Tuesday, October 30, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 30.10.2007

* Španieli dnes očakávajú verdikt v najväčšom európskom procese s teroristami.

* Rodičia štvrorročnej Madeleine použili peniaze, ktoré získali na pomoc pri jej hľadaní, na zaplatenie hypotéky.

* Národná rada dnes schválila novelu zákona o sociálnom poistení.

* Začali sa jesenné prázdniny




Španieli dnes očakávajú verdikt v najväčšom európskom procese s teroristami. Bezpečnostné zložky sú v pohotovosti. Obyvatelia si pripomenú tragédiu, pri ktorej 11. marca 2004 po výbuchu desiatich bômb zahynulo 191 ľudí a zranených bolo približne 1800. V prípade odsúdenia -ôsmym hlavným obžalovaným hrozí trest vo výške takmer 369 tisíc rokov, hoci podľa španielskej legislatívy môžu za mrežami stráviť maximálne 40 rokov.

Rodičia štvrorročnej Madeleine, ktorá zmizla v lete z hotelovej izby v portugalsku, použili peniaze, ktoré získali na pomoc pri jej hľadaní, na zaplatenie hypotéky. Hovorca rodičov potvrdil údaje britských médií. Rodičia Madeleine, obaja lekári, prijali 1,5 milióna eur vo fondoch, aby sa mohli plne venovať pátraniu po nezvestnej dcérke.

Izraelský minister obrany Ehud Barak upozornil, že sa blíži vojenská operácia proti palestínskym militantom a miestam na odpaľovanie rakiet v Pásme Gazy. "Každý deň nás približuje k rozsiahlej vojenskej operácii v Gaze," povedal Barak novinárom. "Neteší nás to a boli by sme radi, keby sa tomu predišlo, ale ten deň sa určite blíži," uviedol.

Príslušníci ruských mierových síl v Abcházsku dnes na hraniciach zadržali a zbili troch gruzínskych policajtov. Informovalo gruzínske ministerstvo vnútra. Gruzínski pohraničníci našli policajtov pripútaných k obrnenému transportéru v neutrálnej zóne. Miestny abcházsky predstaviteľ, vyhlásil, že Gruzínsko sa snaží vyprovokovať konflikt. Abcházsko a Južné Osetsko nie sú pod kontrolou Gruzínska od začiatku 90-tych rokov. V skutočnosti sa spravujú samé a udržiavajú úzke kontakty s Ruskom.

Pri výbuchu kamiónu s benzínom zomrelo v Nigérii minimálne 30 ľudí. Oheň zasiaholšesť vozidiel. "Počet obetí sa môže ďalej zvyšovať, pretože niekoľko hospitalizovaných utrpelo popáleniny prvého stupňa,". Tanker sa na rušnej diaľnici snažil vyhnúť jame, prevrátil sa na stranu, rozlial benzín a ten začal horieť.

Británia ponechá v platnosti obmedzenia pre občanov Rumunska a Bulharska až do konca roka 2008, vyhlásil minister pre imigráciu. Podľa pravidiel EÚ sa môžu obyvatelia teoreticky slobodne sťahovať za prácou, štáty však majú počas 7-ročného prechodného obdobia právo na obmedzenia. Rumuni a Bulhari bez kvalifikácie majú prístup obmedzený. Rozhodnutie reaguje na varovné signály, že prílev pracovníkov neúmerne zaťažuje školstvo, zdravotníkov a bytové fondy.

Českí a americkí experti dnes začali nové kolo rokovaní o zmluve o protiraketovej obrane na českom území. Na rokovaniach, ktoré sa skončia vo štvrtok, sa budú zaoberať právnymi, finančnými a environmentálnymi bodmi dohody. Ak česká vláda dohodu uzavrie, bude ju musieť schváliť parlament.

Deň obetí politických represií si dnes pripomenuli po celom Rusku. Napriek tomu, že vyše 90 percent Rusov uznáva, že počas režimu diktátora Josipa Stalina sa diali politické čistky, Stalin je stále na treťom mieste najpopulárnejších politických osobností Ruska. Stalinov režim má na svedomí milióny obetí.

Samovražedný útočník sa dnes odpálil pri vojenskej centrále pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa a zabil siedmich ľudí a ďalších jedenásť zranil. Podľa pakistanských televíznych staníc sa útok odohral počas schôdzky prezidenta s vládou a predstaviteľmi miestneho zastupiteľstva.

Národná rada dnes schválila novelu zákona o sociálnom poistení. V prvom polroku budúceho roka bude mať viac ako 1,5 mil. sporiteľov možnosť vrátiť sa z dvojpilierového systému do systému spravovaného len Sociálnou poisťovňou. Od začiatku budúceho roka sa druhý dôchodkový pilier zdobrovoľní aj pre mladých ľudí, ktorí sa narodili po 31. decembri 1986.

Žiaci základných a stredných škôl dnes boli posledný deň v škole tento týždeň. Do konca týždňa budú školy zavreté, pretože žiaci majú jesenné prázdniny. Do školských lavíc sa vrátia v pondelok. Ďalšie voľno budú mať až na Vianoce.

Slovensko je na dobrej ceste k prijatiu eura v roku 2009 na rozdiel od ostatných stredoeurópskych štátov, ktorých od vstupu do eurozóny delí dlhá cesta. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Reuters. Slovenská republika sa tak vďaka reformám stane s najväčšou pravdepodobnosťou prvou krajinou v strednej Európe, ktorá prijme euro, uvádzajú analytici.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,36
USD1 23,15
GBP1 47,85

*****************

V noci bude veľká oblačnosť až zamračené a miestami občasný dážď.
Najnižšia nočná teplota 8 až 4 st.
Zajtra cez deň veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach prehánky alebo občasný dážď. Neskôr popoludní od severozápadu zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 7 až 11 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 2 st.
Severný vietor 10 až 25 km/h.