Wednesday, October 24, 2007

pripravila katarína plavčanová

17.30
* Požiare v Kalifornii sa ďalej šíria * Slovensko zrejme otvorí svoj pracovný trh pre viac Ukrajincov *Vláda zúžila minimálnu sieť na 34 nemocníc *Slovensko spúšťa najrýchlejšie tempo stavania diaľnic *Vstup do Schengenu môže ovplyvniť zimnú sezónu v Tatrách

Príjemný podvečer
Požiare, ktoré sa v južnej Kalifornii už tretí deň vymykajú spod kontroly, pripravili o život päť ľudí a v oblasti San Diega vyhnali z domovov pol milióna osôb. Takmer 240 kilometrov dlhé pásmo postihnuté ohňom siaha od Los Angeles až na juh po mexickú hranicu. Požiar zničil 1500 obytných domov. Evakuácia pol milióna ľudí je v USA najväčšou od roku 2005, keď pobrežie Mexického zálivu postihol hurikán Katrina.

Poľský premiér Jaroslaw Kaczynski dnes oznámil, že odstúpi z funkcie 5. novembra po tom, ako jeho konzervatívna strana prehrala nedeľné parlamentné voľby. Na čele poľskej vlády ho nahradí liberálny opozičný líder Donald Tusk. "Nevidím dôvod odstúpiť pred 5. novembrom. Je to moja ústavná povinnosť odstúpiť 5. novembra," povedal Kaczynski na tlačovej konferencii.

Európska komisia včera predstavila nový plán spojený so zavedením modrých kariet. Jeho cieľom bude do Európskej únie prilákať vysokokvalifikovaných imigrantov, ktorí by zaplnili milióny neobsadených pracovných miest.

Slovensko zrejme otvorí svoj pracovný trh pre viac Ukrajincov, keďže v niektorých odvetviach nám chýba dostatok pracovníkov. Vláda dnes súhlasila s vypovedaním medzivládnej dohody s Ukrajinou, ktorá obmedzovala zamestnanie vyššieho počtu ľudí z tohto susedného štátu. V súčasnosti sa môže na Slovensku ročne dlhodobo zamestnať 200 Ukrajincov a krátkodobo na sezónne práce do šiestich mesiacov ďalšie tri stovky. V rámci vykonávania obchodných zmlúv je ročná kvóta nastavená na 1800 osôb.

Česká republika je pre Európsku banku pre obnovu a rozvoj ako prvá z krajín V4 štátom s rozvinutou ekonomikou. Z krajiny prijímajúcej pomoc sa stáva darcovským štátom. Včera o tom rozhodlo predstavenstvo banky. Česká republika sa tak ako prvá krajina zo skupiny transformujúcich sa krajín strednej a východnej Európy zaradila medzi štáty s rozvinutou ekonomikou, ktoré už nepotrebujú služby tejto významnej finančnej inštitúcie.

Z čínskeho vesmírneho strediska Si-čchang úspešne odštartovala raketa s prvou lunárnou družicou na palube. Bude rok skúmať povrch a kozmické prostredie Mesiaca.

doma
Slovensko spúšťa najrýchlejšie tempo stavania diaľnic v Európe. "Formou partnerstiev so súkromnými firmami postavíme v najbližších rokoch 151 kilometrov diaľnic, tak ako rozhodla vláda ešte v septembri. Ide o maximálny variant, z projektu sa nebude uberať," uviedol včera vládny splnomocnenec pre diaľnice a šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma. Podľa neho je to posledné a úplné rozhodnutie vlády.

Železničná spoločnosť Slovensko, posilňuje osobnú železničnú dopravu počas Sviatku všetkých svätých spolu o 25 vlakov. Posilové vlaky začnú jazdiť už vo štvrtok 25. októbra 2007 a budú jazdiť až do pondelka 5. novembra 2007. Všetky posilové vlaky sú už zapracované v platnom cestovnom poriadku. Všetky podrobnosti získate na čísle Kontaktného centra 18 188, v osobných pokladniciach Železničnej spoločnosti Slovensko a.s. alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

Vstup Slovenska do schengenu od 1. januára 2008 môže odradiť turistov z rusky hovoriacich krajín od návštevy Slovenska. Prejaviť sa to môže už na začiatku roka, keď do Tatier chodia na dovolenkové pobyty hlavne turisti z Ukrajiny, Ruska či Bieloruska. Počas uplynulej zimy bolo vo Vysokých Tatrách ubytovaných vyše 8 tisíc Ukrajincov a vyše 3 tisíc Rusov. Turista, ktorý získa víza do ktorejkoľvek krajiny schengenského priestoru, sa bude môcť voľne pohybovať vo všetkých krajinách schengenu.

Od začiatku roka do konca septembra spracovali Štátne lesy Tatranského národného parku na svojom území území vyše 120 tisíc metrov kubických lykožrútom poškodeného dreva. Lykožrút len v tomto roku poškodil takmer 550 000 stromov na ploche 1 750 hektárov. Najhoršia situácia je v ochrannom obvode Tatranská Lomnica, Javorina a Podbanské, kde sa kalamita rozširuje najmä v Tichej a Kôprovej doline.

Do osobitného systému sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov sa od budúceho roka začlenia aj hasiči a horskí záchranári. Táto skutočnosť by mala motivovať prípadných záujemcov o prácu v Horskej záchrannej službe. Záujemca o prácu v Horskej záchrannej službe by mal byť v prvom rade výkonný horolezec, lyžiar, mal by poznať danú oblasť - horopis. Uchádzač musí prejsť letnými a zimnými školeniami, ktoré trvajú približne dva roky. Horská služba má tri voľné miesta na operačnom stredisku. "Záchranárov chýba asi 20.

Necelých 9.000 ton jabĺk pozberali ovocinári na Slovensku do polovice septembra tohto roka. Priemerné úrody sa v predchádzajúcich rokoch pohybovali do 40.000 ton ročne. Výpadok sa prejavil na cenách. V minulom roku ovocinári predávali jablká v špičkovej kvalite za 7 až 8 Sk za kilogram. Súčasná cena je 15 až 18 Sk, v obchodnej sieti sa ich cena priblížila k 40 Sk za kilogram. Vysoké ceny negatívne vplývajú na spotrebu jabĺk, ktorá je dlhodobo veľmi nízka. Odporúčaná spotreba 100 až 105 kilogramov jabĺk ročne na osobu, reálna spotreba sa už roky pohybuje na polovičnej úrovni.

Euro 33,41, americký dolár 23,47 a britská 48,07

ŠPORT

Historicky najvyššiu prehru v histórii Ligy majstrov utrpeli včera futbalisti Slavie Praha. V 3. kole základnej H-skupiny inkasovali na pôde Arsenalu 7 gólov! Nedali ani jeden. Bola to zároveň najvyššia prehra českého tímu v európskych súťažiach vôbec.

Majstrovstvá sveta vo vodnom slalome v roku 2011, ktoré budú zároveň kvalifikáciou na Hry 30-tej olympiády v Londýne 2012, sa uskutočnia v Areáli vodných športov v Čunove. Rozhodlo sa o tom na zasadnutí Rady riaditeľov Medzinárodnej kanoistickej federácie v Guatemale. V Čunove budú po roku 2003 opäť aj preteky Svetového pohára. Bude to v roku 2009.

Francúzska tenistka Pauline Parmentierová sa na turnaji ITF Ritro Slovak Open v bratislave prebojovala do 2. kola dvojhry. V úvodnom kole si poradila s češkou Barbarou Záhlavovou Strýcovou v troch setoch 6:1, 3:6 a 6:3.
******************************************
N O C:
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st.
Slabý premenlivý vietor.

Š T V R T O K:
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď. Popoludní a večer od východu ustávanie zrážok.
Najvyššia denná teplota 8 až 12 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +3 st.
Slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s