Monday, October 22, 2007

pripravila katarína plavčanová Poľsko od základu zmení zahraničnú politiku

16.00
Víťazná poľská liberálna strana Občianska platforma, ktorá pravdepodobne predbehla vo voľbách vládnych konzervatívcov, prisľúbila stiahnutie poľských jednotiek z Iraku a zlepšenie vzťahov s ostatnými členskými štátmi Európskej únie. Líder liberálov Donald Tusk, plánuje "priviesť domov" z Iraku 900 poľských vojakov. Tuskov prísľub je v Poľsku veľmi populárny.

Maďarská garda je hanbou maďarskej demokracie, píše sa v dnes zverejnenom vyhlásení koaličného Zväzu slobodných demokratov. Maďarskí liberáli týmto dokumentom protestovali proti tomu, že včera niekoľko stoviek nových gardistov zložilo v Budapešti prísahu. Vzbudzovanie strachu nemá oprávnenie v dnešnom maďarskom politickom živote, konštatuje menší koaličný partner.

Takmer dvanásť lesných požiarov sa včera v dôsledku horúčav a silného vetra rozšírilo v južnej Kalifornii, pričom zahynula jedna osoba a najmenej 14 ďalších sa zranilo. Vyše 2 tisíc ľudí muselo opustiť svoje domovy. Požiare vzbĺkli severne od Santa Barbary smerom k San Diegu a pri Malibu, kde okrem niekoľkých obydlí zničili aj kostol v lokalite pre celebrity.

Železničnú dopravu v okolí Paríža dnes znovu ochromili pokračujúce štrajky odborov v súvislosti s pripravovanými dôchodkovými reformami. Na parížskej rýchlodráhe, ktorá spája hlavné mesto s letiskami Charla de Gaulla a Orly a denne ju využíva 700 tisíc cestujúcich, premávala iba každá piata súprava. Obmedzená bola aj premávka vlakov z parížskej Severnej stanice. Na ostatných predmestských linkách sa situácia zlepšila.

Na dvoch milánskych letiskách dnes uviazli tisíce cestujúcich potom, ako pre štrajk letiskového personálu museli zrušiť viac ako 230 letov. Informovala o tom talianska tlačová agentúra ANSA. Na medzinárodnom letisku Malpensa odvolali 95 odletov a 90 príletov, z Linate neodletelo 29 spojov a 25 nepristálo. Akcia je protestom proti plánu, ktorý predpokladá presmerovanie niektorých letov z Milána do Ríma. Odborári sa obávajú, že opatrenia môžu ohroziť pracovné miesta.

Liter nafty má od zajtra zdražieť v priemere o 40 halierov. Ceny benzínov by sa meniť nemali. Ceny nafty naposledy stúpli pred mesiacom, benzín zlacnel o 20 halierov uplynulý týždeň.

Klinický stav siamského dvojčaťa Miška Müllera sa nezlepšil. Lekári ho hodnotia ako kritický. Naďalej pokračujú v komplexnej intenzívnej starostlivosti. Informovala o tom Detská fakultná nemocnica s poliklinikou na bratislavských Kramároch

Francúzsky futbalový magazín zverejnil zoznam 50 kandidátov na ocenenie Zlatá lopta 2007. Táto anketa, ktorú vyhlasujú od roku 1956, prechádza výraznou obmenou, keďže po prvý raz môžu vzácnu loptu získať aj hráči nepôsobiaci v Európe. Najhorúcejším kandidátom na zisk Zlatej lopty je stredopoliar AC Miláno Kaká, ktorý sa stal najlepším strelcom Ligy majstrov a Milánu tak pomohol k trofeji v tejto najprestížnejšej európskej klubovej pohárovej súťaži.

*************************************
N O C:
Veľká oblačnosť až zamračené a miestami občasný dážď, od 700 m sneženie.
Najnižšia nočná teplota 6 až 2 stupne.

U T O R O K:
Veľká oblačnosť až zamračené. K večeru na východe čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Na viacerých miestach občasný dážď. Hranica sneženia od 1 500 m. Najvyššia denná teplota 8 až 13 stupňov, a na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši len 7 stupňov. Vietor od severu do 8 m/s, na východe v nárazoch okolo 15 m/s.