Thursday, April 26, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

26.4. 12:00 Príjemné poludnie

Svet si dnes pripomína 21 rokov od výbuchu jadrovej elektrárne Černobyľ. Nad územím Československa preletel černobyľský mrak celkovo trikrát: 30. apríla, 3. až 4. mája a 7. mája 1986. O radiačnej situácii sa hovorilo len hmlisto, médiá prezentovali haváriu v duchu oficiálnych sovietskych správ ako bežnú poruchu a myšlienka, že by sa kvôli havárii mohla zmeniť radiačná situácia v krajine sa nepripúšťala. Podľa minuloročnej správy Černobyľského fóra sa celkový počet ľudí, ktorí mohli alebo môžu v budúcnosti zomrieť v dôsledku ožiarenia, odhaduje na 4000.
Ruská novinárka, autorka knihy, ktorá vo svojej knihe kritizuje prezidenta Vladimíra Putina, žiada o politický azyl vo Veľkej Británii. Jelena Triegubova tvrdí, že je v smrtešnom nebezpečenstve. Ruský miliardár Boris Berezovskyj, ktorý v Británii získal azyl tvrdí, že sa ho ruskí funkcionári špeciálnych služieb nedávno pýtali na miesto pobytu Triegubovej.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes zhrnie ciele, ktoré dosiahol počas dvoch funkčných období na čele krajiny a zdôrazní priority pre svojho nástupcu v jeho poslednom prejave k národu pred budúcoročnými prezidentskými voľbami. Prejav k národu je kľúčovým indikátorom politiky Kremľa v ďalšom roku.

Neúspešný francúzsky centristický prezidentský kandidát Francois Bayrou prijal ponuku diskutovať so socialistkou Ségolene Royalovou, no iba v televízii. Pre agentúru SITA to dnes potvrdili zdroje blízke bývalému kandidátovi. Royalová včera navrhla Bayrouvi, aby hľadali spoločné body programu v piatok pred zástupcami regionálnej tlače. Francúzske denníky sa dnes pozastavujú nad tým, ako sa Bayrouvi podarilo zostať rozhodujúcim hráčom druhého kola prezidentských volieb napriek tomu, že skončil ako tretí. Bayroua volilo minulú nedeľu takmer 7 miliónov voličov, ktoré potrebuje Sarkozy rovnako ako Royalová.

Americká Snemovňa reprezentantov dnes prevažnou väčšinou schválila legislatívu, v ktorej žiada arabské štáty o pomoc ukončiť genocídu v sudánskom regióne Dárfúr.

Lesníci dnes ráno zastavili práce v Tichej a Kôprovej doline. Práce neobnovia, kým nebude prípad došetrený na základe podania, ktoré dostala inšpekcia životného prostredia. Lesníci ešte môžu vypratať spracované drevo, ale nebude sa spracovávať ďalšia kalamita.

Do Dunajskej stredy má namierené nový investor, ktorý tu plánuje preinvestovať 2 mld. Sk. Ide o rakúsku spoločnosť BannerBatterien, ktorá sa zaoberá produkciou autobatérií. Firma plánuje začať v lete s výstavbou nového závodu, v ktorom zamestná 150 ľudí, ďalších takmer 60 v nadväzujúcich firmách.

Pltnícku sezónu na rieke Dunajec otvoria už túto sobotu. Zároveň v Červenom Kláštore po viac ako 50-tich rokoch v sobotu verejnosti sprístupnia kláštorný kostol sv. Antona pustovníka.

Počas jedného z dvoch voľných dní na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta v hokeji v Rusku - v utorok 8. mája o 16.00 h bude exhibičný zápas výberov legiend z bývalých krajín ZSSR a ČSSR. Zápas sa odohrá v Moskve na štadióne CSKA. Vďaka voľnému dňu, ktorý je zároveň sviatkom, je o tento duel enormný záujem.

Drew Barrymore sa stala najkrajším človekom časopisu People. Herečka sa stala najnovšou víťazkou výročného rebríčka časopisu People - 100 Najkrajších ľudí. Barrymore sa už po štvrtý raz dostala na zoznam stovky najkrajších osobností, no po prvý raz sa jej tvár objavila na obálke časopisu.

****************************

Slnečno. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe miestami okolo 17 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s. V noci bude prevažne jasno. Najnižšia teploty 3 stupne. Zajtra prevažne slnečno. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st, na horách okolo 11 st. Slabý vietor.