Tuesday, October 23, 2007

pripravila katarína plavčanová

17.30
* Krajiny EÚ formálne podpíšu novú reformnú zmluvu v decembri v lisabonskom kláštore
* Požiare v Kalifornii sa nadalej rozširujú
* Krajiny, ktoré sú proti trestu smrti sa pokúsia o novú rezolúciu
* Radar v Kežmarku má zlepšiť situáciu na ceste
* Na EURO 2008 zavedú vreckové WC


Príjemný podvečer

Krajiny EÚ formálne podpíšu novú reformnú zmluvu v decembri v lisabonskom kláštore zo 16. storočia, vyhlásil dnes predseda Európskej komisie José Manuel Barroso pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Lídri EÚ dosiahli dohodu o Lisabonskej zmluve v noci zo štvrtka na piatok. Cieľom zmluvy, ktorá by mala nahradiť zablokovanú euroústavu, je reforma európskych inštitúcií a racionálnejšie fungovanie rozšírenej únie. Po formálnom podpise bude mať všetkých 27 členských štátov rok na to, aby zmluvu ratifikovali, ak má nadobudnúť platnosť v roku 2009.

Devätnásť ľudí, z toho 14 policajtov a 5 civilistov vrátane fotoreportérov, utrpelo zranenia pri včerajších protestoch v Budapešti. Tisíce protivládnych demonštrantov sa zrazili s policajnými ťažkoodencami. Zápalnou fľašou podpálili vodné delo neďaleko budovy Opery, kde socialistický premiér Ferenc Gyurcsány práve prednášal prejav v predvečer dnešného štátneho sviatku.

Nekontrolovane sa šíriace lesné požiare v americkom štáte Kalifornia vyhnali z domovov vyše 250 tisíc obyvateľov. Úrady povolali armádu na pomoc vyčerpaným hasičom. Podľa oficiálnych vyhlásení v južných častiach Kalifornie zúrilo najmenej 13 požiarov, ktoré napriek nasadeniu tisícov hasičov spálili viac ako 700 budov. Požiare si doteraz vyžiadali jednu obeť a vyše 20 zranených. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, ktorý vyhlásil vo viacerých okresoch stav ohrozenia, označil situáciu za "tragédiu".

Odbory zastupujúce letecké posádky francúzskych aerolínií Air France vyzvali na päťdňový štrajk, ktorý by sa mal začať vo štvrtok. Týmto mienia apelovať na vedenie spoločnosti, aby prehodnotilo súčasné mzdy. Od manažmentu tiež očakávajú, že urobí konkrétne kroky na zlepšenie zhoršujúcich sa pracovných podmienok. Včera vstúpili do štrajku aj pracovníci talianskeho leteckého prepravcu Alitalia, keď na štyri hodiny zablokovali prístup na milánske letiská. Štrajk spôsobil zrušenie približne 250 letov.

Európska únia a iné krajiny, ktoré sú proti trestu smrti, v najbližších týždňoch spustia nové snahy o prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN s výzvou na jeho zrušenie. V pondelok to oznámili diplomati. Dva podobné pokusy v minulosti stroskotali, čiastočne kvôli odporu USA, kde mnohé štáty stále popravy vykonávajú. Trest smrti je zakázaný v stovke krajín, 69 ho stále využíva, pričom približne 90 percent odsúdencov sa popraví v šiestich krajinách - Číne, Iráne, Iraku, USA, Pakistane a Sudáne.

doma
Predseda zahraničného výboru snemovne reprezentantov USA maďarského pôvodu Tom Lantos žiada slovenského premiéra, aby sa dištancoval od Benešových dekrétov a garantoval práva maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku. Podľa maďarských médií túto požiadavku sformuloval v liste adresovanom Robertovi Ficovi. "Benešove dekréty sú nemenné, dištancujem sa od maďarských gárd," odkázal Lantosovi premiér Fico. Pracovné stretnutie s maďarským premiérom počas lisabonského summitu potvrdilo podľa Fica záujem sústreďovať sa na otázky budúcnosti, nie na historické artefakty.

