Tuesday, October 23, 2007

Pripravil Michal Novák: Požiare a povodne v USA

11:00 23.10.2007

Lesné požiare v americkom štáte Kalifornia vyhnali z domovov vyše 250 000 ľudí a donútili úrady povolať armádu na pomoc vyčerpaným hasičom. Podľa oficiálnych v južnej Kalifornii zúrilo najmenej 13 požiarov, ktoré spálili viac ako 600 obytných a 100 firemných budov. Požiare si doteraz vyžiadali jednu a zničili asi 1000 štvorcových kilometrov, čím sa zaradili medzi najhoršie v histórii štátu.

Louisianskú metropolu New Orleans včera zasiahol silný dážď, ktorý opät zatopil štvrte, ktoré poškodil hurikán Katrina v roku 2005. Voda až po pás zatopila firmy, z ktorých niektoré iba nedávno obnovili prevádzku po Katrine. V oblasi očakávajú ďalšie zrážky.

Po včerajšom brífingu s francúzskym prezidentom pred reportérov predstúpil dobre naladený izraelský premiér Ehud Olmert a vyhlásil, že postoje Izraela a Francúzska k iránskemu jadrovému programu sú "rovnaké". V článku s názvom "Sarkozy podporuje Izrael voči Iránu" izraelský denník Jerusalem Post zdôrazňuje "dramatický, pozitívny" posun vo vzťahoch oboch krajín.

Spojené štáty americké zvažujú letecké útoky proti kurdským povstalcom na severe Iraku. Mohli by tak zabrániť útoku zo strany Turecka, napísal v utorok americký denník Chicago Tribune s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje. Hovorí sa o raketovom ostreľovaní, no letecké útoky sú jednoduchšou možnosťou, píše denník.

Pri stretoch medzi pravicovými radikálmi a políciou sa včera večer v Budapešti ľahko zranilo päť ľudí. Niekoľko stoviek demonštrantov sa pokúšalo priblížiť k budove Štátnej opery, kde mal prejav premiér Ferenc Gyurcsány. Demonštranti skandovali protižidovské heslá a na policajtov hádzali zápalné fľaše. Polícia použila slzný plyn. Medzi demonštrantmi boli aj členovia Maďarských gárd.

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov vyjadril rozhodný protest proti vytváraniu Maďarských gárd. Zdôrazňuje sa to vo vyhlásení. Podľa nich situácia pripomína obdobie pred 2. svetovou vojnou. História potvrdila, že vytváranie polovojenských gárd pod vedením politických strán je prvým príznakom rodiaceho sa fašizmu, píšu vo vyhlásení.

Sport

Zápasy NHL:
Calgary San Jose 1:4
Montreal Boston 6:1
Carolina Vancouver 3:1

**************

Veľká oblačnosť až zamračené. Na viacerých miestach dážď. Sneženie nad 1500 m.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, na Kysuciach, Orave, Liptove
a Spiši len 3 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +3 st.
Severný až severovýchodný vietor 15 až 30 km/h.
miestami, najmä na východe, v nárazoch 55 až 70 km/h.