Friday, April 27, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 27.04.2007

Ozbrojená baskická separatistická skupina ETA opäť zverejnila písomnú hrozbu, že bude žiadať výpalné od obchodníkov v Baskicku. ETA dlhodobo požadovala vyplácanie takzvanej "revolučnej dane" od obchodníkov, aby mohla financovať svoje aktivity. Nedávno však zmenila terminológiu a namiesto o "príspevkoch" hovorí o " národnej výstavbe". ETA údajne žiada o sumu 8 000-300 000 eur. Viaceré firmy už výpalnícke listy dostali.

V minulom roku bol na celom svete vykonaný trest smrti 1591 krát. Tvrdí to organizácia Amnesty International. "Svet sa posúva smerom k zrušeniu trestu smrti," tvrdí organizácia. Napriek tomu počet krajín, ktoré v minulom roku vykonávali trest smrti, stúpol oproti roku 2005 z 22 na 25. Takmer dve tretiny z ľudí, ktorí boli v minulom roku popravení, prišli týmto spôsobom o život v Číne. Za Čínou nasledujú Irán, Irak, Sudán a Spojené štáty americké. Koncom minulého roka čakalo vo väzniciach na celom svete na popravu najmenej 19 000 ľudí, uvádza AI.

Irán prekonal technické komplikácie pri obohacovaní uránu a dostatok štiepneho materiálu potrebného na jednu jadrovú zbraň by mohol získať o menej ako tri roky, citovala americká stanica CBS News informácie spravodajských služieb dnes ráno. Napriek tomu, že oficiálne odhady hovoria o tom, že Irán by sa mohol stať jadrovou mocnosťou do roku 2015, popredný expert pre túto oblasť David Albright tvrdí, že sú nesprávne.

V Čečensku dnes zostrelili ruský vrtuľník Mi-8, informovali ruské tlačové agentúry. Pri incidente zahynulo 17 vojakov. Tlačová agentúra AP informovala, že obetí je 18.

O tom, kto prípadne postaví v Jaslovských Bohuniciach nový reaktor, sa nakoniec rozhodne v medzinárodnej súťaži, spresnila pre agentúru SITA hovorkyňa premiéra Silvia Glendová. Vyhlásila, že vláda má na výstavbu reaktora v Jaslovských Bohuniciach sedem až desať ponúk. Nemecké firmy pritom patria medzi vážnych kandidátov a o ich záujme hovoril premiér Robert Fico s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, dodala Glendová. O výstavbu nového zdroja už pred časom oficiálne prejavila záujem nemecká spoločnosť E.ON. Fico vtedy označil nemeckú spoločnosť E.ON za "najvážnejšieho partnera pre tento projekt".

Nezvestného 4-ročného chlapčeka z Liptovskej osady našla polícia po 16-tich hodinách mŕtveho. Policajti ho objavili 3km od osady v rieke Revúca. Pravdepodobne sa utopil.

Počas výpravy do Himaláji sa stratil slovenský horolezec Marek Hudák. Nezvestný je už tri dni. Spolu s výpravou sa pokúsil o výstup na Šiša Pangmu a pri zostupe sa stratil. Členovia výpravy po ňom naďalej pátrajú.

Veľkopodnikateľ Jozef Majský poputuje na 12 rokov do väzenia. Súd ho navyše zaradil do najťažšej, tretej nápravno-výchovnej skupiny. Špeciálny súd ho dnes uznal vinným z trestných činov podvodu a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny kvôli tunelovaniu nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Spolu s ním súd odsúdil na 11 rokov väzenia Dávida Brtvu a na desať rokov Patrika Pachingera. Všetkých ich zaradil do najťažšej, tretej nápravno-výchovnej skupiny. Pachinger s Brtvom dostali navyše peňažný trest 300-tisíc korún a desať rokov zákazu činnosti v oblasti finančníctva.Spolu však musí Majský aj so spoluobžalovanými zaplatiť spoločnosti Horizont a.s. v konkurze 336 miliónov slovenských korún.

V nedeľu sa začne na hrade Ľubovňa letná turistická sezóna. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre návštevníkov kultúrny program, v ktorom vystúpia Sokoliari sv. Bavona z Banskej Štiavnice a skupina historického šermu Páni Spiša.

Pltnícku sezónu na rieke Dunajec otvoria zajtra. Zároveň v Červenom Kláštore po viac ako 50-tich rokoch verejnosti sprístupnia kláštorný kostol sv. Antona pustovníka.

Od pondelka budú platiť tieto kurzy NBS: Euro - 33,67, Amrický dolár - 24,64 a Britská libra - 49,32 halierov.

V Moskve sa dnes začínajú hokejové MS. Šampionát sa dnes začína týmito zápasmi :USA s Rakúskom a Fínsko s Ukrajinou, Bielorusko s Českom a Rusko s Dánskom. Slovenska sa zajtra stretne s Nórskom.

Ako prvý zo slovenských útočníkov pôsobiacich v NHL pricestoval do dejiska majstrovstiev sveta Moskvy Miroslav Šatan. Útočník New York Islanders absolvoval hneď po prílete do ruskej metropoly s mužstvom úvodný tréning.

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie, ktorá odohrá zajtra večer proti Nórsku prvý duel na MS v Moskve, už pozná termín príchodu aj posledných dvoch hráčov z NHL. Marián Hossa a Pavol Demitra v nedeľu priletia do Moskvy. Takže proti Nemecku už nastúpi kompletná zostava.

V bratislavskej Incheba Expo Aréne vystúpi 25. júla o 8-mej večer legendárny spevák Lionel Richie. V hudobnom svete sa zviditeľnil aj ako skladateľ, producent či držiteľ piatich cien Grammy.

*****************

V noci bude prevažne jasno. Teploty 6 až 4 stupne a len slabý premenlivý vietor. Zajtra jasno až polojasno, popoludní ojedinele aj prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 26 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st.
Slabý severný vietor.