Niekoľko poslancov Mestského zastupiteľstva vo Vysokých Tatrách znepokojuje narastajúca výstavba apartmánových domov a bytov v intraviláne Vysokých Tatier. "Podľa poslancov nikoho nezaujíma, že tatranské územie je už dnes silne urbanizované s dostatočným počtom lôžok pre cestovný ruch. Poslanci tvrdia, že výstavba apartmánových bytov je v priamom rozpore so schválenou koncepciou rozvoja tohto územia a je aj v rozpore s vyhláseniami vedenia mesta po veternej kalamite v roku 2004.

Apartmánové byty už vyrastajú na Štrbskom Plese. Plánujú sa v Starom a Novom Smokovci. Podľa riaditeľa Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Petra Chudého hrozí, že v čase dokončenia viacerých projektov, okolo roku 2010, nebudú služby a infraštruktúra, pripravené na takýto rozvoj apartmánového bývania.


Vodiči prechádzajúci Kežmarkom si budú musieť dávať väčší pozor na dodržiavanie rýchlosti. Mesto osadilo na Ľubickej ceste merač rýchlosti. Aj keď mestská polícia zatiaľ nevyberá pokuty, už len prítomnosť radaru zapôsobila na vodičov. "Zaznamenali sme, že ľudia spozornejú a spomalia," povedal náčelník Mestskej polície. Ľubická cesta v Kežmarku nie je jedinou, ktorú chce mať mesto Kežmarok pod kontrolou. Problémové sú najmä cesty prvej triedy prechádzajúce cez mesto a hlavne ulice Huncovská a Michalská. Podľa primátora radar z Ľubickej cesty bude prenosný, mestská polícia ho bude priebežne presúvať na problémové úseky v meste.

Obchodný partner Rakúskeho futbalového zväzu firma Mitraco navrhla riešenie prípadných problémov s toaletami počas budúcoročných majstrovstiev Európy vo futbale. "Aby sme ochránili parkovacie plochy, navrhujeme použitie vreckových WC," píše sa vo vyhlásení. Plastikové vrecká o rozmeroch 12 x 28 cm pre mužov "v núdzi" dokážu pojať 0,7 litra moču a premeniť ho na pevný gél, ktorý sa dá vyhodiť do odpadkového koša.

ŠPORT
Včera večer sa po piatich týždňoch strávených na expedícii na siedmy najvyšší vrchol sveta - 8167 m vysoký Dhaulágirí vrátil na Slovensko horolezec Jozef Kopold. Spolu s Poľkou Kingou Baranowskou chcel vyliezť na vrchol ľahkým alpským štýlom. V nedeľu 14. októbra sa dostali až na vrcholový hrebeň, ale na hlavný vrchol nevyliezli.

Slovenská tenistka Dominika Nociarová neuspela v 1. kole dvojhry na turnaji ITF Ritro Slovak Open v bratislave. Napriek sľubnému začiatku prehrala s Francúzkou Severine Brémondovou 5:7 a 4:6. V dueli o postup do štvrťfinále nastúpi rodáčka z Montpellieru proti víťazke dnešného duelu medzi slovenskou fedcupovou reprezentantkou Magdalénou Rybárikovou a turnajovou päťkou Taliankou Sarou Erraniovou.

Hokejista New York Rangers Marcel Hossa už opäť trénuje so svojím tímom a po dvoch vynechaných zápasoch pre problémy s ohýbačom bedra sa v dnešnom zápase s Pittsburghom očakáva jeho návrat do zostavy.
**********************************
N O C:
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st.
Severný až severovýchodný vietor 3 až 6 m/s.

S T R E D A:
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 8 až 12 st.Severovýchodný až východný vietor 2 až 5 m/s