Tuesday, April 24, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

25.4.2007 08:00

Poľsko sa zapojí do amerického systému protiraketovej obrany iba vtedy, ak to posilní jeho bezpečnosť, vyhlásil poľský minister obrany po stretnutí s americkým rezortným kolegom Robertom Gatesom. Gates pricestoval do Varšavy, aby od poľských predstaviteľov získal súhlas na otvorenie formálnych rozhovorov o umiestnení americkej protiraketovej základne. Podľa Washingtonu je rozšírenie systému o základne v Poľsku a Českej republike životne dôležité pre obranu Spojených štátov a európskych spojencov pred útokmi z nespoľahlivých krajín, akou je napríklad Irán.

Najmenej šesť kubánskych disidentov včera prepustili na slobodu potom, čo každý z nich strávil vo väzení takmer dva roky za to, že sa stavali na odpor voči komunistickej vláde. Informovali o tom disidentské zdroje.

Blokovaním prác v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách aktivistami vznikli spracovateľským firmám škody za viac ako 600 tisíc korún. Štátne lesy TANAP-u budú po konečnom vyčíslení vymáhať škody jednotlivo od tých, ktorí sa na zastavení prác v Tichej a Kôprovej doline priamo podieľali.

V snahe zabrániť kalamitnému rozšíreniu podkôrneho hmyzu v Tichej a Kôprovej doline chcú Štátne lesy TANAP-u spracovať kalamitné drevo v 4. stupni ochrany prírody do začiatku rojenia lykožrúta. Ide o utlmenie šírenia podkôrneho hmyzu na zatiaľ nepoškodené biotopy, zníženie požiarneho rizika a možného nepriaznivého vývoja klimatických a hydrologických pomerov.

Za porušenie zákazu vstupu do vybraných oblastí môže lesný úrad udeliť pokutu až do 100 000 korún. Obvodný lesný úrad v Poprade zatiaľ neudelil žiadnu pokutu za porušenie zákazu vstupu do lesa a na turistické chodníky v Tichej a Kôprovej doline. Priestupky dokumentuje polícia.

V Košiciach majú zrušiť 6 základných škôl. Ich výber je podľa rodičov riaditeľov dotknutých škôl netransparentný a neobjektívny. Vyplynulo to zo stretnutia, ktoré organizovalo mesto. Zhromaždenie sa nieslo v emóciami nabitej, búrlivej atmosfére najmä zo strany rodičov. Tí odmietli akceptovať argumenty mesta. Pýtali sa, načo ich vôbec volali, keď sa nerobí zápis a nik nebude zastupiteľstvo informovať.

Ako ďalej vyplynulo z diskusie, mnohí rodičia sú rozhodnutí protestovať na zajtrajšom rokovaní mestského zastupiteľstva. Zrušním škôl chce mesto ušetriť okolo 25 miliónov korún.

euro 33,66 amer dolár 24,78 brit libra 49,54

Slovenskí hokejisti podľahli v záverečnom prípravnom stretnutí pred odchodom na majstrovstvá sveta v Rusku k tímu Bieloruska 1:2. Slovenský gó strelil Somík.

Včera na Slovensko pricestoval útočník Minnesota Wild Marián Gáborík. Dvadsaťpäťročný rodák z Trenčína vynechal takmer polovicu uplynulej sezóny, no momentálne sa cíti zdravotne v poriadku a teší sa na šampionát.

Tréner českej hokejovej reprezentácie Alois Hadamczik zverejnil svoju nomináciu. Na súpiske je dvadsaťšesť mien, z toho desať hráčov z NHL, jedenásť z českej extraligy a piati z iných európskych líg.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý postúpil do 2. kola dvojhry na turnaji ATP Grand Prix Hasan II. v marockej Casablance. Ako najvyššie nasadený zdolal v stretnutí 1. kola Rakúšana Alexandra Peyu 7:6 , 6:4.

*****************************
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 5 m/s