Wednesday, October 24, 2007

Pripravil Michal Novák: Situácia v južnej Kalifornii sa zhoršuje

11:00 24.10.2007

Situácia v južnej Kalifornii sa zhoršuje, požiarnici nedokážu pre silný vietor dostať požiare pod kontrolu. Svoje domovy opustilo vyše pol milióna ľudí. Päť ľudí zahynulo a vyše 45 ďalších je zrenených. Ide o najväčšiu evakuáciu v histórii Kalifornie, ktorá postihla oblasť od mexickej hranice po lokality severne od Los Angeles. Požiarnici hovoria, že vietor je taký silný, že sa ani nepokúšajú hasiť požiare, ale iba chrániť domy. Plamene zničili 1700 štvorcových kilometrov lesa a krovín.

Donald Tusk, ktorý sa s najvyššou pravdepodobnosťou stane novým poľským premiérom, by mal dnes začať prvé koaličné rokovania s malou, proeurópsky orientovanou stranou. Tuskova Občianska platforma vyhrala voľby, nezískala však dostatok mandátov na to, aby mohla vládnuť sama.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a bývalý americký viceprezident Al Gore vyzvali na celosvetovú iniciatívu v boji proti klimatickým zmenám. Globálne zmeny podnebia predstavujú najdôležitejšiu výzvu, ktorej dokážu krajiny na celom svete čeliť iba spoločne, povedala Merkelová .

Pri mexickom pobreží unikla ropa z poškodenej vrtnej plošiny. Únik nastal po kolízii vrtnej a výrobnej plošiny počas silnej búrky. Vyše 80 robotníkov nalodili s pomocou armády do záchranných člnov, pre silné vlny sa však zatiaľ záchrannú akciu nepodarilo ukončiť. Nie je známe koľko ropy uniklo.

V hlavnom meste Venezuely sa včera zišli tisíce študentov, aby demonštrovali proti navrhovaným ústavným reformám. Polícia ich rozohnala slzným plynom. Organizátori tvrdia, že navrhované ústavné reformy drasticky zužujú rozsah občianskych slobôd. Najväčšie obavy vzbudzuje návrh, podľa ktorého budú môcť úrady v čase výnimočného stavu zadržať občanov bez obvinenia.

V Kolumbii včera počas predvolebného mítingu zastrelili ďalších dvoch kandidátov v regionálnych voľbách, uviedla polícia. Počas predvolebnej kampane prišlo v krajine o život 21 kandidátov. Denník El Tiempo hovorí až o 29-tich obetiach. Kolumbijský prezident je vraždami šokovaný a vyhlásil odmenu za dolapenie "teroristov", ktorý stoja za vraždami. Regionálne voľby v krajine budú v nedeľu.

Vláda dnes bude rozhodovať o novom sídle Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Štúdia má tri možnosti. Prvou je zachovanie a modernizácia súčasných budov, druhou je využitie súčasných priestorov STV aj pre SRo a ich modernizácia a tretí variant je vybudovanie nového spoločného mediálneho komplexu pre STV a SRo. Ten je podľa Ministerstva Kultúry najvýhodnejší.
Vyše 1 300 vojakov a 300 kusov kolesovej a 64 kusov pásovej techniky je na cvičení Železná dýka. Ide o najrozsiahlejšie cvičenie, ktoré máme na území Slovenska od roku 2002. Celé cvičenie je výnimočné aj tým, že sa odohráva naraz na troch miestach - vo vojenských výcvikových priestoroch Lešť a Záhorie a v posádkovom cvičisku Levice.
Sport

Výsledky zápasov hokejovej extraligy:
Nitra - Kežmarok 3 : 2
Lipt. Mikuláš - Košice 2 : 4
Žilina - Martin 1 : 4
Zvolen - Trenčín 2 : 4
Skalica - Slovan BA 0 : 2

Včera sa hrala aj liga majstrov vo futbale. Arsenal deklasoval Slaviu praha 7:0.

Glasgow Rangers - FC Barcelona 0:0
Stuttgart - Olympique Lyon 0:2
AS Rím - Sporting Lisabon 2:1
Dinamo Kyjev - Manchester United 2:4
Eindhoven - Fenerbahce Istanbul 0:0
CSKA Moskva - Inter Miláno 1:2
FC Sevilla - Steaua Bukurešť 2:1


NHL
Los Angeles - Nashville 6:0, Ľubomír Višňovský 1+1, Ladislav Nagy (obaja LA) 1+2
Pittsburgh - New York Rangers 2:0
Toronto - Atlanta 4:5 po samostatných nájazdoch
Chicago - Columbus 4:7
St. Louis - Anaheim 4:2
Edmonton - Colorado 2:4


*****
Prevažne veľká oblačnosť a miestami občasný dážď. Popoludní od východu opäť zamračené a zrážky postupne na mnohých miestach.
Najvyššia denná teplota 8 až 12 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +4 st.
Severný až severovýchodný vietor 5 až 20 km/h, spočiatku
v Košickej kotline v nárazoch okolo 45 km/h.