Friday, October 26, 2007

pripravila katarína plavčanová Maďarská polícia vytlačila dnes predpoludním z Alžbetinho mosta v Budapešti demonštrantov, ktorí sa pokúsili zabloko

14.00
Maďarská polícia vytlačila dnes predpoludním z Alžbetinho mosta v Budapešti demonštrantov, ktorí sa pokúsili zablokovať premávku. Extrémisti sa potom snažili narušiť dopravu na iných miestach peštianskej strany Dunaja, polícia ich vytláča do vedľajších uličiek. Vyše 200 osôb sa pokúsilo zastaviť premávku v rannej dopravnej špičke, čo sa im asi na desať minút podarilo. Polícia vyzvala demonštrantov, aby sa rozišli. Dôvodom bola požiadavka na odstúpenie premiéra Ferenca Gyurcsánya.

Talianski štátni zamestnanci začali dnes štrajk, ktorý môže viesť k uzavretiu úradov a narušiť poskytovanie zdravotníckej pomoci po celej krajine. 8-hodinový štrajk zvolali hlavné odborové zväzy na protest proti nedostatku financií v rozpočte na rok 2008, ktorý môže ohroziť predlžovanie pracovných zmlúv. Tisíce z 3 miliónov zamestnancov verejnej správy sa zhromaždili v Ríme. Odbory sa zaručili za to, že v priebehu dňa štrajk neovplyvní pohotovostné zdravotnícke služby.

Hlavnou príčinou vlaňajšieho závalu v bani Nováky, pri ktorom zahynuli 4 baníci, boli viaceré nepriaznivé geologické faktory. Vyplýva to zo záverečnej správy vyšetrovacej komisie. Komisia zistila aj 11 porušení bezpečnostných predpisov zo strany hornonitrianskych baní, okrem iného bane nevykonali dva predpísané vrty.

Referendum o radare v Česku nebude. Česká poslanecká snemovňa dnes podľa očakávaní neschválila opozičný návrh na jeho usporiadanie. Z celkového počtu 144 prítomných poslancov konanie referenda podporilo 76 a 56 bolo proti. Viac ako štvrtina poslancov sa na zasadnutí nezúčastnila. Snemovňa následne odmietla aj ďalší návrh opozície, aby sa ľudové plesbicity stali súčasťou českej ústavy.

Šesť Číňanov a jedna Číňanka sa uchádzajú o možnosť letieť do vesmíru počas prvého komerčného vesmírneho letu v roku 2009. Vesmírna loď vynesie do kozmu dvoch ľudí. Turisti by mali za pohľad do vesmíru zaplatiť približne 200-tisíc dolárov, čo je v prepočte vyše 4,6 milióna korún. Podľa vesmírneho strediska v Novom Mexiku by sa vesmírne výlety mali konať dva alebo tri razy denne, päť dní do týždňa. Ročne by sa malo zorganizovať 700 až 800 vesmírnych výletov.

Stredoeurópsky čas začne tento rok platiť v noci zo soboty 27. na nedeľu 28. októbra. O tretej hodine si ručičky hodiniek posunieme späť na druhú. Na letný čas opäť prejdeme v nedeľu 30. marca 2008. Prvým, kto myšlienku striedania letného zimného času koncipoval, bol Benjamin Franklin. Bolo to v roku 1784.

Počet nebezpečných výrobkov v Európe prudko rastie. Len za prvých osem mesiacov európske krajiny našli na svojich trhoch vyše 1000 druhov škodlivých výrobkov, čo je o polovicu viac ako vlani. Prvú priečku rebríčka škodlivých výrobkov obsadili tento rok opäť hračky, za nimi sú motorové vozidlá, ktoré oproti vlaňajšku predbehli elektrické spotrebiče. Trojica týchto výrobkov tvorila takmer 60 percent všetkých objavených škodlivých výrobkov v obchodoch. Dôvodom rastu škodlivých výrobkov je podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie najmä voľný pohyb množstva tovarov, ktoré nestihnú zachytiť ani colníci. Každý druhý nebezpečný výrobok nájdený na trhoch Európy, je z Číny.

Účasť kapitána talianskeho futbalového klubu AS Rím Francesca Tottiho v šlágri Serie A proti AC Miláno je otázna. Útočník si totiž poranil členok v zápase Ligy majstrov proti Sportingu Lisabon.

O nedeľné podtatranské derby medzi Popradom a Kežmarkom je zo strany divákov veľký záujem. Začína sa o 5-tej večer. Usporiadatelia žiadajú fanúšikov, ktorí chcú stihnúť začiatok zápasu, aby prišli na štadióne minimálne o pol hodiny skôr.

****************************************
P O P O L U D N I E:
Veľká oblačnosť až zamračené, hmlisto. Ojedinele slabý dážď alebo mrholenie. Na horách a miestami aj v nižších polohách vo východnej polovici prevažne polooblačno. Najvyššia denná teplota 7 až 12, na východe ojedinele do 14 st.Na hrebeňoch Tatier južný až juhozápadný vietor 10 až 15 m/s.