Thursday, October 25, 2007

pripravila katarína plavčanová Americký raketoplán Discovery pristál dnes na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS)

16.00
Americký raketoplán Discovery pristál dnes na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kde je jeho úlohou pripraviť obežnú základňu pre nové európske a japonské laboratóriá. Ide o najnáročnejšie konštrukčné práce, ktoré treba vykonať počas jedinej misie. Pristátie predstavuje historický míľnik, keďže prvýkrát velia obom vesmírnym plavidlám ženy. Veliteľka ISS Peggy Whitsonová je prvá žena, ktorá bude zodpovedná za obežné laboratórium.

Nemeckí rušňovodiči dnes začali nový štrajk, čím spôsobili zmätok v berlínskej prímestskej doprave. 30-hodinová akcia zasiahla aj cestujúcich regionálnych spojov v 5-tich spolkových krajinách. Štrajk nemeckých rušňovodičov za zvýšenie miezd je už štvrtým v tomto mesiaci. Nemecké železnice denne využíva okolo 10 miliónov cestujúcich.

V centrálnej časti Indonézie dnes vybuchla sopka. Oblaky dymu a piesku zo sopky siahajú do výšky 1.500 metrov. Erupcia si vzhľadom na včasnú evakuáciu obyvateľov nevyžiadala žiadne obete ani zranených. Podľa informácii miestnych obyvateľov bolo teplo pochádzajúce zo sopky možné cítiť v oblastiach vzdialených 20 kilometrov od miesta erupcie.

Zraneným a rodinám obetí požiaru pozemnej lanovky v rakúskom alpskom stredisku Kaprun po 7-mich rokoch vyplatia odškodné vo výške 13 miliónov eur. Vozeň pozemnej lanovky vedúcej tunelom na ľadovec Kitzsteinhorn začal horieť. Oheň spôsobilo prehriatie vykurovania. Pri požiari zahynulo 155 ľudí, väčšinou Rakúšanov a Nemcov.

Ak sa v najbližšom období nezmení situácia v slovenskom zdravotníctve, môže prísť podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Mariana Kollára ďalší exodus lekárov. Spôsobilo by to zrútenie prevádzky v mnohých, hlavne menších nemocniciach. V týchto dňoch sa preto vo väčšine slovenských nemocníc paralelne rozbiehajú dve podpisové akcie. V nich odbory požaduje predčasné vyčlenenie dostatočného objemu finančných prostriedkov na stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov. Žiada okamžité, minimálne 30-percentné navýšenie základných platov.

Už na budúci týždeň poisťovne zverejnia ceny za povinné zmluvné poistenie áut. Podľa Lýdie Blažekovej zo Slovenskej kancelárie poisťovateľov k výrazným zmenám nedôjde. Prípadné zvýšenie skôr pocítia rizikové skupiny. No verní a neškodoví klienti by sa mali dočkať aj bonusov či zliav. V prípade, že poisťovňa nenaplní vaše očakávania, môžete ju do 15-ho novembra zmeniť.

Podnikateľ Jozef Majský, obžalovaný z tunelovania nebankoviek, je na slobode. Ústavný súd totiž vyhovel jeho sťažnosti a Najvyššiemu súdu prikázal, aby ho okamžite prepustil z väzby. Najvyšší súd navyše musí Majskému zaplatiť trovy konania. Špeciálny súd ho pôvodne odsúdil na 12 rokov, tento rozsudok však Najvyšší súd zrušil.

Deň po víťazstve 2:0 nad Valenciou v Lige majstrov odstúpil tréner futbalistov Rosenborgu Trondheim Knut Törum z funkcie. Dôvodom sú zlé výsledky v domácej súťaži, keď obhajcovi patrí dve kolá pred koncom 6. miesto.

Biatlonovú sezónu odštartujú slovenskí reprezentanti na prvých pretekoch 9-dielneho seriálu Svetového pohára vo fínskom Kantiolahti. Podľa pravidiel môžu na nich štartovať traja muži a štyri ženy. Medzinárodná biatlonová únia pripravila v ďalších kolách SP revolučné zmeny. "Pod tlakom sponzorov a televíznych spoločností rozhodla, že po 1. kole SP, kde štartuje 120 mužov a 110 žien, v 2. kole v Hochfielzene zredukuje tento počet v oboch kategóriach na 90 a od 4. kola v Oberhofe na 80 najlepších pretekárov v oboch kategóriach.

*************************
N O C:
Oblačno až polooblačno a miestami najmä na západe občasný dážď. V nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najnižšia nočná teplota 6 až 2, v dolinách ojedinele okolo 0 st.

P I A T O K:
Polooblačno až oblačno a na západe ojedinele občasný dážď. V nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 9 až 14, pri hmle a nízkej oblačnosti okolo 7 st. Slabý premenlivý vietor 2 až 5 m/s.