Monday, April 23, 2007

Pripravil Michal Novák

9:00 24.04.2007

Bývalá vysoká komisárka OSN pre ľudské práva a niekdajšia írska prezidentka Mary Robinsonová vyzvala na sprísnenie regulácie obchodu s malými a ľahkými zbraňami. Vyjadrila pritom nádej, že minulotýždňová masakra na americkej technickej univerzite vo Virgínii dovedie Spojené štáty k podpore dohody na kontrolu medzinárodného obchodu s malými zbraňami. ICh obeťami je denne vo svete tisíc ľudí. Zdôraznila pritom, že USA sú jedinou krajinou, ktorá bola proti rezolúcii OSN.

Americký prezident George W. Bush a ruský prezident Vladimir Putin včera prediskutovali americký plán protiraketového obranného štítu v Európe a otázku budúcnosti Kosova, oznámil Biely dom. Rusko obranný štít stále odmieta. Lídri USA a Ruska sa spolu zhovárali pred správou o úmrtí bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina.

Pohreb bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý zomrel včera vo veku 76 rokov, bude zajtra v Moskve. Na stredu vyhlásili zároveň v Rusku deň národného smútku. Informoval o tom Kremeľ. Ruská vláda predtým uviedla, že o mieste a dátume pohrebu rozhodne Jeľcinova rodina.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzdvihol bývalého ruského prezidenta ako kľúčovú osobnosť pri presadzovaní reforiem v Rusku a zbližovaní medzi Západom a Východom. Jeľcin bol prvým prezidentom po rozpade Sovietskeho zväzu a na čele krajiny stál v zložitom období prechodu k demokracii a kapitalizmu. Zomrel na srdcový infarkt.

Americkú protiraketovú základňu v Poľsku odmieta šesť z desiatich Poliakov. Účasť Poľska na americkom protiraketovom štíte si podľa prieskumu neželá 57 percent oslovených, základňu podporuje štvrtina opýtaných.

Deviati americkí vojaci zahynuli a dvadsiati boli zranení pri včerajšom samovražednom výbuchu auta pri Bagdadu. Ide o druhý trúfalý útok proti americkej základni za viac ako dva mesiace.
Kežmarskí a Popradskí hasiči uhasili požiar lesa pri Lendaku. Horelo asi 60 hektárov a oheň uhasilili okolo desiatej večer. Dnes budú záchranári požiarovisko ešte sledovať.

Kurzy NBS: Euro- 33,53, Americký dolár - 24,73, Britská libra - 49,46 halierov.

Už v piatok sa v Moskve začnú majstrovstvá sveta v hokeji. Najväčším favoritom je domáce Rusko. Ku favoritom na zisk majstrovského titulu patrí aj Kanada, Švédsko či Česká republika, slušné šance majú aj Fíni či Slováci, sedmičku silných uzatvára USA. Minimálne nádeje na zlato majú podľa stávkových kancelárií ostatné reprezentácie. Pod kurz 100 sa dostalo ešte Lotyšsko a Švajčiarsko.

Hokejisti tímu Vancouver Canucks sa stali posledným ôsmym postupujúcim do 2. kola play off NHL. Kanadský tím zvíťazil v rozhodujúcim siedmom zápase nad tímom Dallas Stars 4:1. V tíme "hviezd" ukončil klubovú sezónu aj útočník Ladislav Nagy, a tak jedinými dvoma hrajúcimi Slovákmi, ktorí prešli so svojimi mužstvami sitom 1. kola play off sú Andrej Meszároš z Ottawa Senators a Marcel Hossa z New York Rangers.

**********************

Prevažne oblačno a miestami slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 18 až 23, na severe miestami okolo 16 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Postupne severozápadný vietor 10 až 25 km/h.