Monday, April 30, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

30.04.2007 09:00

Počet účastníkov včerajšej demonštrácie v Istanbule na podporu tureckého sekulárneho systému a demokracie presiahol jeden milión. Informovali o tom policajné zdroje. Zhromaždenie podporilo približne 600 mimovládnych organizácií a podľa organizátorov prilákalo do Istanbulu ľudí z celého Turecka i zo zahraničia. Na podobnej demonštrácii, ktorá bola 14. apríla v Ankare, sa podľa niektorých odhadov zúčastnilo 1,5 milióna osôb.


Srbský premiér Vojislav Koštunica včera navrhol, aby provincia Kosovo v budúcnosti získala štatút "kontrolovanej autonómie". Zároveň vyzval tamojších etnických Albáncov, aby prijali ponuku širokej autonómie a vzdali sa požiadavky na formálnu nezávislosť.


Izraelský premiér Ehud Olmert vyhlásil, že Izrael bude nútený konať, ako palestínski ozbrojenci v Gaze budú ďalej odpaľovať rakety na Izrael. Zároveň vyjadril nádej, že nedôjde k novému konfliktu.


V Talline sa včera podarilo obnoviť pokoj po výtržnostiach, ktoré vypukli minulý týždeň po odstránení pamätníka ruského vojaka z centra hlavného estónskeho mesta. Nepokoje, ktoré trvali tri noci, si vyžiadali jednu obeť a viac ako 150 zranených. Polícia zatkla asi tisíc ľudí.


Írska prezidentka včera na žiadosť vlády rozpustila parlament. Parlamentné voľby budú 24. mája.

kurzy NBS: euro 33,67, americký dolár 24,64 a britská libra 49,32 halierov.

Včerajší program v D-skupine na hokejových majstrovstvách sa niesol v znamení papierových predpokladov. Popoludní si najprv Fíni poradili s Dánskom 6:2 a večer diváci oslavovali vysoké víťazstvo domácej "zbornej", ktorá zdolala Ukrajinu 8:1.

V B-skupine sa zrodili jednoznačné víťazstvá favoritov. Česi si popoludní poradili s Rakúskom 6:1 . Hokejisti USA večer porazili Bielorusko 5:1.

Dnes na majstrovstvách opäť nastúpia aj Slováci. O 14:15 sa stretnú s Nemeckom.

****************
Slnečno, miestami, najmä na severe a východe, zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 12 až 17, na juhozápade a juhu stredného Slovenska do 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Prevažne severný vietor 3 až 6 m/s