Friday, October 26, 2007

pripravila katarína plavčanová

17.30
* Demonštranti žiadajúci odstúpenie premiéra Gyurcsánya dnes blokovalo dopravu v B
* Rizikových výrobkov je v EÚ stále viac
* Referendum o radare v Česku nebude
* Pri minuloročnom závale v bani Nováky boli porušené bezpečnostné predpisy
* Európski ministri športu zostrili boj proti dopingu

Príjemný podvečer
Niekoľko stoviek protivládnych demonštrantov dnes nakrátko zablokovalo dopravu na dvoch mostoch cez Dunaj a spôsobilo problémy s dopravou na niekoľkých hlavných cestách v Budapešti. Desiatky policajtov v špeciálnej výstroji zahnali protestujúcich z mosta Erzsébet a tiež zadržali niekoľko krajne pravicových aktivistov vyzývajúcich na rezignáciu premiéra Gyurcsánya. Po tom, ako ich polícia prostredníctvom megafónov vyzvala, aby sa rozišli, dav sa rozpŕchol. Polícia zadržala niekoľkých lídrov protestov.

Počet nebezpečných výrobkov v Európe prudko rastie. Len za prvých osem mesiacov európske krajiny našli na svojich trhoch vyše 1000 druhov škodlivých výrobkov, čo je o polovicu viac ako vlani. Prvú priečku rebríčka škodlivých výrobkov obsadili tento rok opäť hračky, za nimi sú motorové vozidlá a elektrospotrebiče. Dôvodom rastu škodlivých výrobkov je podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie najmä voľný pohyb množstva tovarov, ktoré nestihnú zachytiť ani colníci. Každý druhý nebezpečný výrobok nájdený na trhoch Európy, je z Číny.

Päť rokov od rukojemníckej drámy v moskovskom divadle Dubrovka vychádza najavo, že látka, ktorú bezpečnostné sily napumpovali do vnútra budovy, bol vysokoúčinný syntetický opiát od tajnej služby. Ako zistil denník The Moscow Times, išlo o látku karfentanyl použitú vo forme aerosólu, ktorá je desaťtisíckrát účinnejšia než morfín a používa sa na uspávanie veľkých zvierat. Narkotický plyn použitý pri oslobodzovacej akcii zabil 130 ľudí, pre ktorých nemali pripravené žiadne protilátky. Lekári totiž netušili, o aký plyn ide, takže ľudí nedokázali liečiť.

Referendum o radare v Česku nebude. Česká poslanecká snemovňa dnes podľa očakávaní neschválila opozičný návrh na jeho usporiadanie. Z celkového počtu 144 prítomných poslancov konanie referenda podporilo 76 a 56 bolo proti. Viac ako štvrtina poslancov sa na zasadnutí nezúčastnila. Snemovňa následne odmietla aj ďalší návrh opozície, aby sa ľudové plesbicity stali súčasťou českej ústavy.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier varoval pred nebezpečenstvom medzinárodných konfliktov podnietených dôsledkami klimatických zmien. Podľa neho znižovanie emisií skleníkových plynov prispieva aj k prevencii budúcich konfliktov.

Nemeckí rušňovodiči ukončili dnes ráno 30-hodinový štrajk, ktorý včera postihol najmä cestujúcich regionálnych spojov v 5-tich spolkových krajinách Sasko. Konflikt so železničnou spoločnosťou Deutche Bahn však nevyriešil. Odbory požadujú pre rušňovodičov lepšie pracovné podmienky a výrazné zvýšenie platov. Na štrajku sa zúčastnilo viac ako 2 tisíc rušňovodičov. Odbory majú plány týkajúce sa ďalších štrajkov.
doma
Hlavnou príčinou vlaňajšieho závalu v bani Nováky, pri ktorom zahynuli 4 baníci, boli viaceré nepriaznivé geologické faktory. Vyplýva to zo záverečnej správy vyšetrovacej komisie. Komisia zistila aj 11 porušení bezpečnostných predpisov zo strany hornonitrianskych baní, okrem iného bane nevykonali dva predpísané vrty.

