Wednesday, April 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

25.4. 11.00
Pohrebná bohoslužba za bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina sa dnes dopoludnia začala v Moskve. Do Chrámu Krista Spasiteľa, kde vystavili jeho rakvu, mu predtým prišli vzdať poslednú úctu desaťtisíce Rusov.
Okolo poludnia sa očakáva príchod početných politických prominentov z celého sveta vrátane exprezidentov USA Georgea Busha a Billa Clintona. Slovensko bude zastupovať minister zahr. vecí Ján Kubiš.


Jeľcina (76), ktorý zomrel v pondelok na zlyhanie srdca, pochovajú po obradoch na moskovskom Novodevičom cintoríne popri osobnostiach kultúry ako boli skladateľ Dmitrij Šostakovič či spisovateľ Anton Čechov, hoci lídrov Kremľa tradične pochovávali na Červenom námestí. Jeľcinov nástupca Vladimir Putin vyhlásil nadnes deň smútku, počas ktorého zvesili vlajky na pol žrde a v televíziách zrušili zábavné programy. V Štátnej dume došlo ráno pri minúte ticha za prvým ruským prezidentom k rozruchu, keď sa komunistickí poslanci odmietli postaviť.


Poľsko sa zapojí do amerického systému protiraketovej obrany iba vtedy, ak to posilní jeho bezpečnosť, vyhlásil poľský minister obrany po stretnutí s americkým rezortným kolegom Robertom Gatesom. Gates pricestoval do Varšavy, aby od poľských predstaviteľov získal súhlas na otvorenie formálnych rozhovorov o umiestnení americkej protiraketovej základne. Podľa Washingtonu je rozšírenie systému o základne v Poľsku a Česku životne dôležité pre obranu Spojených štátov a európy pred útokmi z nespoľahlivých krajín, akou je napríklad Irán.


Ruskí a americkí predstavitelia sa včera dohodli na prepojení svojich okrajových území podmorským tunelom. Na konferencii v Moskve pod názvom Megaprojekty východu Ruska prejavili obe strany záujem o výstavbu diaľnice pod Beringovým prielivom.


Blokovaním prác v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách aktivistami vznikli spracovateľským firmám škody za viac ako 600 tisíc korún. Štátne lesy TANAP-u budú po konečnom vyčíslení vymáhať škody jednotlivo od tých, ktorí sa na zastavení prác v Tichej a Kôprovej doline priamo podieľali.


Za porušenie zákazu vstupu do vybraných oblastí môže lesný úrad udeliť pokutu až do 100 000 korún. Obvodný lesný úrad v Poprade zatiaľ neudelil žiadnu pokutu za porušenie zákazu vstupu do lesa a na turistické chodníky v Tichej a Kôprovej doline. Priestupky dokumentuje polícia.


Učiteľský plat by sa mal v tomto roku vyrovnať priemernému zárobku v národnom hospodárstve. Hoci sa od júla zvýši len o päť percent, v porovnaní s vlaňajškom by mal vzrásť o vyše 1 700 korún. Ministerstvo školstva tak počíta s tým, že učiteľ v roku 2007 zarobí viac ako 19 900 korún.


Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler zúžil včera po prípravnom stretnutí v Košiciach nomináciu na majstrovstvá. Do ruskej metropoly definitívne nepocestujú Dušan Milo, Martin Cibák, Michal Hudec, Miroslav Hlinka, Marcel Šterbák a najlepší hráč extraligy Marek Uram. Tréner Šupler bude ešte kontaktovať útočníka Dallasu Ladislava Nagya.

V prvom semifinálovom zápase futbalovej Ligy majstrov zvíťazil Manchester United nad AC Miláno 3:2

***************************************
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 5 m/s