Thursday, April 26, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

26.4. 15:00 Príjemné popoludnie

Ségolene Royalová, francúzska ľavicová prezidentská kandidátka, obvinila dnes konzervatívca Nicolasa Sarkozyho z vyvíjania nátlaku na médiá. Sarkozy mal podľa nej presviedčať Syndikát vydavateľov regionálnej tlače, aby odmietol piatkové stretnutie medzi Royalovou a centristom Francoisom Bayrouom. Nicolas Sarkozy komentoval situáciu tradičným "je to komické".

Príslušníkom gréckej armády a pobrežnej stráže sa dnes podarilo zachrániť vyše 200 utečencov, ktorých loď sa začala neďaleko Atén potápať. Medzi nimi bolo najmenej šestnásť žien a detí. Bližšie informácie o utečencoch zatiaľ nezverejnili, vie sa len to, že na rybársku loď, ktorá ich mala previezť do Grécka, sa nalodili v Turecku.

Izraelský vicepremiér Šimon Perez dnes pricestoval do Chorvátska po niekoľkoročných odkladoch z dôvodu vojnovej minulosti Chorvátska. Perez má naplánované stretnutie s chorvátskym premiérom Ivom Sanaderom a chorvátskym prezidentom Stipem Mesičom. Chorvátska vláda informovala, že predmetom rozhovorov budú bilaterálne rokovanie.

Ruská novinárka, ktorá vo svojej knihe kritizuje prezidenta Vladimíra Putina, žiada o politický azyl vo Veľkej Británii. Jelena Triegubova tvrdí, že je v smrtešnom nebezpečenstve. Ruský miliardár Boris Berezovskyj, ktorý v Británii získal azyl tvrdí, že sa ho ruskí funkcionári špeciálnych služieb nedávno pýtali na miesto pobytu Triegubovej.

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol jednostranné moratórium na Zmluvu o konvenčných ozbrojených silách v Európe. Dôvodom má byť neplnenie zmluvných záväzkov zo strany NATO. V poslednom prejave k národu pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami Putin obvinil zahraničie z ovplyvňovania vnútorných záležitostí krajiny.

Společnost Tesco Stores, která v Čechách prevádzkuje sieť vyše 80 prevádzok, chce začať v tomto roku testovať prvé malé samoobsluhy. Do dvoch rokov chce mať v českých mestách asi10 malých predajní Tesco Expres a ak sa osvedčia, tak sa ich počet zvýši. Prvú predajňu Tesco Expres otvoria v júni v Prahe.

Mestský súd v Prahe dnes definitívne priznal Britovi, ktorého zranil vianočný stromček v Prahe odškodnenie 560 tisíc českých korun. Nešťastie sa stalo v decembri 2003 na Staromestskom námestí.

V médiách sa podľa vlády objavujú klamstvá, chce preto uzákoniť právo odpovedať na publikované informácie. Vláda premiéra Roberta Fica tak chce chrániť ľudí pred neobjektívnymi a nepravdivými informáciami, ktoré sa podľa kabinetu v médiách objavujú na jej adresu i na adresu predstaviteľov koaličných strán. Navrhuje preto uzákoniť právo na odpoveď, ktoré by umožnilo dotknutej osobe alebo inštitúcii bezprostredne reagovať.

Vláda SR žiada do tlačového zákona zaviesť právo na odpoveď, nie právo na opravu nepravdivých skresľujúcich údajov. Tvrdí to hovorkyňa predsedu vlády SR Silvia Glendová. Podľa nej sa predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov Zuzana Krútka vyjadrila zle, keď hovorila o existencii práva na opravu v tlačovom zákone.

Senát Najvyššieho súdu dnes nerozhodol vo veci ochrany osobnosti, v ktorej bývalý minister financií Ivan Mikloš žaluje súčasného predsedu vlády Roberta Fica. Mikloš zažaloval Fica za jeho výroky súvisiace s privatizáciou Slovenského plynárenského priemyslu . Okrem ospravedlnenia žiadal aj 600 000 korún ako nemajetkovú ujmu, ktorej nižšie súdy nevyhoveli.

Lesníci dnes ráno zastavili práce v Tichej a Kôprovej doline. Práce neobnovia, kým nebude prípad došetrený na základe podania, ktoré dostala inšpekcia životného prostredia. Lesníci ešte môžu vypratať spracované drevo, ale nebude sa spracovávať ďalšia kalamita. Harvestor a pilčíci už dnes v Tichej a Kôprovej doline nebudú pracovať. Pohybovať sa tam budú už len vývozné súpravy.

Odsúvanie alebo nespracovanie kalamity môže mať pre celé Vysoké Tatry katastrofálne dôsledky. Tvrdia to lesníci z viacerých lesníckych organizácií. Nevykonávanie lesníckych opatrení môže znamenať to, že "poškodenie porastov nebudeme registrovať v stovkách hektárov, ale v tisíckach, škody na porastoch nie v miliónoch, ale v miliardách, kde celé generácie ľudí na Slovensku nebudú vedieť, ako vyzerá zdravý les v Tatrách," uvádza sa vo vyhlásení Predstavenstva Slovenskej lesníckej komory, ktoré dnes poskytli na tlačovej besede vo Vysokých Tatrách.

Predstavitelia Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk, ktorí sa už niekoľko dní usilujú o zastavenie ťažby v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách, považujú rozhodnutie o jej zastavení za čiastočný úspech. Budú však požadovať vyšetrenia všetkých svojich podaní, pretože majú podozrenie, že bol porušený zákon a došlo k poškodzovaniu chránených druhov.

Organizácia Greenpeace víta dočasné zastavenie ťažby v Tichej a Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku. Keďže však ide iba o dočasné zastavenie prác, organizácia aj naďalej vyzýva členov a sympatizantov, aby sa pripojili k protestom proti ťažbe v Tichej a Kôprovej doline.

V Bratislave začalo fungovať iracké veľvyslanectvo v SR. Iracké veľvyslanectvo v Bratislave bude slúžiť všetkým irackým občanom bez rozdielu. Irak tento rok otvára okrem ambasády na Slovensku aj veľvyslanectvo v Dánsku. K týmto krajinám by sa neskôr mali pridať ďalšie. Slovensko má v Bagdade veľvyslanectvo ako jedna z dvanástich členských štátov EÚ.

Hokejový brankár Marek Laco bude aj v nadchádzajúcom ročníku obliekať dres MsHK Žilina, s ktorým získal pred rokom v pozícii druhého brankára majstrovský titul. Dvadsaťšesťročný gólman sa po odchode Miroslava Lipovského do Košíc stal v priebehu nedávno skončenej sezóny prvým brankárom obhajcu titulu.

****************************

V noci bude prevažne jasno. Najnižšia nočná teplota 10 až 5 st., v dolinách
miestami okolo 3 st. Slabý premenlivý vietor.

Zajtra prevažne slnečno. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý vietor.