Wednesday, April 25, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

26.4.2007 9:00

Ministri zahraničia členských krajín NATO pod vedením americkej ministerky zahraničia Condoleezzy Riceovej sa v nórskom Osle dnes pokúsia presvedčiť Rusko o bezpečnostnej hrozbe, ktorú pre Európu predstavujú tzv. "darebácke štáty" ako napríklad Irán.
Podľa nemenovaného zdroja z prostredia americkej delegácie, Američania "budú pokračovať v rozhovoroch s Ruskom, ale luxus vyčkávania si nemôžu dovoliť".


Európska únia bude počas nadchádzajúceho summitu tlačiť na Spojené štáty, aby splnili svoj sľub a zaradili všetky členské krajiny únie do svojho bezvízového programu. Z 27 členov EÚ je do programu zaradených iba 15 krajín, ktorých obyvatelia môžu cestovať do Štátov bez víz.

Michal Sýkora sa na najbližšie štyri roky stal predsedom najväčšieho združenia samosprávy na Slovensku - Združenia miesta a obcí Slovenska. Informovala hovorkyňa ZMOS Oľga Gáfriková.

Cez víkend sa v Slovenskom raji začne letná turistická sezóna. Už počas trojdňového otvorenia sezóny budú obce vyberať vstupné do Slovenského raja. Dospelí zaplatia za vstup 40 korún, deti polovicu.

Podmienky pre cykloturistiku, lyžovanie na bežkách a jazdenie na koni chcú vytvoriť starostovia deviatich obcí združených v mikroregióne Údolie smrti vo Svidníckom okrese. Projekt zameraný na rozvoj cestovného ruchu počíta s vybudovaním okružnej turistickej trasy dlhej 25 - 30 kilometrov.

Včera sa v Levoči skončila Krajská scénická žatva. Hlavnú cenu získalo Divadlo mladých zo Šuňavy s hrou Pytačky. Okrem nich boli na celoslovenské prehliadky nominované ešte dva popradské súbory: Non Tropo a Commedia. Cenu za mužské herecké výkony dostali Michal Zajac zo Šuňavy a Michal Novák z Commedie Poprad. Porota odľahčila záverečný ceremoniál aj cenou za "najružovejší kostým". Patril hlavnej ženskej postave z hry Pytačky.

euro 33,66 amer dolár 24,66 brit libra 49,42

Hokejový útočník bratislavského Slovana a najlepší hráč play-off slovenskej extraligy Marek Uram sa napokon po odrieknutí Ladislava Nagya predsa dostal do nominácie trénera Júliusa Šuplera na majstrovstvá sveta v Moskve. Informuje o tom portál pravda.sk.
****************************

Slnečno. Ráno ojedinele hmlisto.
Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe miestami okolo 17 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s