Tuesday, April 24, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

24.04.2007 16:00

Kandidát francúzskej vládnej pravice Nicolas Sarkozy a socialistka Ségolene Royalová sa 2. mája v televíznej diskusii stretnú zoči voči ešte pred konaním druhého, finálneho kola volieb. Diskusia sa uskutoční len štyri dni pred rozhodujúcim kolom volieb.

Počet Čechov, ktorí sú proti americkému návrhu vystavať časť protiraketovej základe v Českej republike, sa zväčšuje. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v krajine zverejnili dnes. Proti návrhu sa vyslovilo 68 percent respondentov. Súhlas s ním vyjadrilo 26 percent opýtaných.

Riziko lesných požiarov výrazne zvyšuje dlhodobo suché počasie. Ministerstvo pôdohospodárstva a štátny podnik Lesy SR apelujú na verejnosť, aby v blízkosti lesov nezakladali oheň, nevypaľovali trávu a tiež, aby v lese nefajčili. Ak sa riziko bude naďalej zvyšovať, bude nevyhnutné vyhlasovať v jednotlivých oblastiach Slovenska zákaz vstupu do lesov.

Za porušenie zákazu vstupu môže lesný úrad udeliť pokutu až do 100 000 korún. Obvodný lesný úrad v Poprade zatiaľ neudelil žiadnu pokutu za porušenie zákazu vstupu do lesa a na turistické chodníky v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Priestupky dokumentuje polícia.

Policajti z Popradu a Vysokých Tatier v piatok a sobotu zakročili proti osobám brániacim ťažbe dreva. Z ich strany došlo k páchaniu priestupku proti poriadku, informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová. 47 ľudí policajti predviedli na Obvodné oddelenie Policajného zboru Vysoké Tatry. Polícia situáciu v Tichej a Kôprovej doline aj naďalej monitoruje a ak dôjde k protiprávnemu konaniu, opäť zasiahne.

Príprava slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta v Moskve, ktoré sa začínajú už v piatok, vrcholí v Košiciach. Na zverencov trénera Júliusa Šuplera dnes čaká dnes o piatej posledný prípravný duel pred šampionátom. V Steel Aréne nastúpia proti Bielorusom.

Okrem toho dnes budú ďalšie 3 prípravné zápasy. Stretnú sa:
Rusko - Rakúsko
Fínsko - Kanada
Lotyšsko - Dánsko

Futbalová Liga majstrov dnes pokračuje semifinále. V prvom zápase sa stretnú Manchester United - AC Miláno.

Slovenský tenista Martin Kližan v Padove postúpil z kvalifikácie do hlavnej súťaže. Taliana Federica Torresiho zdolal 6:1, 6:4

Na turnaji v Toronte sa darilo tenistke Stanislave Hrozenskej. Tá postúpila z kvalifikácie, keď Španielku Paulu Fondevilovú-Castrovú porazila výsledkom 6:3, 6:4

************************************************

Najnižšia nočná teplota 8 až 4 stupne.

S T R E D A:
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov.