Monday, October 29, 2007

Pripravil Michal Novák: Masový vrah Pičuškin dostal doživotie

13:00 29.10.2007

Ruského sériového vraha Alexandra Pičuškina odsúdil dnes moskovský súd na doživotie. Vrah dostal najvyšší možný trest, keďže na trest smrti zaviedlo Rusko moratórium. Moskovská porota ho odsúdila za 48 vrážd.

V kežmarskej firme Oktan dnes ráno vybuchli benzínové výpary. Pri požiari sa zranili traja ľudia, ktorých sanitky odviezli do nemocnice. Kežmarským hasičom sa podarilo požiar zakrátko zlikvidovať. Príčiny výbuchu vyšetrujú hasiči a policajti. Požiar vznikol pravdepodobne pri čistení nádrže, keď sa vznietili výpary.

Britského ministra pre medzinárodný rozvoj zadržali včera na letisku vo Washingtone, asi 40 minút ho vypočúvali a v jeho batožine hľadali výbušniny. Šahíd Malík, ktorý je prvým moslimským ministrom v britskej vláde, sa práve vracal do Londýna z rokovaní o boji proti terorizmu s americkými predstaviteľmi. "Som hlboko znepokojený," vyhlásil Malík po návrate do Británie.

Takmer istá víťazka argentínskych prezidentských volieb a súčasná prvá dáma krajiny Cristina Fernándezová-Kirchnerová bude musieť prísť s novými ekonomickými stratégiami a nespoliehať sa iba na pokračovanie v politike svojho manžela, tvrdia analytici. Upozorňujú, že spomalenie rastu, zvýšenie kriminality a neochota zahraničných investorov vrátiť sa do krajiny sú problémami, ktoré musí budúca hlava štátu riešiť.

Izraelský premiér Ehud Olmert dnes oznámil, že má rakovinu prostaty. Ochorenie neohrozuje jeho život, a preto bude ďalej vykonávať svoje povinnosti. Olmert povedal, že podstúpi operáciu a "má dobré šance" na uzdravenie. Ako ďalej povedal, "ochorenie bolo zachytené v počiatočnom štádiu".

Včera večer na letisku v Košiciach Lietadlo Boeing použilo nesprávnu dráhu. Stroj hranou ľavého krídla zachytil stožiar osvetlenia a vyvrátil ho. Nehoda ohrozila 84 cestujúcich na palube. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre zločin poškodzovania cudzej veci a prečin všeobecného ohrozenia.

Spoločnosť Cisco, ktorá je svetovým lídrom v oblasti internetových sietí predstavila v Poprade najnovšie technológie na budovanie a prevádzku metropolitných sietí. Na 2-dňovej konferencii v AQC predstavila najnovšie trendy v oblasti internetových optických a bezdrôtových sietí. Konferencia bola pre poskytovateľov telekomunikačných služieb z celého Slovenska.

Traja ľudia zahynuli pri havárii maďarského autobusu pri rakúskom meste Graz. Pravdepodobnou príčinou nehody, ktorá sa stala dnes nadránom na diaľnici A2, bol podľa rakúskej polície mikrospánok vodiča. Autobus so 42 mladými futbalovými fanúšikmi, ktorí cestovali z Talianska, sa po náraze do zvodidiel prevrátil do priekopy.

Loď Omer-N, ktorá včera havarovala v dánskych pobrežných vodách, bola súčasťou námorného registra SR. Ani jeden člen posádky nebol občanom SR. Podľa agentúrnych informácií najmenej jedna osoba zahynula a ďalších sedem je nezvestných. Príčinu havárie zatiaľ neurčili.

Až do budúceho pondelka bude na cestách viac policajtov. Kvôli Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých budú hliadky riadiť premávku. Pod zvýšeným dohľadom budú hlavné cestné ťahy, dôležité križovatky a parkoviská. Osobitná pozornosť bude venovaná disciplíne a ohľaduplnosti vodičov voči chodcom.

Sport

Jeden z najlepších slovenských hokejistov Peter Bondra oficiálne ukončil kariéru. Ďalším prekvapením bola informácia, že Bondra sa stal generálnym manažérom slovenskej hokejovej reprezentácie. V novej funkcii bude zatiaľ pôsobiť do konca majstrovstiev sveta 2008, ktoré budú v Kanade. Bondra počas svojej kariéry v NHL nastrieľal 503 gólov a pridal 389 asistencií. Meno rýchlonohého krídelníka so smrtiacou strelou a prehľadom v hre je späté najmä s klubom Washington Capitals. Bondra, ktorý vo februári oslávi štyridsiatku, hokejovo vyrastal v Poprade.

*************

Popoludní má byť oblačno až zamračené. Na horách, a miestami aj v nižších polohách, polojasno. Ojedinele slabý dážď alebo mrholenie.
Najvyššia denná teplota 11 až 16, pri hmle alebo nízkej oblačnosti miestami okolo 9 st.
Slabý premenlivý, postupne vietor južných smerov do 20 km/h.