Friday, October 26, 2007

pripravila katarína plavčanová Niekoľko stoviek protivládnych demonštrantov dnes nakrátko zablokovalo dopravu na dvoch mostoch cez Dunaj

15.00
Niekoľko stoviek protivládnych demonštrantov dnes nakrátko zablokovalo dopravu na dvoch mostoch cez Dunaj a spôsobilo problémy s dopravou na niekoľkých hlavných cestách v Budapešti. Desiatky policajtov v špeciálnej výstroji zahnali protestujúcich z mosta Erzsébet a tiež zadržali niekoľko krajne pravicových aktivistov vyzývajúcich na rezignáciu socialistického premiéra Ferenca Gyurcsánya. Doprava bola prerušená aj cez Reťazový most po tom, ako sa traja muži vyšplhali na jeden z jeho pilierov. Po tom, ako ich polícia prostredníctvom megafónov vyzvala, aby sa rozišli, dav sa rozpŕchol. Polícia zadržala niekoľkých lídrov protestov.

Referendum o radare v Česku nebude. Česká poslanecká snemovňa dnes podľa očakávaní neschválila opozičný návrh na jeho usporiadanie. Z celkového počtu 144 prítomných poslancov konanie referenda podporilo 76 a 56 bolo proti. Viac ako štvrtina poslancov sa na zasadnutí nezúčastnila. Snemovňa následne odmietla aj ďalší návrh opozície, aby sa ľudové plesbicity stali súčasťou českej ústavy.

Hlavnou príčinou vlaňajšieho závalu v bani Nováky, pri ktorom zahynuli 4 baníci, boli viaceré nepriaznivé geologické faktory. Vyplýva to zo záverečnej správy vyšetrovacej komisie. Komisia zistila aj 11 porušení bezpečnostných predpisov zo strany hornonitrianskych baní, okrem iného bane nevykonali dva predpísané vrty.

Národná rada schválila 140 hlasmi vyhlásenie k 100. výročiu tragédie v Černovej, ktoré predložil predseda parlamentu Pavol Paška. Konštatuje sa v ňom, že tragické udalosti v Černovej parlament chápe nielen ako historickú krivdu voči Slovákom, ale predovšetkým ako memento, pre ktoré bude mať vždy na pamäti demokratické hodnoty a princípy vzájomnej tolerancie medzi národmi. Tie zaručujú v prostredí Európskej únie taký právny stav, aby už nikdy viac nedochádzalo k národnostnému útlaku a k zneužívaniu štátnej moci.

Posledný októbrový víkend vo Vysokých Tatrách je už desiatky rokov spojený s pietnou spomienkou na obete hôr na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou. "Ešte v čase výstavby cintorína v roku 1936 tu boli horskí vodcovia, ktorí si uctili pamiatku obetí horských nešťastí a odvtedy sa traduje táto pietna spomienka. Súčasťou pietnej spomienky bude ekumenická bohoslužba v kaplnke na Symbolickom cintoríne.

V úvodných pretekoch novej sezóny Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach počas nadchádzajúceho víkendu v rakúskom Söldene bude mať Slovensko zastúpenie medzi ženami aj mužmi. Okrem Veroniky Zuzulovej bude v premiérovom obrovskom slalome sezóny štartovať aj Jaroslav Babušiak. Ženský obrovský slalom je na programe v sobotu 27. 10., mužský o deň neskôr.

***********************************
N O C:
Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. V nižších polohách zamračené a hmlisto. Ojedinele slabý dážď alebo mrholenie. Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st.
Slabý vietor.

S O B O T A:
V nižších polohách zamračené a hmlisto. Na horách a miestami aj v nížinách na strednom a východnom Slovensku zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabý dážď.
Najvyššia denná teplota 8 až 13 st, na východe ojedinele vyššie. Slabý premenlivý vietor. ž 15 m/s.