Monday, October 29, 2007

pripravila katarína plavčanová Požiar benzínky v Kežmarku je už pod kontrolou

11.00
V Kežmarku dnes horela benzínka. Požiar pravdepodobne vznikol pri čistení palivovej nádrže. Prebieha vyšetrovanie. Zranili sa traja ľudia. jeden vážne. Hasiči evakuovali Strednú umeleckú školu, ktorá je v jej tesnej blízkosti. Momentálne je už oheň pod kontrolou.

K pozemnej leteckej nehode došlo včera večer na letisku v Košiciach. Lietadlo Boeing 737-700 po pristátí počas rolovania použilo nesprávnu dráhu. Následkom toho stroj hranou ľavého krídla zachytil stožiar osvetlenia a vyvrátil ho. Nehoda ohrozila 84 cestujúcich na palube. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre zločin poškodzovania cudzej veci a prečin všeobecného ohrozenia.

Na lodi, ktorá sa v Baltskom mori plavila pod slovenskou vlajkou a ztroskotala, Slováci neboli. Posádku tvorili Turci. Siedmi nezvestní sú zrejme mŕtvi. More je totiž príliš studené. Pri 10tich stupňoch vody človek neprežije dlhšie ako štyri či päť hodín. Troch námorníkov sa podarilo zachrániť, jedného vytiahli už mŕtveho. Nákladná loď sa potopila medzi nemeckým a dánským pobrežím. Nepatrila žiadnej firme zo Slovenska, bola len u nás zaregistrovaná.

Americká kozmická agentúra NASA včera povolila návrat raketoplánu Discovery na Zem, naplánovaného na 6. novembra. Dôvodom úvah o zmene termínu boli úlomky izolačného materiálu, ktoré pri štarte zasiahli raketoplán. Inžinieri NASA však po preskúmaní záberov z inšpekcie tepelného štítu dospeli k záveru, že je v solídnom stave. Posádka Discovery kontrolovala štít 24. októbra počas letu k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), a to pred pripojením k ISS a po ňom.

Traja ľudia zahynuli pri havárii maďarského autobusu v okolí rakúskeho mesta Graz. Pravdepodobnou príčinou nehody, ktorá sa stala dnes nadránom na diaľnici A2, bol podľa rakúskej polície mikrospánok vodiča. Autobus so 42 mladými futbalovými fanúšikmi, ktorí cestovali z Talianska, sa po náraze do zvodidiel prevrátil do priekopy.

Po obmedzení zisku zdravotných poisťovní by vláda mohla siahnuť na príjmy aj ďalších subjektov v zdravotníctve. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž povedal, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti nemôže byť predmetom čistej trhovej súťaže. Nevylúčil pritom zásahy štátu. Ak sa podľa neho ukáže, že farmaceutické spoločnosti preháňajú zisky pri predaji liekov, je to dôvod, aby štát zasiahol.

Bytové domy na Slovensku si posledné štyri roky objednávajú od teplárov v priemere asi o desať percent tepla viac, ako v danom roku skutočne spotrebujú. Nadmerné očakávania spôsobujú, že ľudia platia v priebehu roka zbytočne vysoké zálohové platby. V niektorých mestách dokonca odberatelia nedostanú späť celú časť nadmerných záloh. Musia totiž zaplatiť aj časť z tepla, ktoré si dom objedná, ale neminie.

Cez víkend sa hrali zápasy 20ho kola hokejovej extraligy aj jeden predohrávaný duel 31ho kola. Na čele je naďalej Trenčín pred Slovanom a Košicami. Kežmarok zvíťazil nad Popradom po predĺžení 4:3, Nitra zdolala Skalicu 4:2, Žilina podľahla Trenčínu 0:1, Liptovský Mikuláš prehral s Slovanom Bratislava 2:6, Zvolen zdolal Košice 4:2, a napokon Martin vysoko porazil Slovenskú 20tku 10:1.
****************************************
Oblačno až zamračené, v nižších polohách miestami hmlisto. Na horách, ojedinele aj v nižších polohách zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 9 až 13 st. Slabý vietor.