Thursday, October 25, 2007

pripravila katarína plavčanová

17.30
* Americký raketoplán Discovery pristál dnes na Medzinárodnej vesmírnej staniciISS
* Lekárske odbory žiadajú zvýšenie platov o 30 %
* Cez víkend prejdeme na stredoeurópsky čas
* Majský je na slobode, cíti sa nevinný


Príjemný podvečer
Americký raketoplán Discovery pristál dnes na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kde je jeho úlohou pripraviť obežnú základňu pre nové európske a japonské laboratóriá. Ide o najnáročnejšie konštrukčné práce, ktoré treba vykonať počas jedinej misie. Pristátie predstavuje historický míľnik, keďže prvýkrát velia obom vesmírnym plavidlám ženy. Veliteľka ISS Peggy Whitsonová je prvá žena, ktorá bude zodpovedná za obežné laboratórium.

Nemeckí rušňovodiči dnes začali nový štrajk, čím spôsobili zmätok v berlínskej prímestskej doprave. 30-hodinová akcia zasiahla aj cestujúcich regionálnych spojov v 5-tich spolkových krajinách. Štrajk nemeckých rušňovodičov za zvýšenie miezd je už štvrtým v tomto mesiaci. Nemecké železnice denne využíva okolo 10 miliónov cestujúcich.

V centrálnej časti Indonézie dnes vybuchla sopka. Oblaky dymu a piesku zo sopky siahajú do výšky 1.500 metrov. Erupcia si vzhľadom na včasnú evakuáciu obyvateľov nevyžiadala žiadne obete ani zranených. Podľa informácii miestnych obyvateľov bolo teplo pochádzajúce zo sopky možné cítiť v oblastiach vzdialených 20 kilometrov od miesta erupcie.

Stredoeurópsky čas začne tento rok platiť v noci zo soboty 27. na nedeľu 28. októbra. O tretej hodine si ručičky hodiniek posunieme späť na druhú. Na letný čas opäť prejdeme v nedeľu 30. marca 2008.Prvým, kto myšlienku striedania letného zimného času koncipoval, bol Benjamin Franklin. Bolo to v roku 1784.
doma
Podnikateľ Jozef Majský, obžalovaný z tunelovania nebankoviek, je na slobode. Ústavný súd totiž vyhovel jeho sťažnosti a Najvyššiemu súdu prikázal, aby ho okamžite prepustil z väzby. Najvyšší súd navyše musí Majskému zaplatiť trovy konania. Špeciálny súd ho pôvodne odsúdil na 12 rokov, tento rozsudok však Najvyšší súd zrušil.

Už na budúci týždeň poisťovne zverejnia ceny za povinné zmluvné poistenie áut. Podľa Lýdie Blažekovej zo Slovenskej kancelárie poisťovateľov k výrazným zmenám nedôjde. Prípadné zvýšenie skôr pocítia rizikové skupiny. No verní a neškodoví klienti by sa mali dočkať aj bonusov či zliav. V prípade, že poisťovňa nenaplní vaše očakávania, môžete ju do 15-ho novembra zmeniť.

Pri príležitosti Sviatku všetkých svätých plánuje polícia rozsiahlu akciu na celom Slovensku. Začne sa v utorok 30. októbra a skončí v pondelok 5. novembra. Nasadených bude niekoľko tisíc policajtov.

Obyvatelia amerického štátu Georgia sa odteraz môžu sprchovať iba raz denne. V rámci boja proti extrémnemu suchu, ktoré už dlhé týždne trápi celý juhovýchod Spojených štátov,to včera nariadil guvernér Georgie."To znamená, drahí spoluobčania, jedno krátke sprchovanie denne. Ide o inovatívne a kreatívne zmeny, ktoré by sme mali urobiť, ak chceme prežiť," vyhlásil guvernér. Dlhotrvajúce suchá na americkom juhovýchode sú podľa klimatológov najhoršie takmer za posledných sto rokov.

ŠPORT

Dvaja slovenskí zjazdári budú cez víkend štartovať v otváracích pretekoch Svetového pohára v alpskom lyžovaní. V nedeľu sa na ľadovci v rakúskom Söldene v obrovskom slalome predstaví Jaroslav Babušiak, deň pred ním úspešná reprezentantka Veronika Zuzulová, ktorej účasť resp. jeho okolnosti boli vzhľadom na zdravotné problémy s dýchacími cestami nejasné.

Biatlonovú sezónu odštartujú slovenskí reprezentanti na prvých pretekoch 9-dielneho seriálu Svetového pohára vo fínskom Kantiolahti. Podľa pravidiel môžu na nich štartovať traja muži a štyri ženy.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila do štvrťfinále dvojhry na podujatí WTA Tour v rakúskom Linzi. V dnešnom tretnutí 2. kola vyhrala nad nenasadenou Argentínčankou Giselou Dulkovou za 68 minút hladko 6:3, 6:1.
***************************************
N O C:
Oblačno. V nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2, v dolinách ojedinele okolo 0 st.

P I A T O K:
Polooblačno až oblačno a na západe ojedinele občasný dážď. V nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 9 až 14, pri hmle a nízkej oblačnosti okolo 7 st. Slabý premenlivý, na západe juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s.