Monday, October 22, 2007

Pripravil Michal Novák: Trojica vyjednávačov Európskej únie, Ruska a USA opäť o Kosove

12:00 22.10.2007

Trojica vyjednávačov Európskej únie, Ruska a USA otvorila dnes vo Viedni nové kolo rozhovorov o budúcom štatúte srbskej provincie Kosovo. Vyjednávači sa stretli s prezidentom Kosova a premiérom. Kosovo požaduje nezávislosť, Srbsko je zase ochotné uznať provinciu prevahou etnických Albáncov iba ako autonómiu.

Do Washingtonu sa vrátil veľvyslanec Turecka, ktorého Ankara stiahla po schválení návrhu rezolúcie o tureckej genocíde Arménov v Snemovni amerického Kongresu. Turecko 11. októbra povolalo svojho veľvyslanca na konzultácie, aby vyjadrilo svoj nesúhlas.

V Kalifornii evakuovali 36 000 ľudí z mesta Ramona, ktoré ohrozujú lesné požiare. Guvernér Arnold Schwarzenegger vyhlásil stav ohrozenia v siedmich oblastiach štátu, kde bojujú s ničivými požiarmi. Požiare zasiahli obyčajných obyvateľov i hollywoodske hviezdy v prímorskom stredisku Malibu. Bývajú tam napríklad Sting, Mel Gibson, Robert Redford, Barbra Streisand, Cher a Richard Gere.

Pilot indonézskeho lietadla, pri havárii ktorého v marci zahynulo 21 ľudí, ignoroval opakované varovania, že sa blíži k pristávacej dráhe príliš vysokou rýchlosťou a že by preto mal pred pristátím uskutočniť ešte jeden letový okruh, uvádza sa vo výsledkoch vyšetrovania. Boeing zišiel z pristávacej dráhy a skončil v ryžovom poli, kde začal horieť.

Poľská opozičná Občianska platforma podľa povolebných odhadov v predčasných parlamentných voľbách porazila vládnucu stranu Pravo a spravodlivosť premiéra Jaroslawa Kaczynského. Premiér Jaroslaw Kaczynski priznal porážku a gratuloval svojmu rivalovi Donaldovi Tuskovi.

Maďarská garda prijala včera 600 nových členov. Príslušníci Maďarskej gardy prišli na Námestie hrdinov v Budapešti v bielych košeliach a čiernych uniformách ozdobených červenobielymi pruhmi, čiže farbami spojenými s pronacistickým režimom Šípových krížov. Maďarský režim Šípových krížov bol zodpovedný za deportáciu približne 450 tisíc židov do nacistických koncentračných táborov.

Ústredný výbor Komunistickej strany Číny dnes potvrdil prezidenta Chua Ťin-tchaa na druhé päťročné funkčné obdobie na poste šéfa strany. Zároveň ostal šéfom ozbrojených síl. Podľa počtu vojakov ide o najväčšiuarmádu na svete.

Prvý malajzijský kozmonaut a jeho dvaja ruskí kolegovia v nedeľu prežili tvrdé pristátie potom, ako ich raketa Sojuz smerovala k Zemi strmšie ako normálne. Raketa napokon pristála bezpečne a všetci traja sa cítia dobre, uviedli ruskí predstavitelia. Raketa pristála 340 kilometrov od plánovaného miesta.

Sport

Fín Kimi Räikkönen sa stal novým majstrom sveta F1, keď vyhral posledné preteky sezóny Veľkú cenu Brazílie pred tímovým kolegom z Ferrari Felipem Massom a Španielom Fernandom Alonsom na McLarene. Doterajší líder svetového šampionátu Lewis Hamilton prišiel do cieľa až na 7. mieste a v celkovom poradí sa prepadol na 2. miesto za Räikkönena.

Včera sa hrali zápasy hokejovej extraligy:
Trenčín - Poprad 4 : 0
Kežmarok - Skalica 1 : 3
Košice - Nitra 8 : 2
Slovan BA - Žilina 5 : 3

NHL:

Columbus - Vancouver 1:4
Minnesota - Colorado 3:2

**************

Popoludní má byť veľká, na západe miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky.
Popoludňajšia teplota 8 až 13 stupňov, na Orave, v Liptove a na Spiši len 2 až 7 stupňov.
Severovýchodný vietor 20 až 35 km/h, v nárazoch okolo 55 km/h.