Tuesday, April 24, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

24.04.2007 17:30 Večerník

Britská protiteroristická polícia dnes zatkla šiestich ľudí

Moskva sa pripravuje na pohreb Borisa Jeľcina

Počet odporcov protiraketovej základne v Čechách stúpa

Na slovenských cestách bude zajtra dopravno-bezpečnostná akcia

príjemný podvečer

Britská protiteroristická polícia dnes zatkla šiestich ľudí, ktorí sú podozriví z navádzania na teroristické činy v zámorí a zo zhromažďovania peňazí pre teroristov. Päť ľudí zatkla polícia v Londýne a jedného človeka v mestečku Luton,severozápadne od hlavného mesta.

Bývalého prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý zomrel včera vo veku 76 rokov na zlyhanie srdca, pochovajú zajtra na historickom moskovskom cintoríne Novodevič. Smútočná ceremónia bude v moskovskom chráme Krista Spasiteľa. Deň štátneho pohrebu prvého demokraticky zvoleného ruského prezidenta bude v Rusku dňom národného smútku.

Kandidát francúzskej vládnej pravice Nicolas Sarkozy a socialistka Ségolene Royalová sa 2. mája v televíznej diskusii stretnú zoči voči ešte pred konaním druhého, finálneho kola volieb. Diskusia sa uskutoční len štyri dni pred rozhodujúcim kolom volieb.

Voliči neúspešného prezidentského kandidáta Francoisa Bayroua uprednostňujú v druhom kole prezidentských volieb socialistku Ségolene Royalovú pred konzervatívcom Nicolasom Sarkozym. Vyplýva to z prieskumu pre týždenník Le Point, ktorý zverejnili dnes.

Počet Čechov, ktorí sú proti americkému návrhu vystavať časť protiraketovej základe v Českej republike, sa zväčšuje. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v krajine zverejnili dnes. Proti návrhu sa vyslovilo 68 percent respondentov. Súhlas s ním vyjadrilo 26 percent opýtaných.

Štyria z desiatich Švédov sú ochotní znížiť svoju životnú úroveň, aby tak pomohli zastaviť globálne otepľovanie, kým sedem z desiatich opýtaných sa obáva vplyvu klimatických zmien. Záujem o túto problematiku sa predpokladal, no ochota zmeniť spôsob života je väčšia, ako kedykoľvek predtým. Problémy klímy sú veľmi silné a od základu ovplyvňujú ľudí.

Tento týždeň je prvým svetovým týždňom bezpečnosti premávky na cestách. Slovensko pripravilo viacero aktivít na podporu myšlienky „ cesta pre život“. Jednou z nich je dopravno-bezpečnostná akcia zameraná najmä na dodržiavanie pravidiel mladými vodičmi, ktorá bude zajtra.

Riaditeľstvo Horskej záchrannej služby sa sťahuje z Popradu do nových priestorov v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách. Kvôli sťahovaniu sídla sa musí zmeniť aj zákon o horskej záchrannej službe, v ktorom je uvedené, že sídlo HZS je v Poprade. Novelu zákona o HZS už schválila vláda na minulotýždňovom zasadnutí prostredníctvom novely zákona o živnostenskom podnikaní.

Najmenšia a najmladšia zoologická záhrada na Slovensku - Zoologická záhrada Spišská Nová Ves - začala svoju 19. sezónu.

Automobilka Kia Motors Slovakia dopoludnia oficiálne otvorila svoj závod v Žiline. Juhokórejská automobilka investovala do nového závodu približne 1 mld. eur. Závod sa rozprestiera na ploche 166 hektárov a prácu v ňom nájde viac ako 3 000 ľudí.

Proti ťažbe v Tichej a Kôprovej doline sa bude protestovať aj v Prahe. Zhromaždenie by malo byť vo štvrtok od 9:00 do 10:00 pred slovenským veľvyslanectvom.

Riziko lesných požiarov výrazne zvyšuje dlhodobo suché počasie. Ministerstvo pôdohospodárstva a štátny podnik Lesy SR apelujú na verejnosť, aby v blízkosti lesov nezakladali oheň, nevypaľovali trávu a tiež, aby v lese nefajčili. Ak sa riziko bude naďalej zvyšovať, bude nevyhnutné vyhlasovať v jednotlivých oblastiach Slovenska zákaz vstupu do lesov.

Za porušenie zákazu vstupu môže lesný úrad udeliť pokutu až do 100 000 korún. Obvodný lesný úrad v Poprade zatiaľ neudelil žiadnu pokutu za porušenie zákazu vstupu do lesa a na turistické chodníky v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Priestupky dokumentuje polícia.

Policajti z Popradu a Vysokých Tatier v piatok a sobotu zakročili proti osobám brániacim ťažbe dreva. Z ich strany došlo k páchaniu priestupku proti poriadku, informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová. 47 ľudí policajti predviedli na Obvodné oddelenie Policajného zboru Vysoké Tatry. Polícia situáciu v Tichej a Kôprovej doline aj naďalej monitoruje a ak dôjde k protiprávnemu konaniu, opäť zasiahne.

euro 33,66 amer dolár 24,78 brit libra 49,54

ŠPORT

Príprava slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta v Moskve, ktoré sa začínajú už v piatok, vrcholí v Košiciach. Na zverencov trénera Júliusa Šuplera dnes čaká dnes o piatej posledný prípravný duel pred šampionátom. V Steel Aréne nastúpia proti Bielorusom.

Okrem toho dnes budú ďalšie 3 prípravné zápasy. Stretnú sa:
Rusko - Rakúsko
Fínsko - Kanada
Lotyšsko - Dánsko

Z avizovanej šestice elitných útočníkov zo zámorskej NHL, ktorá mala posilniť slovenskú hokejovú reprezentáciu, vypadol krídelník New York Islanders Richard Zedník. Tridsaťjedenročný rodák z Banskej Bystrice sa trénerovi Júliusovi Šuplerovi poďakoval za pozvánku, ale zároveň sa aj ospravedlnil. Nahradiť by ho mohol Ladislav Nagy z Dallasu, pre ktorého sa sezóna v zámorí skončila v noci na dnes.

Maskotom blížiacich sa majstrovstiev sveta v hokeji bude medveď Timka. Organizátori svetového šampionátu meno odvodili od anglického slova Team. Medveď bol talizmanom štyroch z piatich hokejových šampionátov, ktoré sa uskutočnili, resp. uskutočnia v Moskve. Rovnako bol medveď "Míša" aj maskotom moskovských olympijských hier v roku 1980.

Futbalová Liga majstrov dnes pokračuje semifinále. V prvom zápase sa stretnú Manchester United - AC Miláno.

Slovenský tenista Martin Kližan v Padove postúpil z kvalifikácie do hlavnej súťaže. Taliana Federica Torresiho zdolal 6:1, 6:4

Na turnaji v Toronte sa darilo tenistke Stanislave Hrozenskej. Tá postúpila z kvalifikácie, keď Španielku Paulu Fondevilovú-Castrovú porazila výsledkom 6:3, 6:4

POČASIE
Najnižšia nočná teplota 8 až 4 stupne.

S T R E D A:
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov.