Monday, April 23, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

23.04.2007 14:00
V prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku získal najviac hlasov - vyše 30% konzervatívec Nikolas Sarkozy. Socialistka Ségolene Royalová získala o takmer 5 % hlasov menej . Do druhého kola, ktoré bude 6. mája, postupujú Nicolas Sarkozy a Ségolene Royalová.

22-ročný bežec po skončení londýnskeho maratónu zomrel. Po tom, čo odbehol 26 míľ okolo hlavného mesta, mladý muž skolaboval.

V Spojených štátoch odhalili pamätník obetiam, ktoré vo virginskom vysokoškolskom areáli zastrelil Kórejčan. Kvetmi a americkou vlajkou obložený pamätník pripomína okrem 32 mien obetí aj meno vraha.

Súčasná vláda znižovať dane z príjmov nebude. Povedal to predseda vlády Robert Fico na dnešnej prednáške na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Povedal: "Už 19-percentná daň je na hranici udržateľnosti, z čoho má tá krajina žiť? Zníženie je absolútne neakceptovateľné."

Tento týždeň bude prvým svetovým týždňom bezpečnosti premávky na cestách. Slovensko pripravilo viacero aktivít na podporu myšlienky „ cesta pre život“. Jednou z nich je dopravno-bezpečnostná akcia zameraná najmä na dodržiavanie pravidiel mladými vodičmi, ktorá bude v stredu.

Polícia objavila v autoservise na Liptove 19 ukradnutých áut. Ako informoval žilinský krajský policajný riaditeľ, 28-ročný majiteľ autoservisu z Liptovskej Porúbky predával alebo sprostredkovával predaj ukradnutých áut, ktoré mali pozmenené identifikačné znaky.

Pracovníci spoločnosti Skanska Prievidza vyrazili prvých tristo metrov v štvorkilometrovej štôlni Elisabeth, aby umožnili investorovi z Košíc prístup k významnému ložisku mastenca v Gemerskej Polome a jeho ťažbu. Príprava štôlne má byť hotová do dvoch rokov. V novej bani by sa malo začať ťažiť o tri roky a prácu v nej by malo nájsť niekoľko desiatok ľudí.

Názorné vyučovanie predmetov s využitím počítača a najmodernejšej audiovizuálnej techniky umožní v Základnej škole Ľ. Podjavorinskej na rómskom sídlisku Luník IX nová odborná učebňa, ktorú dnes dali slávnostne do užívania. Na zriadenie učebne na tejto škole, ktorú navštevuje vyše tisíc rómskych žiakov, poskytla spoločnosť U. S. Steel Košice 200-tisíc korún.

Švédsko nastúpi na hokejových majstrovstvách sveta v Moskve bez Petra Forsberga. Švéd má za sebou náročnú sezónu, ktorú poznačili časté zranenia.

*********************
P O P O L U D N I E:
Slnečno, miestami na severe a východe zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 15 až 20 stupňov, v západnej polovici miestami okolo 22 stupňov. Slabý, v horských oblastiach západný vietor 4 až 7 m/s