Wednesday, October 31, 2007

pripravila katarína plavčanová Vojenská junta v Mjanmarsku verbuje do armády desaťročné deti

11.00
Vojenská junta v Mjanmarsku, ktorá je terčom kritiky za násilné potláčanie prodemokratických síl, verbuje do armády desaťročné deti. Uvádza sa to v dnes uverejnenej správe organizácie pre ľudské práva Human Rights Watch. Podľa správy inkasujú vojenskí a civilní sprostredkovatelia platby v hotovosti či iné stimuly za každého získaného vojaka. Dokonca aj vtedy, ak nedosiahol požadovanú vekovú hranicu. Vojenská vláda sa zamerala na deti, pretože pokračuje rozširovanie armády a chýbajú dobrovoľníci.

Najmenej osem ľudí dnes zahynulo a ďalších 42 osôb utrpelo zranenia pri výbuchu bomby v autobuse v ruskom meste Togliatti. Organizované zločinecké skupiny, z ktorých mnohé sa špecializujú na obchodovanie so súčiastkami áut, vedú pravidelné vojny o regióny vplyvu a vraždy v podsvetí sú bežné. Výbušné zariadenie, ktoré bolo použité aj pri explózii autobusu, často využívajú pri odplatách v obchodných sporoch.

Tropická búrka Noel si už v Karibiku vyžiadala okolo 50 obetí. V Dominikánskej republike prišlo doteraz o život približne 30 ľudí, v susednom Haiti zahynulo dvadsať osôb. Tisíce ľudí museli opustiť ohrozené územia. Uviedla to dnes agentúra DPA.
Tropická búrka spôsobila silné dažde, ľudia sa utopili v rozvodnených riekach, zahynuli v lavínach blata alebo pri zosuvoch pôdy na horách.

52 nelegálnych migrantov zadržali včera pohraničníci v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice. V Sninskom okrese zadržali hliadky 22 Pakistancov a v Sobraneckom okrese 30 Indov. Migrantov dočasne umiestnili v priestoroch Oddelenia hraničnej kontroly Policajného zboru v Uliči. Voči prevádzačovi ukrajinského pôvodu začal Úrad hraničnej a cudzineckej polície trestné stíhanie pre zločin prevádzačstva.

Zima nebude až taká teplá ako vlani, keď vodiči zimné pneumatiky nepotrebovali a lyžiarske strediská končili v strate. Odborníci z Európskeho centra pre strednodobú predpoveď v Anglicku však aj nadchádzajúcu zimu očakávajú skôr miernejšiu, hoci nie rekordne. Slovenskí odborníci sú zatiaľ opatrní. Súhlasia, že zima pravdepodobne nedosiahne teploty, ktoré by ich donútili prepísať doterajšie historické zápisy, ako sa to stalo vlani v januári, keď sa na juhu dalo chodiť v jesenných vetrovkách.

Útok na vstupenky na OH 2008 v Pekingu priniesol chaos. Webové stránky a hotline spojenia organizátorov boli totálne preťažené. Počas prvej hodiny sa pokúsilo získať vstupenky cez internet až 8 miliónov záujemcov, systém skolaboval.

***********************************
Veľká oblačnosť až zamračené. Popoludní od západu zmenšovanie oblačnosti. Miestami občasný dážď, popoludní prehánky.Najvyššia denná teplota 7 až 12 st.
Slabý, neskôr severný vietor 4 až 7 m/s.