Wednesday, April 25, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

25.04.2007 16:00


Ruský prezident Vladimir Putin ako aj bývalí americkí prezidenti Bill Clinton a George Bush sa dnes v moskovskom chráme zúčastnili na rozlúčke s bývalým postkomunistickým vodcom Borisom Jeľcinom. Podľa metropolitného biskupa Jeľcin ako silná osobnosť prevzal zodpovednosť za krajinu v ťažkom a nebezpečnom čase radikálnych zmien. "Znakom toho je aj skutočnosť, že po prvý raz za mnohé roky sa lúčime s predstaviteľom krajiny v kostole," zdôraznil biskup.


Putin, Clinton, Bush a bývalý britský premiér John Major stáli pri rakve so sviečkami v rukách, zatiaľ čo chór spieval smútočné piesne. Jeľcinove pozostatky budú spočívať na historickom moskovskom cintoríne Novodeviči pre významných Rusov.


Ministri zahraničia členských krajín NATO pod vedením americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej sa v nórskom Osle zajtra pokúsia presvedčiť Rusko o bezpečnostnej hrozbe, ktorú pre Európu predstavujú tzv. "darebácke štáty" ako napríklad Irán.
Podľa nemenovaného zdroja z prostredia americkej delegácie, Američania "budú pokračovať v rozhovoroch s Ruskom, ale luxus vyčkávania si nemôžu dovoliť".


Európska únia bude počas nadchádzajúceho summitu tlačiť na Spojené štáty, aby splnili svoj sľub a zaradili všetky členské krajiny únie do svojho bezvízového programu. Z 27 členov EÚ je do programu zaradených iba 15 krajín, ktorých obyvatelia môžu cestovať do únie bez víz.


Návratom piatich príslušníkov Ozbrojených síl SR sa podľa ministra obrany Františka Kašického skončilo pôsobenie Slovenska v misii NATO v Iraku. Povedal to dnes pred médiami, keď udelil medaily dôstojníkom, ktorí sa včera vrátili z Iraku.


Popradskí policajti aj dnes zasahovali v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Zakročili proti tým, ktorí nerešpektovali zákaz vstupu do priestoru, kde prebieha ťažba kalamitného dreva. Z ich strany došlo k páchaniu priestupku proti poriadku v správe.


Polícia vyzvala všetkých zhromaždených účastníkov, aby opustili lokalitu. Nikto na túto výzvu nereagoval. Tí, ktorí neuposlúchli ani druhú výzvu, skončili na policajnom oddelení vo Vysokých Tatrách. Polícia situáciu v Tichej a Kôprovej doline naďalej monitoruje a v prípade, že dôjde k protiprávnemu konaniu, zasiahne.


euro 33,66 amer dolár 24,66 brit libra 49,42


Do Moskvy dnes odcestovalo 18 slovenských hokejových reprezentantov. Pätica útočníkov Marián Gáborík, Pavol Demitra a Branko Radivojevič z Minnesoty, Marián Hossa z Atlanty a Miroslav Šatan z New York Islanders sa k tímu pripoja neskôr. Marián Hossa s Demitrom do Moskvy pricestujú počas víkendu a úvodný duel nestihnú.


Slovenské tenistky budú bojovať o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie doma so srbskými hráčkami. Rozhodol o tom žreb v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie ITF.

****************************

N O C:
Jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 8 až 3, na severe miestami okolo 1 stupňa.
Slabý premenlivý vietor.

Š T V R T O K:
Slnečno. Ráno a dopoludnia ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 stupňov.