Thursday, April 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

26.4. 16:00
Ségolene Royalová, francúzska ľavicová prezidentská kandidátka, obvinila dnes konzervatívca Nicolasa Sarkozyho z vyvíjania nátlaku na médiá. Sarkozy mal podľa nej presviedčať Syndikát vydavateľov regionálnej tlače, aby odmietol piatkové stretnutie medzi Royalovou a centristom Francoisom Bayrouom. Nicolas Sarkozy komentoval situáciu tradičným "je to komické".


Príslušníkom gréckej armády a pobrežnej stráže sa dnes podarilo zachrániť vyše 200 utečencov, ktorých loď sa začala neďaleko Atén potápať. Medzi nimi bolo najmenej šestnásť žien a detí. Bližšie informácie o utečencoch zatiaľ nezverejnili, vie sa len to, že na rybársku loď, ktorá ich mala previezť do Grécka, sa nalodili v Turecku.


Svet si dnes pripomína 21 rokov od výbuchu jadrovej elektrárne Černobyľ. Nad územím Československa preletel černobyľský mrak celkovo trikrát. Médiá prezentovali haváriu v duchu oficiálnych sovietskych správ ako bežnú poruchu. Podľa minuloročnej správy Černobyľského fóra sa celkový počet ľudí, ktorí mohli alebo môžu v budúcnosti zomrieť v dôsledku ožiarenia, odhaduje na 4000.


Ruská novinárka, ktorá vo svojej knihe kritizuje prezidenta Vladimíra Putina, žiada o politický azyl vo Veľkej Británii. Jelena Triegubova tvrdí, že je v smrtešnom nebezpečenstve. Ruský miliardár Boris Berezovskyj, ktorý v Británii získal azyl tvrdí, že sa ho ruskí funkcionári špeciálnych služieb nedávno pýtali na miesto pobytu Triegubovej.


Mestský súd v Prahe dnes definitívne priznal Britovi, ktorého zranil vianočný stromček v Prahe odškodnenie 560 tisíc českých korun. Nešťastie sa stalo v decembri 2003 na Staromestskom námestí.


Lesníci dnes ráno zastavili práce v Tichej a Kôprovej doline. Práce neobnovia, kým nebude prípad došetrený na základe podania, ktoré dostala inšpekcia životného prostredia. Lesníci ešte môžu vypratať spracované drevo, ale nebude sa spracovávať ďalšia kalamita. Harvestor a pilčíci už dnes v Tichej a Kôprovej doline nebudú pracovať. Pohybovať sa tam budú už len vývozné súpravy.


Odsúvanie alebo nespracovanie kalamity môže mať pre celé Vysoké Tatry katastrofálne dôsledky. Tvrdia to lesníci z viacerých lesníckych organizácií. Nevykonávanie lesníckych opatrení môže znamenať to, že "poškodenie porastov nebudeme registrovať v stovkách hektárov, ale v tisíckach, škody na porastoch nie v miliónoch, ale v miliardách, kde celé generácie ľudí na Slovensku nebudú vedieť, ako vyzerá zdravý les v Tatrách," uvádza sa vo vyhlásení Predstavenstva Slovenskej lesníckej komory, ktoré dnes poskytli na tlačovej besede vo Vysokých Tatrách.


Organizácia Greenpeace víta dočasné zastavenie ťažby v Tichej a Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku. Keďže však ide iba o dočasné zastavenie prác, organizácia aj naďalej vyzýva členov a sympatizantov, aby sa pripojili k protestom proti ťažbe v Tichej a Kôprovej doline.


V Bratislave začalo fungovať iracké veľvyslanectvo v SR. Iracké veľvyslanectvo v Bratislave bude slúžiť všetkým irackým občanom bez rozdielu. Irak tento rok otvára okrem ambasády na Slovensku aj veľvyslanectvo v Dánsku. K týmto krajinám by sa neskôr mali pridať ďalšie. Slovensko má v Bagdade veľvyslanectvo ako jedna z dvanástich členských štátov EÚ.
Do Dunajskej stredy má namierené nový investor, ktorý tu plánuje preinvestovať 2 mld. Sk. Ide o rakúsku spoločnosť BannerBatterien, ktorá sa zaoberá produkciou autobatérií. Firma plánuje začať v lete s výstavbou nového závodu v priemyselnom parku Kostolné Kračany pri Dunajskej Strede. Po uskutočnení celého projektu by malo nájsť zamestnanie 150 ľudí priamo v závode, ďalších takmer 60 v nadväzujúcich firmách.


Cez víkend sa v Slovenskom raji začne letná turistická sezóna. Už počas trojdňového otvorenia sezóny budú obce vyberať vstupné do Slovenského raja.

Pltnícku sezónu na rieke Dunajec otvoria už túto sobotu. Zároveň v Červenom Kláštore po viac ako 50-tich rokoch v sobotu verejnosti sprístupnia kláštorný kostol sv. Antona pustovníka.

Euro 33,58 Americká dolár 24,70 Britská libra 49,24

Športový riaditeľ španielskeho prvoligového futbalového klubu Real Madrid Predrag Mijatovič uviedol, že nepodpísať dlhodobý kontrakt so stredopoliarom Davidom Beckhamom bola chyba. Tridsaťjedenročný bývalý kapitán anglickej reprezentácie po neúspešných rokovaniach s vedením "bieleho baletu" podpísal v januári päťročný kontrakt s tímom Los Angeles Galaxy platný od júla tohto roku.

****************************
V noci bude prevažne jasno. Najnižšia nočná teplota 10 až 5 st., v dolinách
miestami okolo 3 st. Slabý premenlivý vietor. Zajtra prevažne slnečno. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý vietor.