Friday, April 27, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

27.4. 11:00 Príjemné predpoludnie

Poslanci Európskeho parlamentu schválili iniciatívnu správu, ktorá reaguje na Výročnú správu o ľudských právach vo svete za rok 2006. Tvrdé slová adresuje Rusku, Líbyi, ako aj Číne. Parlament v správe tiež opätovne zdôrazňuje požiadavku celosvetového moratória na trest smrti.

EP v uznesení ďalej žiada Komisiu, Radu a členské štáty, aby do rámca diskusií o ľudských právach a základných slobodách s tretími krajinami systematicky zahŕňali tému neprípustnosti prenasledovania a diskriminácie osôb na základe sexuálnej orientácie.

Alkohol a drogy za volantom každoročne zabíjajú mnoho mladých ľudí. Prvý Európsky deň bezpečnosti na cestách je práve dnes. V roku 2001 stanovila Komisia ambiciózny cieľ, ktorým je do roku 2010 zníženie počtu úmrtí na cestách na menej ako 25 000, čo predstavuje zníženie smutnej bilancie z roku 2001 na polovicu. Bol už dosiahnutý významný pokrok. V roku 2005 bol počet úmrtí pri dopravných nehodách o viac ako 8 000 nižší ako v roku 2001. K dosiahnutiu stanoveného cieľa však máme veľmi ďaleko.

Európski spotrebitelia sa môžu tešiť. Podľa výročnej správy o nebezpečných spotrebných výrobkoch za rok 2006 európska colná spolupráca nikdy nefungovala lepšie. Hračky možným nebezpečenstvom predbehli v uplynulom roku aj kozmetické výrobky. A odteraz sa nachádzajú aj pred elektronickými zariadeniami na popredných miestach zoznamu najčastejšie ohlasovaných výrobkov.

Francúzsko neplánuje zotrvať v Afganistane, povedal to dnes francúzsky minister zahraničných vecí len pár hodín pred vypršaním lehoty na stiahnutie francúzskych vojakov výmenou za prepustenie dvoch unesených Francúzov. "Neexistuje plán na pokračovanie v okupácii krajiny v dlhodobej perspektíve," povedal minister, ktorého krajina prispela do síl NATO v Afganistane tisíckou svojich vojakov. "Je to v rozpore s francúzskymi hodnotami úcty k suverenite, národnej nezávislosti a územnej integrity," dodal minister zahraničných vecí.

Armáda Spojených štátov otestovala protiraketový systém na mori, ktorý simultánne dokázal zneškodniť dva ciele. Protiraketový obranný systém umiestnený neďaleko havajského ostrova Kauai zničil naraz raketu s plochou dráhou letu a raketu krátkeho doletu.

Estónske úrady počas noci na dnes odstránili kontroverzný pomník pripomínajúci vojnové obete Červenej armády z centra metropoly Talin. Počas celonočných násilných protestov ubodali na smrť jedného človeka, 12 policajtov a 44 demonštrantov utrpelo zranenia. Viac ako 300 ľudí zatkli. V reakcii na odstránenie pomníka predseda hornej komory ruského parlamentu Sergej Mironov vyzval k prerušeniu diplomatických vzťahov s Estónskom.

Počas výpravý do Himaláji sa statil slovenský horolezec Marek Hudák. Nezvestný je už tri dni. Spolu s výpravou sa pokúsil o výstup na Šiša Pangmu a pri zostupe sa stratil. Členovia výpravy po ňom naďalej pátrajú.

Veľkopodnikateľ Jozef Majský poputuje na 12 rokov do väzenia. Súd ho navyše zaradil do najťažšej, tretej nápravno-výchovnej skupiny. Špeciálny súd ho dnes uznal vinným z trestných činov podvodu a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny kvôli tunelovaniu nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Spolu s ním súd odsúdil na 11 rokov väzenia Dávida Brtvu a na desať rokov Patrika Pachingera. Všetkých ich zaradil do najťažšej, tretej nápravno-výchovnej skupiny. Pachinger s Brtvom dostali navyše peňažný trest 300-tisíc korún a desať rokov zákazu činnosti v oblasti finančníctva.Spolu však musí Majský aj so spoluobžalovanými zaplatiť spoločnosti Horizont a.s. v konkurze 336 miliónov slovenských korún.

Lyžiari budú mať tento víkend pravdepodobne poslednú možnosť zalyžovať si v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. Ako infprmoval technický riaditeľ 1. Tatranskej Ján Gavalier, v prevádzke budú učiťe do 3-tieho mája. Na Štrbskom Plese je v priemere 50 cm snehu a stále dobré podmienky na lyžovanie. V prevádzke sú všetky lyžiarske vleky a lanovky, ako aj všetky tri zjazdovky Solisko, Esíčko a Interski.

Lyžiarska sezóna sa ešte neskončila ani v najvyššie položenom lyžiarskom stredisku na Slovensku, v Lomnickom sedle. V stredisku je stále 280 cm snehu a na upravovanom svahu sú veľmi dobré podmienky na lyžovanie. "Lyžovať sa bude určite do 8. mája, tak ako sme avizovali," uviedla manažérka Tatranských lanových dráh Danka Velecká.

Cez víkend sa bude lyžovať aj v Nízkych Tatrách. Na severnej strane Chopku sú dobré podmienky na lyžovanie.

V Moskve sa dnes začínajú hokejové MS. Šampionát sa dnes začína týmito zápasmi :USA s Rakúskom a Fínsko s Ukrajinou, Bielorusko s Českom a Rusko s Dánskom. Slovenska sa zajtra stretne s Nórskom.
Slovenský tenista Dominik Hrbatý postúpil do štvrťfinále turnaja ATP Grand Prix Hassan II. v marockej Casablanke. Dvadsaťdeväťročný Bratislavčan v 2. kole zdolal alžírskeho držiteľa voľnej karty Slimaneho Saoudiho za 100 minút v dvoch setoch 7:5 a 7:6

*****************

Prevažne slnečno. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý vietor.