Wednesday, October 24, 2007

pripravila katarína plavčanová Česká republika je pre Európsku banku pre obnovu a rozvoj ako prvá z krajín V4 štátom s rozvinutou ekonomikou

16.00
Požiare, ktoré sa v južnej Kalifornii už tretí deň vymykajú spod kontroly, pripravili o život päť ľudí a v oblasti San Diega vyhnali z domovov pol milióna osôb. Takmer 240 kilometrov dlhé pásmo postihnuté ohňom siaha od Los Angeles až na juh po mexickú hranicu.

Pakistanské úrady, ktoré vyšetrujú minulotýždňový samovražedný útok na expremiérku Bénazír Bhuttovú, zadržali najmenej 15 ľudí, ktorých vypočúvajú. Útok na bývalú pakistanskú premiérku, ktorá sa práve vracala po ôsmich rokoch z exilu, v dave jej priaznivcov zabil 136 osôb. Bezpečnostné opatrenia zostávajú v Karáčí naďalej sprísnené, keďže Bhuttovej sa opäť vyhrážajú smrťou.

Z čínskeho vesmírneho strediska Si-čchang úspešne odštartovala raketa s prvou lunárnou družicou na palube. Bude rok skúmať povrch a kozmické prostredie Mesiaca.

Česká republika je pre Európsku banku pre obnovu a rozvoj ako prvá z krajín V4 štátom s rozvinutou ekonomikou. Z krajiny prijímajúcej pomoc sa stáva darcovským štátom. Včera o tom rozhodlo predstavenstvo banky. Česká republika sa tak ako prvá krajina zo skupiny transformujúcich sa krajín strednej a východnej Európy zaradila medzi štáty s rozvinutou ekonomikou, ktoré už nepotrebujú služby tejto významnej finančnej inštitúcie.

Vláda schválila zmenu nariadenia o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Do siete bude patriť 34 zdravotníckych zariadení, pôvodne ich bolo 42. Verejná minimálna sieť stanovuje nemocnice, s ktorými musia zdravotné poisťovne uzavrieť zmluvy. Neznamená to však automaticky zánik ostatných nemocníc, keďže poisťovne sa s nimi môžu na zmluvách dohodnúť.

Slovensko spúšťa najrýchlejšie tempo stavania diaľnic v Európe. "Formou partnerstiev so súkromnými firmami postavíme v najbližších rokoch 151 kilometrov diaľnic, tak ako rozhodla vláda ešte v septembri. Ide o maximálny variant, z projektu sa nebude uberať," uviedol včera vládny splnomocnenec pre diaľnice a šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma. Podľa neho je to posledné a úplné rozhodnutie vlády.

Necelých 9.000 ton jabĺk pozberali ovocinári na Slovensku do polovice septembra tohto roka. Priemerné úrody sa v predchádzajúcich rokoch pohybovali do 40.000 ton ročne. Výpadok sa prejavil na cenách. V minulom roku ovocinári predávali jablká v špičkovej kvalite za 7 až 8 Sk za kilogram. Súčasná cena je v súčasnosti 15 až 18 Sk, v obchodnej sieti sa ich cena priblížila k 40 Sk za kilogram. Vysoké ceny negatívne vplývajú na spotrebu jabĺk, ktorá je dlhodobo veľmi nízka. Odporúčaná spotreba 100 až 105 kilogramov jabĺk ročne na osobu, reálna spotreba sa už roky pohybuje na polovičnej úrovni.

Slovenský boxer Rudolf Dydi skončil svoje účinkovanie na MS v Chicagu už v prvom kole. Najskúsenejší zo šestice slovenských pästiarov prehral v bantamovej hmotnosti do 54 kg s domácim Američanom Russellom 6:13 na body.

*******************************
N O C:
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st. Slabý premenlivý vietor.

Š T V R T O K:
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď. Popoludní a večer od východu ustávanie zrážok. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st. Slabý premenlivý vietor do 5 m/s.