Tuesday, October 30, 2007

Pripravil Michal Novák:Španieli dnes očakávajú verdikt v najväčšom európskom procese s teroristami

14:00 30.10.2007

Španieli dnes očakávajú verdikt v najväčšom európskom procese s teroristami. Bezpečnostné zložky sú v pohotovosti a pripravujú sa na spomienkové slávnosti, ktorými si obyvatelia pripomenú tragédiu, pri ktorej 11. marca 2004 po výbuchu desiatich bômb zahynulo 191 ľudí a zranených bolo približne 1800. V prípade odsúdenia 8 hlavným obžalovaným hrozí trest vo výške takmer 369 tisíc rokov, hoci podľa španielskej legislatívy môžu za mrežami stráviť maximálne 40 rokov.

Pri výbuchu kamiónu s benzínom zomrelo v Nigérii minimálne 30 ľudí. Oheň zasiaholšesť vozidiel. "Počet obetí sa môže ďalej zvyšovať, pretože niekoľko hospitalizovaných utrpelo popáleniny prvého stupňa,". Tanker sa na rušnej diaľnici snažil vyhnúť jame, prevrátil sa na stranu, rozlial benzín a ten začal horieť.

Českí a americkí experti dnes začali nové kolo rokovaní o zmluve o protiraketovej obrane na českom území. Na rokovaniach, ktoré sa skončia vo štvrtok, sa budú zaoberať právnymi, finančnými a environmentálnymi bodmi dohody. Ak česká vláda dohodu uzavrie, bude ju musieť schváliť parlament.

Rodičia štvrorročnej Madeleine, ktorá zmizla v lete z hotelovej izby v portugalsku, použili peniaze, ktoré získali na pomoc pri jej hľadaní, na zaplatenie hypotéky. Hovorca rodičov potvrdil údaje britských médií. Potom, ako portugalská polícia formálne označila rodičov za vinných, už na hypotéku peniaze z fondu nepoužili. Rodičia Madeleine, obaja lekári, prijali 1,5 milióna eur vo fondoch, aby sa mohli plne venovať pátraniu po nezvestnej dcérke.

Samovražedný útočník sa dnes odpálil pri vojenskej centrále pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa a zabil siedmich ľudí a ďalších jedenásť zranil. Podľa pakistanských televíznych staníc sa útok odohral počas schôdzky prezidenta s vládou a predstaviteľmi miestneho zastupiteľstva.

Dnes pokračuje rozprava o vládnom návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Otvorenie druhého dôchodkového piliera pre mladých ľudí je podľa poslanca Martina Kuruca z SDKÚ-DS z dlhodobého hľadiska fatálnou chybou. Podľa neho hrozí, že prvý, priebežný pilier bude v budúcnosti poskytovať len minimálnu výšku starobných dôchodkov. Poslankyňa Smeru - Oľga Nachtmannová povedala, že pre občanov je bezpečnejší prvý, priebežný pilier, ktorý garantuje štát.

Žiakov základných a stredných škôl do konca týždňa jesenné prázdniny. Do školských lavíc sa vrátia v pondelok. Ďalšie voľno budú mať až na Vianoce.

Od 1. novembra na území celého Tatranského národného parku bude sezónna uzávera značkovaných turistických a náučných chodníkov. Otvorené zostanú len chodníky k vysokohorským chatám. Jedinou výnimkou je Chata pod Rysmi, ktorá bude od 1. novembra pre verejnosť uzavretá.

Sport

Ján Lipiansky podpísal bude hrať vo Zvolene. "Podpísali sme s Lipianskym zmluvu na dva roky s ročnou opciou. - uviedol manažér HKM Zvolen Ivan Piovarči. Ján Lipiansky môže nastúpiť na večerný duel v Kežmarku.

Výsledky zápasov NHL:
New York Rangers - Tampa Bay 3:1
Toronto - Washington 1:7
Dallas - San Jose 2:4

*****************

Popoludní bude veľká oblačnosť až zamračené. Miestami slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 9 až 13 st.
Prevažne južný vietor 5 až 20 km/h.