Wednesday, April 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

14.00
Ruský prezident Vladimir Putin ako aj bývalí americkí prezidenti Bill Clinton a George Bush sa dnes v moskovskom chráme zúčastnili na rozlúčke s bývalým postkomunistickým vodcom Borisom Jeľcinom. Podľa metropolitného biskupa Jeľcin ako silná osobnosť prevzal zodpovednosť za krajinu v ťažkom a nebezpečnom čase radikálnych zmien. "Znakom toho je aj skutočnosť, že po prvý raz za mnohé roky sa lúčime s predstaviteľom krajiny v kostole," zdôraznil biskup.

Putin, Clinton, Bush a bývalý britský premiér John Major stáli pri rakve so sviečkami v rukách, zatiaľ čo chór spieval smútočné piesne. Jeľcinove pozostatky budú spočívať na historickom moskovskom cintoríne Novodeviči pre významných Rusov.

Ministri zahraničia členských krajín NATO pod vedením americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej sa v nórskom Osle zajtra pokúsia presvedčiť Rusko o bezpečnostnej hrozbe, ktorú pre Európu predstavujú tzv. "darebácke štáty" ako napríklad Irán.
Podľa nemenovaného zdroja z prostredia americkej delegácie, Američania "budú pokračovať v rozhovoroch s Ruskom, ale luxus vyčkávania si nemôžu dovoliť".

Nicolas Sarkozy by porazil Ségolene Royalovú v druhom kole francúzskych prezidentských volieb pomerom hlasov 53 % ku 46 %. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky zverejneného dnes. "Cenní" voliči centristu Francoisa Bayroua by v 39 percentách volili Royalovú a 35 percent z nich by dalo hlas Sarkozymu. Podľa prieskumu je o svojom favoritovi rozhodnutých 90 percent oprávnených voličov.

Na medzinárodnom letisku Kastrup v Kodani zrušili dnes vyše 100 letov v dôsledku neohláseného štrajku zamestnancov. V hale letiska prenocovalo asi 500 pasažierov. Dôvodom štrajku je nespokojnosť dánskych leteckých posádok s pravidlami počas sviatkov a v čase letových páuz.

Južný Vietnam zasiahlo začiatkom týždňa tornádo a zničilo takmer 550 domov. Zahynulo pri tom jedno 12-ročné dievča a ďalších 12 ľudí sa zranilo. Informujú o tom dnes miestne zdroje.

Školáčku zabila otrhnutá strecha domu, ktorú strhlo tornádo, keď utekala zo školy. Dievča vystrašili hromy a blesky sprevádzajúce búrku. Medzi zranenými je 10 žiakov tej istej školy a dvaja miestni obyvatelia. Vyčíňanie tornáda trvalo päť minút a bolo sprevádzané hustým dažďom.

Štyroch aktivistov zadržali dnes čínske úrady v základnom tábore na Mount Evereste. Požadovali nezávislosť pre Tibet a protestovali proti olympijským hrám v Pekingu. Protest pripravila organizácia Študenti za slobodný Tibet, ktorá o incidente informovala. Medzi zadržanými sú traja Američania a jeden Američan tibetského pôvodu.

Návratom piatich príslušníkov Ozbrojených síl SR sa podľa ministra obrany Františka Kašického skončilo pôsobenie Slovenska v misii NATO v Iraku. Povedal to dnes pred médiami, keď udelil medaily dôstojníkom, ktorí sa včera vrátili z Iraku.

Stiahnutie piatich príslušníkov misie NATO sa podľa Kašického udialo v súlade s Programovým vyhlásením vlády i v reakcii na reorganizačné zmeny v rámci tejto misie. Kašický sa poďakoval príslušníkom misie za vzornú reprezentáciu SR v zahraničí i za splnenie stanovených úloh.


Slovenská hokejová reprezentácia sa v stredu ráno presunula z Košíc do Moskvy, kde sa od piatka uskutočnia majstrovstvá sveta. Slováci po včerajšom prípravnom zápase s Bieloruskom (1:2) prespali v Košiciach, ráno sa presunuli na letisko a po 7.00 h nabrali charterovým letom kurz Moskva.

****************************

N O C:
Jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť.
Najnižšia nočná teplota 8 až 3, na severe miestami okolo 1 stupňa.
Slabý premenlivý vietor.

Š T V R T O K:
Slnečno. Ráno a dopoludnia ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 stupňov.