Tuesday, October 23, 2007

Pripravil Michal Novák: Bush pôjde do horiacej Kalifornie

7:00 24.10.2007

Americký prezident George W. Bush odcestuje zajtra do Kalifornie zničenej lesnými požiarmi. Bush sa chce uistiť, že štátne a miestne úrady dostávajú z Washingtonu všetko, čo potrebujú. V Južnej Kalifornii pred plameňmi utieklo už pol milióna ľudí. Oheň zničil už stovky štvorcových kilometrov.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a bývalý americký viceprezident Al Gore vyzvali na celosvetovú iniciatívu v boji proti klimatickým zmenám. Globálne zmeny podnebia predstavujú najdôležitejšiu výzvu, ktorej dokážu krajiny na celom svete čeliť iba spoločne, povedala Merkelová .

Francúzsky parlament schválil imigračný zákon, ktorý v krajine vyvolal vášnivú politickú diskusiu. Cudzinci, ktorí sa budú chcieť prisťahovať za svojou rodinou do Francúzska, sa musia podrobiť testom DNA.

Európska komisia včera predstavila nový plán spojený so zavedením modrých kariet. Jeho cieľom bude do Európskej únie prilákať vysokokvalifikovaných imigrantov, ktorí by zaplnili milióny neobsadených pracovných miest.

Líder víťaznej strany poľských predčasných volieb Donald Tusk je horúcim kanditátom na post premiéra. "Občianska platforma ma nominovala" povedal Tusk. Hoci jeho vyhlásenie nebolo prekvapivé, formálne vyhlásenie strany už v krajine očakávali. V Poľsku totiž nie je pravidlom, že predseda víťaznej strany sa stane šéfom poľskej vlády. Niekedy je obsadenie premiérskeho postu výsledkom kompromisných koaličných rokovaní.

Kubánsky vodca Fidel Castro tvrdí, že americký prezident George W. Bush ohrozuje svet atómovou vojnou a hladomorom. Castro sa tak vyjadril deň pred ohlásením nových plánov Bieleho domu pre Kubu, ktoré by mali ostrov odvrátiť od komunizmu. "Hrozbu obrovského svetového hladomoru zvyšuje nedávna iniciatíva pána Busha na premenu potravín na palivá," napísal Castro. Amerika podporuje používanie kukurice a iných krmív na výrobu alternatívnych palív.

V hlavnom meste Venezuely sa včera zišli tisíce študentov, aby demonštrovali proti navrhovaným ústavným reformám. Organizátori tvrdia, že navrhované ústavné reformy drasticky zužujú rozsah občianskych slobôd. Najväčšie obavy vzbudzuje návrh, podľa ktorého budú môcť úrady v čase výnimočného stavu zadržať občanov bez obvinenia.

Včerajšie stretnutie prezidenta Ivana Gašparoviča s predsedom vlády Španielska Josém Luisom Rodríguezom Zapaterom bolo mimoriadne priateľské a namiesto pôvodných 30 minút napokon trvalo hodinu a štvrť. Témou číslo jeden bolo posilnenie ekonomickej spolupráce, pretože Španielsko je až na 17. mieste v objeme investícií na Slovensku. Gašparovič i Zapatero sa zároveň zhodli, že pri najbližšom rozširovaní by sa malo novým členom stať Chorvátsko.

Hasiči z Liptovského Mikuláša a okolitých dobrovoľníci bojovali v noci s požiarom v obci Hybe. Plamene zničili hospodársku budovu a spôsobili škody za takmer trišvrte milióna korún. Pri požiari sa priotrávil majiteľ budovy. Zvieratám sa nič nestalo.

Kurzy NBS:
EUR1 33,56
USD1 23,55
GBP1 48,23

Sport

Výsledky zápasov hokejovej extraligy:
Nitra - Kežmarok 3 : 2
Lipt. Mikuláš - Košice 2 : 4
Žilina - Martin 1 : 4
Zvolen - Trenčín 2 : 4
Skalica - Slovan BA 0 : 2

NHL
Los Angeles Nashville 4:0
Pittsburgh NY Rangers 2:0
St. Louis Anaheim 4:2
Chicago Columbus 4:7
Edmonton Colorado 2:4
Toronto Atlanta 4:5

Včera sa hrala aj liga majstrov vo futbale. Arsenal deklasoval Slaviu praha 7:0.

Glasgow Rangers - FC Barcelona 0:0
Stuttgart - Olympique Lyon 0:2
AS Rím - Sporting Lisabon 2:1
Dinamo Kyjev - Manchester United 2:4
Eindhoven - Fenerbahce Istanbul 0:0
CSKA Moskva - Inter Miláno 1:2
FC Sevilla - Steaua Bukurešť 2:1

*****
Prevažne veľká oblačnosť a miestami občasný dážď. Popoludní od východu opäť zamračené a zrážky postupne na mnohých miestach.
Najvyššia denná teplota 8 až 12 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +4 st.
Severný až severovýchodný vietor 5 až 20 km/h, spočiatku
v Košickej kotline v nárazoch okolo 45 km/h.