Thursday, April 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Lesníci dnes ráno zastavili práce v Tichej a Kôprovej doline. Práce neobnovia, kým nebude prípad došetrený na základe podania, ktoré dostala inšpekcia životného prostredia. Lesníci ešte môžu vypratať spracované drevo, ale nebude sa spracovávať ďalšia kalamita. Pohybovať sa tam budú už len vývozné súpravy.


Odsúvanie alebo nespracovanie kalamity môže mať pre celé Vysoké Tatry katastrofálne dôsledky. Tvrdia to lesníci z viacerých lesníckych organizácií. Nevykonávanie lesníckych opatrení môže znamenať to, že "poškodenie porastov nebudeme registrovať v stovkách hektárov, ale v tisíckach, škody na porastoch nie v miliónoch, ale v miliardách, kde celé generácie ľudí na Slovensku nebudú vedieť, ako vyzerá zdravý les v Tatrách," uvádza sa vo vyhlásení Predstavenstva Slovenskej lesníckej komory


Príslušníkom gréckej armády a pobrežnej stráže sa dnes podarilo zachrániť vyše 200 utečencov, ktorých loď sa začala neďaleko Atén potápať. Medzi nimi bolo najmenej šestnásť žien a detí. Bližšie informácie o utečencoch zatiaľ nezverejnili.


Ruský prezident Vladimir Putin dal dnes počas výročného prejavu o stave krajiny jednoznačne najavo, že sa nebude v treťom funkčnom období uchádzať o post hlavy štátu. Odmietol však zverejniť meno svojho potenciálneho nástupcu.

Mestský súd v Prahe dnes definitívne priznal Britovi, ktorého zranil vianočný stromček v Prahe odškodnenie 560 tisíc českých korun. Nešťastie sa stalo v decembri 2003 na Staromestskom námestí.


Cez víkend sa v Slovenskom raji začne letná turistická sezóna. Už počas trojdňového otvorenia sezóny budú obce vyberať vstupné do Slovenského raja.


Pltnícku sezónu na rieke Dunajec otvoria už túto sobotu. Zároveň v Červenom Kláštore po viac ako 50-tich rokoch v sobotu verejnosti sprístupnia kláštorný kostol sv. Antona pustovníka.


Slovenskí hokejisti majú za sebou už druhý tréning v dejisku majstrovstiev sveta. Na ľade sa na rozdiel od včerajšieho dňa predstavilo už všetkých 19 hokejistov.

Dnes predpoludním vzbudila pozornosť informácia o donominovaní útočníka Mareka Urama. Strojca finálového úspechu Slovana Bratislava v extralige už aj pricestoval do Moskvy. Pôvodne tréneri rátali s príchodom Ladislava Nagya z Dallasu, ale keďže zranenie mu nedovolilo štart na MS.


Šéf tímu formuly 1 Toyota Cutomu Tomita sa rozhodol na konci júna opustiť svoju funkciu. Jeho nástupcom sa stane Tadaši Jamašina, ktorý v súčasnosti zastáva post viceprezidenda Toyota Motorsport.


****************************
V noci bude prevažne jasno. Najnižšia nočná teplota 10 až 5 st., v dolinách
miestami okolo 3 st. Slabý premenlivý vietor. Zajtra prevažne slnečno. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý vietor.