Monday, April 23, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

23.04.2007 15:00
Ministri zahraničia EÚ dnes v zhode s decembrovou rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN formálne odsúhlasili zavedenie sankcií voči Iránu. Dohodli sa na čiernom zozname ľudí a organizácií napojených na iránsky jadrový priemysel. Úplný zoznam nežiaducich osôb, ktorým boli zmrazené účty a majú zákaz cestovať do EÚ, prinesú úradné noviny EÚ zajtra.

Plán Spojených štátov rozšíriť svoj protiraketový štít aj na územie Európy ohrozuje svetovú bezpečnosť. Po rokovaní s americkým ministrom obrany Robertom Gatesom to dnes v Moskve vyhlásil jeho ruský rezortný kolega Anatolij Serd jukov.

Súčasná vláda znižovať dane z príjmov nebude. Povedal to predseda vlády Robert Fico na dnešnej prednáške na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Povedal: "Už 19-percentná daň je na hranici udržateľnosti, z čoho má tá krajina žiť? Zníženie je absolútne neakceptovateľné."

Pracovníci spoločnosti Skanska Prievidza vyrazili prvých tristo metrov v štvorkilometrovej štôlni Elisabeth, aby umožnili investorovi z Košíc prístup k významnému ložisku mastenca v Gemerskej Polome a jeho ťažbu. Príprava štôlne má byť hotová do dvoch rokov. V novej bani by sa malo začať ťažiť o tri roky a prácu v nej by malo nájsť niekoľko desiatok ľudí.

Polícia objavila v autoservise na Liptove 19 ukradnutých áut. Ako informoval žilinský krajský policajný riaditeľ, 28-ročný majiteľ autoservisu z Liptovskej Porúbky predával alebo sprostredkovával predaj ukradnutých áut, ktoré mali pozmenené identifikačné znaky.

Pri Liptovskej Tepličke uhryzla vretenica 39-ročného lesného robotníka do ruky. Muž pravdepodobne vretenicu vyrušil pri vyhrievaní sa na slnku. Záchranári sa postarali o jeho transport do popradskej nemocnice.

Na popradskom námestí sv. Egídia sú lesnícke dni. Ich úlohou je priblížiť vzácnosť lesa v Tatrách a podtatranskej oblasti a prácu lesníkov. Návštevníci si môžu pozrieť videoprojekcie, vzorky sadeníc rôznych drevín, vzorkovnice dreva, drevené skladačky, ako aj ukážky práce s poľovníckymi psami. Dnešnou hlavnou témou bolo vyhlásenie súťaže pre školy s názvom Tatranské naj a vystúpenie sokoliarov zo Školy v prírode pod Sitnom.

Príprava slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta v Moskve, ktoré sa začínajú už v piatok, vrcholí v Košiciach. Na zverencov trénera Júliusa Šuplera čaká zajtra posledný prípravný duel pred šampionátom. V Steel Aréne nastúpia proti Bielorusom.

Okrem toho budú zajtra ďalšie 3 prípravné zápasy. Stretnú sa:
Rusko - Rakúsko
Fínsko - Kanada
Lotyšsko - Dánsko

Švédsko nastúpi na hokejových majstrovstvách sveta v Moskve bez Petra Forsberga. Švéd má za sebou náročnú sezónu, ktorú poznačili časté zranenia.

*********************
P O P O L U D N I E:
Slnečno, miestami na severe a východe zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 15 až 20 stupňov, v západnej polovici miestami okolo 22 stupňov. Slabý, v horských oblastiach západný vietor 4 až 7 m/s