Monday, April 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

30.4. 12.00
Americký prezident Bush a lídri Európskej únie sa dnes v Bielom dome stretnú na spoločnom summite s cieľom posilniť ekonomické vzťahy. Nádej na dosiahnutie dohody o opatreniach proti globálnemu otepľovaniu je malá. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej krajina predsedá EÚ však počíta s tým, že výročný summit objasní pozície ku klimatickým zmenám pred júnovým summitom skupiny G8, ktorý bude v Nemecku.

Pri policajnej stanici na severe Korziky vybuchla v noci na dnes malá plynová bomba. Ostrov má dnes v rámci kampane navštíviť prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy. K útoku, ktorý na policajnej centrále poškodil elektrický transformátor a začiernil steny budovy, sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Niekoľko ľudí je stále uväznených v horiacej budove v Manchestri. Požiar obchodného päťposchodového centra už majú hasiči pod kontrolou. Na mieste zasahuje 15 áut. Aj napriek tomu môže budova spadnúť.

Čínska vláda využíva prípravy na budúcoročné olympijské hry v Pekingu ako zámienku na prísnejšie zásahy proti disidentom. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy organizácie Amnesty International. Správa Amnesty kritizuje tiež mimoriadne opatrenia, zamerané na "vyčistenie" Pekingu, ktoré umožňujú zadržiavať podozrivých páchateľov menších trestných činov - ako napríklad tulákov, narkomanov a malých zlodejov - až štyri roky bez konania súdneho procesu.

Asi milión Turkov včera v Istanbule demonštrovalo proti vláde, ktorú obvinili zo snáh o vytvorenie islamského štátu. Zároveň žiadali, aby stiahla svojho kandidáta na post prezidenta. Napriek protestom a hrozbe mocnej armády, že zasiahne do volieb, minister zahraničných vecí a tvorca úsilia o členstvo krajiny v EÚ Abdullah Gül vyhlásil, že zostáva prezidentským kandidátom.

V Severnom Írsku začal platiť zákaz fajčenia na verejných miestach. Podobný zákon tak platí už v troch krajinách Spojeného kráľovstva, teda aj Škótsko a Wales. Anglicko ho zavedenie 1. júla.

Srbský premiér Vojislav Koštunica včera navrhol, aby provincia Kosovo v budúcnosti získala štatút "kontrolovanej autonómie". Zároveň vyzval tamojších etnických Albáncov, aby prijali ponuku širokej autonómie a vzdali sa požiadavky na formálnu nezávislosť.

Suchom sužovaná Austrália čelí najextrémnejším dôsledkom klimatických zmien na svete. Milióny obyvateľov vo veľkomestách sa budú musieť pomaly ale isto naučiť žiť s nedostatkom pitnej vody. Vláda pred časom varovala poľnohospodárov, že ak v krajine nezačne pršať, najúrodnejší región v krajine by sa tak mohol premeniť na púšť.

Hokejové majstrovstvá sveta v Moskve sú v plnom prúde. Výsledky včerajších zápasov:
Fínsko - Dánsko 6:2
Rusko - Ukrajina 8:1.
Česko - Rakúsko 6:1
USA - Bielorusko 5:1.

Dnes na ľad opäť nastúpia aj Slováci. O 14:15 sa stretnú s Nemeckom. V tom istom čase bude zápas A-skupiny Švajčiarsko - Taliansko.
O štvrť na sedem sa stretnú Lotyšsko - Švédsko a
Kanada - Nórsko
****************
Slnečno, miestami, najmä na severe a východe, zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 12 až 17, na juhozápade a juhu stredného Slovenska do 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Prevažne severný vietor 3 až 6 m/s