Monday, April 23, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Bývalý ruský prezident Boris Jeľcin zomrel, informujú dnes ruské médiá. Podľa hovorcu Kremľa mal 76-ročný Jeľcin srdcové problémy. Jeľcin bol prvým demokratickým prezidentom po Michailovi Gorbačovovi. Prezidentom sa stal v júni 1991 a vládol do roku 1999 ked ho nahradil Vladimir Putin.

Biely dom v pondelok označil zosnulého bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina za "historickú postavu" v čase veľkej zmeny a výzvy pre Rusko. Jeho vdove, príbuzným a celému Rusku vyjadril sústrasť.

Konzervatívec Nicolas Sarkozy získal v prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku vyše 31 percent a Royalová takmer 26 percent hlasov. Údaje nezahŕňajú hlasy Francúzov, ktorí hlasovali na ambasádach v zahraničí. Tie zverejnia neskôr. Rozhodujúce druhé kolo volieb bude 6. mája. Podľa prieskumu verejnej mienky by v ňom mal Sarkozy získať 54 percent hlasov, kým Royalová 46 percent. K urnám včera pristúpilo 83 percent voličov.

V Spojených štátoch odhalili pamätník obetiam, ktoré vo virginskom vysokoškolskom areáli zastrelil Kórejčan. Kvetmi a americkou vlajkou obložený pamätník pripomína okrem 32 mien študentov aj meno vraha.
31-ročný väzeň z nápravno-výchovného zariadenia v nemeckom Dortmunde sa pokúsil zapaľovačom podpáliť matrac svojho lôžka a založil tak požiar, za ktorý takmer zaplatil životom. Včera ho helikoptéra previezla s ťažkými popáleninami na špecializovanú kliniku.

Ďalší traja väzni a piati zamestnanci väzenskej stráže utrpeli ľahšie popáleniny. Dejiskom podobného incidentu s ešte tragickejšími následkami sa pred viac ako dvoma rokmi stalo väzenie v Dessau, kde pri požiari založenom vlastnými rukami prišiel o život uchádzač o azyl z afrického štátu Sierra Leone.

Indická polícia dnes na východe krajiny objavila "továreň na ľudské kosti" a zatkla šesť ľudí za ilegálne obchodovanie s kostrami. Zatknutí muži sa na polícii bránili, že kosti predávali študentom medicíny a využívali sa tiež v tradičnom lekárstve.


Obchod s ľudskými kosťami a kostrami je v Indii zakázaný a študentov medicíny úrady požiadali, aby sa učili poznávať štruktúru kostí na kostrách vyrobených z umelých vlákien alebo z plastických materiálov.

Súčasná vláda znižovať dane z príjmov nebude. Povedal to predseda vlády Robert Fico na dnešnej prednáške na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Povedal: "Už 19-percentná daň je na hranici udržateľnosti, z čoho má tá krajina žiť? Zníženie je absolútne neakceptovateľné."

Dvojka Slovenskej televízie sa v najbližších dňoch zmení na hokejový kanál. Televízni diváci na Slovensku uvidia od 27. apríla do 13. mája celkovo 30 priamych prenosov a 18 záznamov zo svetového šampionátu v Moskve. Vysielať sa nebudú len zápasy v skupinách o záchranu, o ktoré na predchádzajúcich šampionátoch nebol medzi divákmi veľký záujem.
*********************
N O C:
Polojasno. Nadránom od severozápadu pribúdanie oblačnosti a ojedinele slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 3 až -2. Slabý vietor.

U T O R O K:
Polooblačno až oblačno. Miestami prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 18 až 23, na krajnom severe okolo 16 stupňov.