Wednesday, October 24, 2007

pripravila katarína plavčanová Maďarská garda a jej podobné skupiny vyvolávajú znepokojenie na pôde Európskeho parlamentu

14.00
Požiare, ktoré sa v južnej Kalifornii už tretí deň vymykajú spod kontroly, pripravili o život päť ľudí a v oblasti San Diega vyhnali z domovov pol milióna osôb. Takmer 240 kilometrov dlhé pásmo postihnuté ohňom siaha od Los Angeles až na juh po mexickú hranicu. Požiar zničil 1500 obytných domov - väčšinu v San Diegu - hustý dym zahalil slnko, na ulice padá popol. Evakuácia pol milióna ľudí je v USA najväčšou od roku 2005, keď pobrežie Mexického zálivu postihol hurikán Katrina.

Pakistanské úrady, ktoré vyšetrujú minulotýždňový samovražedný útok na expremiérku Bénazír Bhuttovú, zadržali najmenej 15 ľudí, ktorých vypočúvajú. Útok na bývalú pakistanskú premiérku, ktorá sa práve vracala po ôsmich rokoch z exilu, v dave jej priaznivcov zabil 136 osôb. Bezpečnostné opatrenia zostávajú v Karáčí naďalej sprísnené, keďže Bhuttovej sa opäť vyhrážajú smrťou.

Maďarská garda a jej podobné skupiny vyvolávajú znepokojenie na pôde Európskeho parlamentu. Ako dnes uviedol líder druhej najväčšej parlamentnej frakcie Martin Schulz, socialisti so znepokojením sledujú rastúcu členskú základňu Maďarskej gardy. "Čo sa týka Maďarska, radi by sme poznali odpoveď na otázku, či sa strana Viktora Orbána konečne dištancuje od Maďarskej gardy a či sa tým pripojí k základným európskym demokratickým hodnotám," konštatoval šéf socialistov.

Vláda schválila zmenu nariadenia o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Nariadenie stanovuje minimálnu sieť nemocníc pre zabezpečenie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, do ktorej bude patriť 34 zdravotníckych zariadení. Verejná minimálna sieť stanovuje nemocnice, s ktorými musia zdravotné poisťovne uzavrieť zmluvy. Neznamená to však automaticky zánik ostatných nemocníc, keďže poisťovne sa s nimi môžu na zmluvách dohodnúť.

V bratislavskom Starom Meste horí. Požiar obmedzil aj dôležitú dopravnú tepnu. Oheň sa rozhorel neďaleko Kamenného námestia okolo 11-stej hodiny. Budova, z ktorej stúpal hustý dym, bola už dlhší čas v rekonštrukcii, čiže požiar pravdepodobne spôsobili miestny robotníci. Požiarnici už zabránili rozšíreniu plameňov na ďalšie objekty. K zraneniam nedošlo.

Z dvojice slovenských boxerov, ktorí zasiahli do bojov v úvodný deň MS v Chicagu, bol úspešný len Pavol Hlavačka. V ľahkej váhe do 64 kg zdolal Hastingsa Bwalyu zo Zambie 12:11 na body.

Historicky najvyššiu prehru v histórii Ligy majstrov utrpeli včera futbalisti Slavie Praha. V 3. kole základnej H-skupiny inkasovali na pôde Arsenalu 7 gólov! Nedali ani jeden. Bola to zároveň najvyššia prehra českého tímu v európskych súťažiach vôbec.

************************************
Popoludní veľká oblačnosť až zamračené a miestami slabý dážď. Na niektorých miestach prechodne polooblačno. Najvyššia denná teplota 9 až 14, v dolinách a kotlinách miestami okolo 7 st. Severný až severovýchodný vietor do 5m/s.