Wednesday, April 25, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

25.04.2007 10:00

Na dnešnom pohrebe bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina sa zúčastnia súčasní aj bývalí svetoví lídri. Medzi nimi sú:
- bývalí americkí prezidenti Bill Clinton a George H.W. Bush
- posledný sovietsky líder Michail Gorbačov
- bývalý britský premiér John Major a britský princ Andrew
Okolo tristo ľudí sa zhromaždilo pred moskovskou katedrálou Krista Spasiteľa, aby zosnulému exprezidentovi povedali posledné zbohom. Na pohrebe sa neočakáva masová účasť, keďže bývalého prezidenta ruská verejnosť v láske príliš nemala. Vníma ho ako osobu, ktorá zničila Sovietsky zväz a prinútila Rusko čeliť bolestivým a často chaotickým ekonomickým a politickým reformám.

Poľsko sa zapojí do amerického systému protiraketovej obrany iba vtedy, ak to posilní jeho bezpečnosť, vyhlásil poľský minister obrany po stretnutí s americkým rezortným kolegom Robertom Gatesom. Gates pricestoval do Varšavy, aby od poľských predstaviteľov získal súhlas na otvorenie formálnych rozhovorov o umiestnení americkej protiraketovej základne. Podľa Washingtonu je rozšírenie systému o základne v Poľsku a Českej republike životne dôležité pre obranu Spojených štátov a európskych spojencov pred útokmi z nespoľahlivých krajín, akou je napríklad Irán.

Ruskí a americkí predstavitelia sa včera dohodli na prepojiť svoje okrajové územia podmorským tunelom. Na konferencii v Moskve pod názvom Megaprojekty východu Ruska prejavili obe strany záujem o výstavbu diaľnice popod Beringov prieliv

Vraždu 15-ročného dievčaťa vyšetruje polícia v Košiciach. Ešte minulý týždeň v lese pri obci Družstevná pri Hornáde niekto tupým predmetom udieral dievča do hlavy. Zomrela na následky zranení.

Blokovaním prác v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách aktivistami vznikli spracovateľským firmám škody za viac ako 600 tisíc korún. Štátne lesy TANAP-u budú po konečnom vyčíslení vymáhať škody jednotlivo od tých, ktorí sa na zastavení prác v Tichej a Kôprovej doline priamo podieľali.

Za porušenie zákazu vstupu do vybraných oblastí môže lesný úrad udeliť pokutu až do 100 000 korún. Obvodný lesný úrad v Poprade zatiaľ neudelil žiadnu pokutu za porušenie zákazu vstupu do lesa a na turistické chodníky v Tichej a Kôprovej doline. Priestupky dokumentuje polícia.

euro 33,66 amer dolár 24,78 brit libra 49,54

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler zúžil včera po prípravnom stretnutí v Košiciach nomináciu na majstrovstvá. Do ruskej metropoly definitívne nepocestujú Dušan Milo, Martin Cibák, Michal Hudec, Miroslav Hlinka, Marcel Šterbák a najlepší hráč extraligy Marek Uram. Tréner Šupler bude ešte kontaktovať útočníka Dallasu Ladislava Nagya.

V prvom semifinálovom zápase futbalovej Ligy majstrov zvíťazil Manchester United nad AC Miláno 3:2

***************************************
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 5 m/s