Thursday, October 25, 2007

pripravila katarína plavčanová Hasiči dostali požiare v Kalifornii pod kontrolu

26.10. 7.00
Hasiči dostali včera pod kontrolu väčšinu požiarov v Kalifornii - od hôr ležiacich na sever od Los Angeles až po mexickú hranicu - kde zápasili s 20 vyčíňajúcimi ohňami. Vietor šíriaci plamene utíchol. Počet obetí päť dní trvajúcich požiarov stúpol najmenej na osem. Väčšina z pol milióna evakuovaných obyvateľov sa už vracia domov, uviedli záchranári a dodali, že od nedele zhorelo 1600 domov.

Skupina európskych krajín je pripravená uznať Kosovo, ak provincia v decembri vyhlási nezávislosť od Srbska. Včera to povedal vysokopostavený člen strany nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Existujú veľké obavy, že EÚ sa vo veci Kosova názorovo rozdelí. Aby sa tomu vyhla, pravdepodobne nechá na každom členskom štáte, aby sa rozhodol, či nezávislosť srbskej provincie uzná. "Rýchlejšie uznanie niektorými krajinami by potom bolo možno prijaté ako súčasť procesu" v rámci bloku

Zdravotné poisťovne, ktoré preplácajú náklady na liečbu v nemocniciach či ambulanciách, budú mať od budúceho roka zakázaný zisk. Včera o tom rozhodli poslanci. Ministrovi zdravotníctva Ivanovi Valentovičovi sa materiál podarilo presadiť napriek tomu, že menšia koaličná strana ĽS-HZDS navrhla umožniť poisťovniam rozdelenie prípadného zisku.

Ceny cigariet a tabakových výrobkov od budúceho roka vzrastú. Upravuje to novela zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú schválil parlament.
Minimálna sadzba spotrebnej dane z cigariet by sa pritom mala upraviť zo súčasných 1,70 na 2,10 koruny za kus. Dôvodom návrhu zvýšenia spotrebných daní na tabakové výrobky sú podľa ministerstva financií limity platné v Európskej únii.

Vláda bude môcť od nového roka určovať maximálne ceny spotrebiteľských úverov. Na návrh poslancov HZDS to schválil parlament v balíku opatrení proti úžere, ktoré pripravilo ministerstvo spravodlivosti.

Už na budúci týždeň poisťovne zverejnia ceny za povinné zmluvné poistenie áut. K výrazným zmenám nedôjde. Prípadné zvýšenie skôr pocítia rizikové skupiny. No verní a neškodoví klienti by sa mali dočkať aj bonusov či zliav. V prípade, že poisťovňa nenaplní vaše očakávania, môžete ju do 15-ho novembra zmeniť.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková neobháji prvenstvo na turnaji ITF Ritro Slovak Open v bratislave. Nasadená jednotka prehrala v osemfinále dvojhry s Češkou Ivetou Benešovou za 2:33 h po trojsetovom boji 3:6, 6:4 a 5:7. V zápase plnom zvratov nevyužila slovenská fedcupová reprezentantka za stavu 5:4 v rozhodujúcom dejstve tri mečbaly.
**********************************

Polooblačno až oblačno, v nižších polohách miestami hmla alebo
zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 8 až 13, pri hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 6 st. Slabý premenlivý vietor.