Wednesday, April 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

12.00
Pohrebná bohoslužba za bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina sa dnes dopoludnia začala v Moskve. Do Chrámu Krista Spasiteľa, kde vystavili jeho rakvu, mu predtým prišli vzdať poslednú úctu desaťtisíce Rusov. Na pohreb prišli politici z celého sveta vrátane exprezidentov USA Georgea Busha a Billa Clintona. Slovensko zastupuje minister zahr. vecí Ján Kubiš.

Jeľcina, ktorý zomrel v pondelok na zlyhanie srdca, pochovajú po obradoch na moskovskom Novodevičovom cintoríne popri osobnostiach kultúry ako boli skladateľ Dmitrij Šostakovič či spisovateľ Anton Čechov, hoci lídrov Kremľa tradične pochovávali na Červenom námestí. Jeľcinov nástupca Vladimir Putin vyhlásil nadnes deň smútku, počas ktorého zvesili vlajky na pol žrde a v televíziách zrušili zábavné programy. V Štátnej dume došlo ráno pri minúte ticha za prvým ruským prezidentom k rozruchu, keď sa komunistickí poslanci odmietli postaviť.

Ministri zahraničia členských krajín NATO pod vedením americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej sa v nórskom Osle zajtra pokúsia presvedčiť Rusko o bezpečnostnej hrozbe, ktorú pre Európu predstavujú tzv. "darebácke štáty" ako napríklad Irán.
Nemenovaný zdroj z prostredia americkej delegácie povedal, že medzi Ruskom a USA panuje nezhoda vo veci akcieschopnosti Iránu. Ako ďalej uviedol zdroj, Američania "budú pokračovať v rozhovoroch s Ruskom, ale luxus vyčkávania si nemôžu dovoliť".

Nicolas Sarkozy by porazil Ségolene Royalovú v druhom kole francúzskych prezidentských volieb pomerom hlasov 53 % ku 46 %. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky zverejneného dnes. "Cenní" voliči centristu Francoisa Bayroua by v 39 percentách volili Royalovú a 35 percent z nich by dalo hlas Sarkozymu. Podľa prieskumu je o svojom favoritovi rozhodnutých 90 percent oprávnených voličov.

Poľská ministerka financií Zyta Gilowska si vie predstaviť zavedenie spoločnej meny euro práve v roku 2012, keď jej krajina bude spoločne s Ukrajinou hostiť futbalové majstrovstvá Európy. "V tomto momente je však ťažké povedať, či sa obe udalosti podporujú alebo navzájom narúšajú," povedala.
Ministerstvo financií však vychádza z predpokladu, že pre zavedenie eura potrebné maastrichtské kritériá splní Poľsko v roku 2009. Podľa ekonómov však štátne financie môžu o dva roky vyzerať oveľa horšie ako dnes. Môže sa stať, že o maastrichtských kritériách budeme len snívať," dodávajú odborníci.

Kontroverzný medzinárodne hľadaný český podnikateľ Radovan Krejčíř, ktorého počas víkendu zatkli v Juhoafrickej republike, zostane v cele predbežného zadržania. O týždeň predstúpi Krejčíř v juhoafrickom Johannesburgu pred súd, ktorý rozhodne o návrhu na uvalenie vydávacej väzby.Dnes o tom informovali české elektronickémédiá.

Krejčíř je vo svojej vlasti stíhaný pre rozsiahle finančné, daňové a úverové podvody, ako aj pre nedovolené ozbrojovanie sa, vydieranie, obmedzovanie osobnej slobody, prípravu vraždy colníka a účasť na zločinnom spolčení. Preslávil sa ja útekom zo svojej obkľúčenej vily.

Zaskočení i nahnevaní zároveň zostali pasažieri letiaci z indického Naí Dillí do Londýna, keď im nedávno odložili let o 13 hodín. Cestujúcich britskej leteckej spoločnosti British Airways, ktorí sa práve naložili do lietadla, požiadali, aby vystúpili, pretože pilot je unavený a odmieta letieť.
Pilot mal vraj za sebou ťažkú noc, pretože hotel, v ktorom bol ubytovaný, bol príliš hlučný a vôbec sa nevyspal. Podobne bola na tom celá posádka. Pilot teda odmietol vystaviť seba i cestujúcich riziku a let radšej odložil, aby sa mohol vyspať. Cestujúcich za ten čas ubytovali v letiskových hoteloch.

Informačné podujatie pri príležitosti 50. výročia podpisu Rímskych zmlúv - informačný autobus, ktorý navštívi 10 vybraných miest s cieľom informovať obyvateľov Slovenska o Európskej únii organizuje Informačná kancelária EP na Slovensku a Zastúpenie EK na Slovensku Námestie slobody, Humenné

Jubilejný 15-ty ročník Medzinárodného filmového festivalu ArtFilm, ktorý sa uskutoční v dňoch 22. až 30. júna, prináša okrem množstva noviniek aj zmenené miesto konania - hlavnú časť festivalu premiestnili organizátori do Trenčína. Festival s rozpočtom 25 miliónov korún však naďalej ostáva do istej miery verný svojej kolíske - Trenčianskym Tepliciam. "Je to pätnásty ročník, ktorý bude v znamení niekoľkých podstatných zmien," hovorí o jubilejnom ročníku podujatia jeho prezident Milan Lasica.

Tréner futbalistov Chelsea Londýn José Mourinho sa bude musieť v dnešnom úvodnom semifinálovom stretnutí Ligy majstrov proti FC Liverpool zaobísť bez nemeckého stredopoliara Michaela Ballacka, ktorý má zranený členok. Kapitán nemeckej reprezentácie v prvom polčase nedeľného duelu Premiership proti Newcastlu United odkrivkal z ihriska a včera netrénoval. Otáznik visí aj nad štartom obrancu Ricarda Carvalha," povedal Mourinho.

***********************************
P O P O L U D N I E:
Jasno až polooblačno, na severe a východe miestami zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 18 až 28 st, na severe miestami okolo 16 stupňov.
Slabý až mierny premenlivý vietor do 5 m/s.