Sunday, April 29, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

30.04.2007 07:00

V Talline sa včera podarilo obnoviť pokoj po výtržnostiach, ktoré vypukli minulý týždeň po odstránení pamätníka ruského vojaka z centra hlavného estónskeho mesta. Nepokoje, ktoré trvali tri noci, si vyžiadali jednu obeť a viac ako 150 zranených. Polícia zatkla asi tisíc ľudí.


Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso včera uviedol, že Rusko by nemalo vetovať raketový obranný systém v Európe, ktorý navrhujú Spojené štáty. Vyhlásil to po vyjadrení ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý pohrozil odstúpením od Dohody o konvenčných silách v Európe, určujúcej najvyšší počet vojenských síl rozmiestnených v Európe.


Česká republika pri rozhodovaní o inštalácii radarovej stanice nepodľahne nátlaku zo zahraničia, povedal český premiér Mirek Topolánek. Rozhodovať podľa neho bude Česká republika, buď prostredníctvom parlamentu alebo referenda, a nie ktosi v Bruseli alebo Moskve. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že počet odporcov štítu narastá.


Niekoľko stoviek ľudí sa včera pred Bielym domom vo Washingtone zúčastnilo na demonštrácii na podporu obetí v sudánskom Dárfúre a za okamžité vyslanie mierových síl OSN do oblasti, kde už zahynulo okolo 200 tisíc ľudí. Zhromaždenie bolo súčasťou celosvetového dňa, venovaného Dárfúru pri príležitosti štvrtého výročia konfliktu.


Írska prezidentka včera na žiadosť vlády rozpustila parlament. Parlamentné voľby budú 24. mája.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa sa včera v televíznej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 poďakoval lesníkom a hasičom. Títo sa podľa neho každodenne svojou prácou prezentujú ako ochranári slovenských lesov a krajiny. Podľa ministra vo Vysokých Tatrách nejde o ťažbu dreva, ako to prezentujú aktivisti, ale o čistenie území, ktoré zničila veterná kalamita.

kurzy NBS: euro 33,67, americký dolár 24,64 a britská libra 49,32 halierov.

Včerajší program v D-skupine na hokejových majstrovstvách sa niesol v znamení papierových predpokladov. Popoludní si najprv Fíni poradili s Dánskom 6:2 a večer diváci oslavovali vysoké víťazstvo domácej "zbornej", ktorá zdolala Ukrajinu 8:1.

V B-skupine sa zrodili jednoznačné víťazstvá favoritov. Česi si popoludní poradili s Rakúskom 6:1 . Hokejisti USA večer porazili Bielorusko 5:1.

Dnes na majstrovstvách opäť nastúpia aj Slováci. O 14:15 sa stretnú s Nemeckom.

****************
Slnečno, miestami, najmä na severe a východe, zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 12 až 17, na juhozápade a juhu stredného Slovenska do 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Prevažne severný vietor 3 až 6 m/s