn až 34 krokodílov. Jedenásť z nich je stále na úteku, ostatné sa lovcom podarilo zastreliť. Niektoré z nich sú až šesť metrov dlhé. "Zaplavená oblasť je veľmi rozsiahla a veľké krokodíly sú obratné, dokážu byť ponorené pod vodou omnoho dlhšie než menšie druhy," uviedol člen krízového štábu.

Euro 33,69, americký dolár 23,78 a britská libra 48,30

ŠPORT

Francúzsky futbalový magazín zverejnil zoznam 50 kandidátov na ocenenie Zlatá lopta 2007. Táto anketa, ktorú vyhlasujú od roku 1956, prechádza výraznou obmenou, keďže po prvý raz môžu vzácnu loptu získať aj hráči nepôsobiaci v Európe. Najhorúcejším kandidátom na zisk Zlatej lopty je stredopoliar AC Miláno Kaká, ktorý sa stal najlepším strelcom Ligy majstrov a Milánu tak pomohol k trofeji v tejto prestížnej európskej pohárovej súťaži.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková úspešne vstúpila do bojov medzinárodnych majstrovstiev SR. V dnešnom stretnutí 1. kola štvorhry na podujatí ITF Ritro Slovak Open v bratislavskej Sibamac aréne Cibulková a Chorvátka Ivana Lisjaková ako držiteľky voľnej karty zdolali nenasadenú českú dvojicu Petra Kvitová, Darina Šeděnková 6:2, 6:4.

Hokejový útočník Pavol Demitra z Minnesota Wild nedohral včerajšie stretnutie s Coloradom, keď v polovici tretej tretiny odišiel do šatne a do súboja už nezasiahol.
Demitra si natiahol svalstvo v oblasti pravého bedra. Rodák z Dubnice je v súčasnosti najproduktívnejším Slovákom v NHL, v ôsmich zápasoch nazbieral osem bodov za tri góly a päť asistencií.

*************************************
N O C:
Veľká oblačnosť až zamračené a miestami občasný dážď, od 700 m sneženie.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2 stupne.

U T O R O K:
Veľká oblačnosť až zamračené. K večeru na východe čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Na viacerých miestach občasný dážď. Hranica sneženia od 1 500 m. Najvyššia denná teplota 8 až 13 stupňov, a na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši len 7 stupňov. Vietor od severu do 8 m/s, na východe v nárazoch okolo 15 m/s.