Wednesday, October 31, 2007

katarína plavčanová Tropická búrka Noel si už v Karibiku vyžiadala okolo 50 obetí

9.00
Novú poľskú vládu zrejme vytvoria liberáli spoločne s ľudovcami. Predseda Občianskej platformy a kandidát na premiéra Donald Tusk dnes oznámil, že sa obe strany už dohodli na základoch programu a rozdelení ministerstiev. Teraz čaká iba na to, kedy ho prezident Lech Kaczynski formálne poverí vytvorením vlády.

Bosne a Hercegovine, spravovanej slovenským diplomatom Miroslavom Lajčákom, hrozí rozpad. Dôvodom je politická vzbura Republiky srbskej po Lajčákovych opatreniach. Bosnianskym Srbom sa nepáči posilnenie práv spoločného parlamentu a uvažujú, že ho znefunkčnia. Hovoria aj o nezávislosti Republiky srbskej. Podporuje ich Srbsko a jeho premiér Vojislav Koštunica.

Tropická búrka Noel si už v Karibiku vyžiadala okolo 50 obetí. V Dominikánskej republike prišlo doteraz o život približne 30 ľudí, v susednom Haiti zahynulo dvadsať osôb. Tisíce ľudí museli opustiť ohrozené územia. Uviedla to dnes agentúra DPA.
Tropická búrka spôsobila silné dažde, ľudia sa utopili v rozvodnených riekach, zahynuli v lavínach blata alebo pri zosuvoch pôdy na horách.

Kaliforniu postihlo v skorých ranných hodinách mierne zemetrasenie. V okolí San Francisca zaznamenali otrasy so silou 5,6 stupňa Richterovej stupnice. Výšky škôd a prípadné zranenia ešte nie sú známe.

Zemetrasenie o sile 7,5 stupňa Richterovej stupnice postihlo dnes aj oblasť v Tichom oceáne blízko Mariánskych ostrovov. Vlny tsunami však nehrozia. V oblasti sa stretávajú kontinentálne platne, čo vedie k častej seizmickej a vulkanickej aktivite.

Valné zhromaždenie OSN včera drvivou väčšinou hlasov vyzvalo Spojené štáty, aby ukončili svoje 46-ročné embargo uvalené na Kubu. Kubánsky minister zahraničných vecí Felipe Pérez Roque obvinil administratívu amerického prezidenta Georgea Busha z prijímania "nových opatrení, ktoré hraničia so šialenstvom a fanatizmom" a ktoré neškodia len Kube, ale zasahujú do jej vzťahov s najmenej 30 krajinami.

Internetový systém predaja vstupeniek na súťaže olympijských hier 2008 v Pekingu nevydržal mohutný nápor záujemcov a včera skolaboval. Pád serveru nastal vo chvíli, keď sa takmer každú sekundu prihlásilo v Číne viac ako 200 tisíc žiadateľov. Aj z dôvodu technických problémov predali včera "iba" 9000 z takmer 2 miliónov lístkov. Následne stránka vydala výzvu, aby záujemcovia prestali klikať na stránku a boli trpezliví. Tri štvrtiny zo 7 miliónov vstupeniek má zostať v rukách domácich obyvateľov. Za hranice hostiteľskej krajiny sa začnú lístky predávať až v apríli.

Futbalové majstrovstvá sveta sa po 64 rokoch vrátia do Brazílie. Juhoamerický štát uspel so svojou kandidatúrou na šampionát v roku 2014.
***********************************
Veľká oblačnosť až zamračené. Popoludní od západu zmenšovanie oblačnosti. Miestami občasný dážď, popoludní prehánky.Najvyššia denná teplota 7 až 12 st.
Slabý, neskôr severný vietor 4 až 7 m/s.