Tuesday, October 30, 2007

Pripravil Michal Novák: V Kalifornii stále horí

9:00 30.10.2007

V Kalifornii 6 požiarov stále nemajú pod kontrolou. Lesné požiare, ktoré sa rozhoreli na juhu Kalifornie 21. októbra. Zabili sedem ľudí. Zničili 2000 domov a vyžiadali si evakuáciu 640 000 obyvateľov. Požiarnici zasahovali až pri 23 požiaroch.

Tropická búrka Noel priniesla včera výdatné dažde do Dominikánskej republiky, kde spôsobila záplavy. Najmenej 20 ľudí zahynulo a ďalších 20 je nezvestných. Búrka smeruje k Bahamským ostrovom. Školy a obchody sú v Dominikánskej republike zavreté a mnohé cesty neprejazdné.

Tisíce bosnianskych Srbov sa včera zišli, aby protestovali proti Lajčákovým reformám, pretože sa obávajú, že by mohli viesť k zániku ich miništátu v rámci Bosny a Hercegoviny. "Lajčák, nedotýkaj sa Republiky srbskej, nevzdáme sa jej!" stálo na jednom z transparentov. Slovenský diplomat je medzinárodným správcom etnicky rozdelenej krajiny. Lajčák navrhuje nové pravidlá, ktoré majú posilniť schopnosť bosnianskeho parlamentu uzákoniť reformy. Reformy by mali pomôcť Bosne stať sa členom EÚ.

Americký prezident George Bush požiada Kongres o schválenie novej pomoci Palestínskej samospráve vo výške 400 miliónov dolárov. Spojené štáty a Izrael podporujú palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása v spore s násilným palestínskym hnutím Hamás. Abbás rozpustil palestínsku vládu pod vedením Hamásu a vymenoval novú. Tým sa otvorila cesta pre obnovenie medzinárodnej pomoci Palestínskej samospráve.

Pri dopravnej nehode medzi Odorínom a Jamníkom včera zahynuli traja ľudia. Pavdepodobne došlo k čelnej zrážke dvoch osobných áut. Ďalší traja sú ťažko zranení.

Včera pred šiestou večer sa na križovatke vo Svite osobné auto s kamiónom. Nehoda sa stala pri čerpacej stanici v centre Svitu. Vodiča osobného auta dostali z vraku okoloidúci. Mužovi v bezvedomí sa už nepodarilo zachrániť život.

Žiakov základných a stredných škôl dnes čaká posledný deň v škole. Do konca týždňa budú školy zavreté, pretože žiaci majú jesenné prázdniny. Do školských lavíc sa vrátia v pondelok. Ďalšie voľno budú mať až na Vianoce.

Od 1. novembra na území celého Tatranského národného parku bude sezónna uzávera značkovaných turistických a náučných chodníkov. Otvorené zostanú len chodníky k vysokohorským chatám. Jedinou výnimkou je Chata pod Rysmi, ktorá bude od 1. novembra pre verejnosť uzavretá.

Kurzy NBS:
EUR1 33,29
USD1 23,13
GBP1 47,61

Sport

Výsledky zápasov NHL:
New York Rangers - Tampa Bay 3:1
Toronto - Washington 1:7
Dallas - San Jose 2:4

*****************

Oblačno až zamračené, v nižších polohách dopoludnia hmlisto. Miestami slabé zrážky. Na horách zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 9 až 13 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m 6 st.
Juhovýchodný až južný vietor do 15 km/h.