Wednesday, April 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

13.00
Boris Jeľcin je prvým ruským lídrom, ktorého od konca 19. storočia pochovajú znova podľa pravoslávneho obradu. Revolucionár Vladimir Iľjič Lenin nie je dodnes pochovaný. Po jeho smrti v roku 1924 jeho telo zabalzamovali a stále je vystavené v mauzóleu na Červenom námestí.

Smútočné slávnosti po smrti diktátora Josifa Stalina trvali v roku 1953 štyri dni. Sovietski občania stáli v kilometrových radoch, aby sa s ním rozlúčili. Stalinovo telo najskôr dostalo čestné miesto v mauzóleu pri Leninovi, o niekoľko rokov ho však v tichosti pochovali do hrobu pri kremeľskom múre. Bez akejkoľvek pompy pochovali v roku 1971 Stalinovho nástupcu Nikitu Chruščova na Novodevičovom cintoríne v Moskve. Na jeho pohreb pripustilo štátne vedenie len niekoľko desiatok príbuzných a priateľov.

Ministri zahraničia členských krajín NATO pod vedením americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej sa v nórskom Osle zajtra pokúsia presvedčiť Rusko o bezpečnostnej hrozbe, ktorú pre Európu predstavujú tzv. "darebácke štáty" ako napríklad Irán.
Nemenovaný zdroj z prostredia americkej delegácie povedal, že medzi Ruskom a USA panuje nezhoda vo veci akcieschopnosti Iránu. Ako ďalej uviedol zdroj, Američania "budú pokračovať v rozhovoroch s Ruskom, ale luxus vyčkávania si nemôžu dovoliť".

Nicolas Sarkozy by porazil Ségolene Royalovú v druhom kole francúzskych prezidentských volieb pomerom hlasov 53 % ku 46 %. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky zverejneného dnes. "Cenní" voliči centristu Francoisa Bayroua by v 39 percentách volili Royalovú a 35 percent z nich by dalo hlas Sarkozymu. Podľa prieskumu je o svojom favoritovi rozhodnutých 90 percent oprávnených voličov.

Na medzinárodnom letisku Kastrup v Kodani zrušili dnes vyše 100 letov v dôsledku neohláseného štrajku zamestnancov. V hale letiska prenocovalo asi 500 pasažierov. Dôvodom štrajku je nespokojnosť dánskych leteckých posádok s pravidlami počas sviatkov a v čase letových páuz.

Južný Vietnam zasiahlo začiatkom týždňa tornádo a zničilo takmer 550 domov. Zahynulo pri tom jedno 12-ročné dievča a ďalších 12 ľudí sa zranilo. Informujú o tom dnes miestne zdroje.

Školáčku zabila otrhnutá strecha domu, ktorú strhlo tornádo, keď utekala zo školy. Dievča vystrašili hromy a blesky sprevádzajúce búrku. Medzi zranenými je 10 žiakov tej istej školy a dvaja miestni obyvatelia. Vyčíňanie tornáda trvalo päť minút a bolo sprevádzané hustým dažďom.

Návratom piatich príslušníkov Ozbrojených síl SR sa podľa ministra obrany Františka Kašického skončilo pôsobenie Slovenska v misii NATO v Iraku. Povedal to dnes pred médiami, keď udelil medaily dôstojníkom, ktorí sa včera vrátili z Iraku.

Stiahnutie piatich príslušníkov misie NATO sa podľa Kašického udialo v súlade s Programovým vyhlásením vlády i v reakcii na reorganizačné zmeny v rámci tejto misie. Kašický sa poďakoval príslušníkom misie za vzornú reprezentáciu SR v zahraničí i za splnenie stanovených úloh.

Učiteľský plat by sa mal v tomto roku vyrovnať priemernému zárobku v národnom hospodárstve. Hoci sa od júla zvýši len o päť percent, v porovnaní s vlaňajškom by mal vzrásť o vyše 1 700 korún. Ministerstvo školstva tak počíta s tým, že učiteľ v roku 2007 zarobí viac ako 19 900 korún.

Informačná kancelária EP na Slovensku organizuje Informačné podujatie pri príležitosti 50. výročia podpisu Rímskych zmlúv. Informačný autobus navštívi 10 vybraných miest s cieľom informovať obyvateľov Slovenska o Európskej únii.

Jubilejný 15-ty ročník Medzinárodného filmového festivalu ArtFilm, ktorý sa uskutoční v dňoch 22. až 30. júna, prináša okrem množstva noviniek aj zmenené miesto konania - hlavnú časť festivalu premiestnili organizátori do Trenčína. Festival s rozpočtom 25 miliónov korún však naďalej ostáva do istej miery verný svojej kolíske - Trenčianskym Tepliciam. "Je to pätnásty ročník, ktorý bude v znamení niekoľkých podstatných zmien," hovorí o jubilejnom ročníku podujatia jeho prezident Milan Lasica.

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler zúžil včera po prípravnom stretnutí v Košiciach nomináciu na majstrovstvá. Do ruskej metropoly definitívne nepocestujú Dušan Milo, Martin Cibák, Michal Hudec, Miroslav Hlinka, Marcel Šterbák a najlepší hráč extraligy Marek Uram. Tréner Šupler bude ešte kontaktovať útočníka Dallasu Ladislava Nagya.
****************************

N O C:
Jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 8 až 3, na severe miestami okolo 1 stupňa.
Slabý premenlivý vietor.

Š T V R T O K:
Slnečno. Ráno a dopoludnia ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 stupňov.