Národná rada schválila 140 hlasmi vyhlásenie k 100. výročiu tragédie v Černovej, ktoré predložil predseda parlamentu Pavol Paška. Konštatuje sa v ňom, že tragické udalosti v Černovej parlament chápe nielen ako historickú krivdu voči Slovákom, ale predovšetkým ako memento, pre ktoré bude mať vždy na pamäti demokratické hodnoty a princípy vzájomnej tolerancie medzi národmi. Tie zaručujú v prostredí Európskej únie taký právny stav, aby už nikdy viac nedochádzalo k národnostnému útlaku a k zneužívaniu štátnej moci.

Na stavenisku elektrárne pri nemeckom Grevenbroich zahynuli dvaja slovenskí občania. Ďalší dvaja Slováci sú zranení a zostávajú v nemocničnom ošetrení. Medzi mŕtvymi je údajne aj jeden Čech. Asi sto metrov vysoké a sto ton ťažké lešenie sa čiastočne zrútilo, keď do neho narazil montovaný gigantický kotol. Okrem piatich obetí šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia a jeden človek je stále nezvestný.

Na Slovensku fajčí viac ako milión ľudí, pričom s aktívnym fajčením začínajú už 14sť roční. Európska komisia pripravila preto kampaň HELP, v rámci ktorej sa merali hodnoty oxidu uhoľnatého v pľúcach. Pre fajčiarov meranie neskončilo najlepšie. Dôvod prečo prestať s fajčením možno nájdete aj v čoraz drahších cigaretách. Ich cena má od nového roka opäť vzrásť. Zhruba o desať korún na krabičku. Parlament totiž schválil zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov.

Stredoeurópsky čas začne tento rok platiť v noci zo soboty 27. na nedeľu 28. októbra. O tretej hodine si ručičky hodiniek posunieme späť na druhú. Na letný čas opäť prejdeme v nedeľu 30. marca 2008.

ŠPORT
Zvolen - Slovensko 20, Skalica - Žilina, Slovan BA - Nitra, Kežmarok - Lipt. Mikuláš,Košice - Poprad, Trenčín - Martin.

Európske krajiny, ktoré neprijmú antidopingové pravidlá Medzinárodnej antidopingovej agentúry do konca roku 2008, nebudú môcť súťažiť na prestížnych podujatiach, ako sú napríklad olympijské hry. Včera sa na tom dohodli ministri športu krajín Európskej únie. Podľa správy Medzinárodnej antidopingovej agentúry z apríla tohto roku nepodpísalo Vzdelávaciu, vedeckú a kultúrnu dohodu Organizácie spojených národov až 23 európskych štátov. Táto dohoda zaväzuje štáty, aby prijali legislatívne kroky k implementácii Medzinárodného antidopingového kódexu.

V úvodných pretekoch novej sezóny Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach počas nadchádzajúceho víkendu v rakúskom Söldene bude mať Slovensko zastúpenie medzi ženami aj mužmi. Okrem Veroniky Zuzulovej bude v premiérovom obrovskom slalome sezóny štartovať aj Jaroslav Babušiak. Ženský obrovský slalom je na programe v sobotu 27. 10., mužský o deň neskôr.


Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila do semifinále turnaja WTA v Linzi po víťazstve nad Ukrajinkou Aľonou Bondarenkovou 6:4, 1:6, 6:3.

Prvou semifinalistkou dvojhry na bratislavskom tenisovom turnaji ITF Ritro Slovak Open sa stala Nemka Tatjana Maleková, ktorá zdolala Jekaterinu Byčkovovú z Ruska 7:6, 6:4.

Brazílsky futbalista Robinho v službách madridského Realu sa ospravedlnil za svoj neskorý príchod z reprezentačného zrazu naspäť na Iberský polostrov. Dementoval však správy, že za zdržanie môžu bujaré oslavy v jednom z nočných klubov Rio de Janeira. Vedenie jeho klubu oznámilo, že Robinha spolu s ďalším previnilcom Juliom Baptistom potrestalo finančnými pokutami a začalo voči nim aj disciplinárne konanie.

***********************************
N O C:
Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. V nižších polohách zamračené a hmlisto. Ojedinele slabý dážď alebo mrholenie. Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st.
Slabý vietor.

S O B O T A:
V nižších polohách zamračené a hmlisto. Na horách a miestami aj v nížinách na strednom a východnom Slovensku zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabý dážď.
Najvyššia denná teplota 8 až 13 st, na východe ojedinele vyššie. Slabý premenlivý vietor.