Tuesday, April 24, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

24.04.2007 18:00

Bývalého prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý zomrel včera vo veku 76 rokov na zlyhanie srdca, pochovajú zajtra na historickom moskovskom cintoríne Novodevič. Smútočná ceremónia bude v moskovskom chráme Krista Spasiteľa. Deň štátneho pohrebu prvého demokraticky zvoleného ruského prezidenta bude v Rusku dňom národného smútku.

Počet Čechov, ktorí sú proti americkému návrhu vystavať časť protiraketovej základe v Českej republike, sa zväčšuje. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v krajine zverejnili dnes. Proti návrhu sa vyslovilo 68 percent respondentov. Súhlas s ním vyjadrilo 26 percent opýtaných.


Tento týždeň je prvým svetovým týždňom bezpečnosti premávky na cestách. Slovensko pripravilo viacero aktivít na podporu myšlienky „ cesta pre život“. Jednou z nich je dopravno-bezpečnostná akcia zameraná najmä na dodržiavanie pravidiel mladými vodičmi, ktorá bude zajtra.

Automobilka Kia Motors Slovakia dopoludnia oficiálne otvorila svoj závod v Žiline. Juhokórejská automobilka investovala do nového závodu približne 1 mld. eur. Závod sa rozprestiera na ploche 166 hektárov a prácu v ňom nájde viac ako 3 000 ľudí.

Riaditeľstvo Horskej záchrannej služby sa sťahuje z Popradu do nových priestorov v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách. Kvôli sťahovaniu sídla sa musí zmeniť aj zákon o horskej záchrannej službe, v ktorom je uvedené, že sídlo HZS je v Poprade. Novelu zákona o HZS už schválila vláda na minulotýždňovom zasadnutí prostredníctvom novely zákona o živnostenskom podnikaní.

Riziko lesných požiarov výrazne zvyšuje dlhodobo suché počasie. Ministerstvo pôdohospodárstva a štátny podnik Lesy SR apelujú na verejnosť, aby v blízkosti lesov nezakladali oheň, nevypaľovali trávu a tiež, aby v lese nefajčili. Ak sa riziko bude naďalej zvyšovať, bude nevyhnutné vyhlasovať v jednotlivých oblastiach Slovenska zákaz vstupu do lesov.

Za porušenie zákazu vstupu môže lesný úrad udeliť pokutu až do 100 000 korún. Obvodný lesný úrad v Poprade zatiaľ neudelil žiadnu pokutu za porušenie zákazu vstupu do lesa a na turistické chodníky v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Priestupky dokumentuje polícia.

euro 33,66 amer dolár 24,78 brit libra 49,54

Slovenská hokejová reprezentácia hrá v týchto chvíľach svoj posledný príprevný zápas pred majstrovstvami sveta v Moskve. V košickej Steel Aréne o piatej nastúpila proti Bielorusom. Priebežný stav:

Okrem toho dnes budú ďalšie 3 prípravné zápasy. Stretnú sa:
Rusko - Rakúsko
Fínsko - Kanada
Lotyšsko - Dánsko

Futbalová Liga majstrov dnes pokračuje semifinále. V prvom zápase sa stretnú Manchester United - AC Miláno.

POČASIE
Najnižšia nočná teplota 8 až 4 stupne.

S T R E D A:
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov.