Tuesday, April 24, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

24.04.2007 13:00

Britská protiteroristická polícia dnes zatkla šiestich ľudí, ktorí sú podozriví z navádzania na teroristické činy v zámorí a zo zhromažďovania peňazí pre teroristov. Päť ľudí zatkla polícia v Londýne a jedného človeka v mestečku Luton,severozápadne od hlavného mesta.

Ruská tlač sa dnes lúči so svojím bývalým prezidentom a do popredia kladie najmä slobodu, ktorú presadzoval. Provládny denník Izvestia ocenil jeho nelipnutie na moci, keď sa vzdal úradu prezidenta počas svojho druhého volebného obdobia. Nezávislý denník Vremja Novostej vzdáva hold človeku, ktorý bol aj napriek všetkým svojim chybám hrdinom. "Jeľcin bol posledný hrdina. Teraz sú tu už len ľudia," napísal denník.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzdvihol bývalého ruského prezidenta ako kľúčovú osobnosť pri presadzovaní reforiem v Rusku a zbližovaní medzi Západom a Východom. Jeľcin bol prvým prezidentom po rozpade Sovietskeho zväzu a na čele krajiny stál v zložitom období prechodu k demokracii a kapitalizmu. Zomrel včera na srdcový infarkt.

Proti ťažbe v Tichej a Kôprovej doline sa bude protestovať aj v Prahe. Zhromaždenie by malo byť vo štvrtok od 9:00 do 10:00 pred slovenským veľvyslanectvom.

Automobilka Kia Motors Slovakia dopoludnia oficiálne otvorila svoj závod v Žiline. Juhokórejská automobilka investovala do nového závodu približne 1 mld. eur. Od nového roku už vyrobila v závode viac ako 35 tisíc áut, v tomto roku by ich mala vyrobiť 150 tisíc. Závod sa rozprestiera na ploche 166 hektárov a prácu v ňom nájde viac ako 3 000 ľudí.

Z avizovanej šestice elitných útočníkov zo zámorskej NHL, ktorá mala posilniť slovenskú hokejovú reprezentáciu, vypadol krídelník New York Islanders Richard Zedník. Tridsaťjedenročný rodák z Banskej Bystrice sa trénerovi Júliusovi Šuplerovi poďakoval za pozvánku, ale zároveň sa aj ospravedlnil. Nahradiť by ho mohol Ladislav Nagy z Dallasu, pre ktorého sa sezóna v zámorí skončila v noci na dnes.

Maskotom blížiacich sa majstrovstiev sveta v hokeji bude medveď Timka. Organizátori svetového šampionátu meno odvodili od anglického slova Team. Medveď bol talizmanom štyroch z piatich hokejových šampionátov, ktoré sa uskutočnili, resp. uskutočnia v Moskve. Rovnako bol medveď "Míša" aj maskotom moskovských olympijských hier v roku 1980.

************************************************
P O P O L U D N I E:
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov, na východe miestami okolo 16 stupňov.
Slabý až mierny premenlivý vietor do 5 m/s (20 km/h).

Najnižšia nočná teplota 8 až 4 stupne.

S T R E D A:
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov.