Tuesday, April 24, 2007

Pripravila Denisa Kováčiková Šerfelová

24.04.2007 15:00

Kandidát francúzskej vládnej pravice Nicolas Sarkozy a socialistka Ségolene Royalová sa 2. mája v televíznej diskusii stretnú zoči voči ešte pred konaním druhého, finálneho kola volieb. Diskusia sa uskutoční len štyri dni pred rozhodujúcim kolom volieb.

Britská protiteroristická polícia dnes zatkla šiestich ľudí, ktorí sú podozriví z navádzania na teroristické činy v zámorí a zo zhromažďovania peňazí pre teroristov. Päť ľudí zatkla polícia v Londýne a jedného človeka v mestečku Luton,severozápadne od hlavného mesta.

Bývalého prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý zomrel včera vo veku 76 rokov na zlyhanie srdca, pochovajú zajtra na historickom moskovskom cintoríne Novodevič. Smútočná ceremónia bude v moskovskom chráme Krista Spasiteľa. Deň štátneho pohrebu prvého demokraticky zvoleného ruského prezidenta bude v Rusku dňom národného smútku.

Austrália a Nový Zéland varovali svojich občanov, ktorí pocestujú do Turecka na spomienkové slávnosti I. svetovej vojny, pred "vysokou hrozbou" teroristických útokov v krajine. Tisíce Austrálčanov a Novozélanďanov každoročne cestujú na Deň Anzac. Spomínajú na svojich vojakov, ktorí slúžili a nakoniec aj zahynuli v boji na pobreží tureckého polostrova, ktorý sa začal za úsvitu 25. apríla 1915.

Štyria z desiatich Švédov sú ochotní znížiť svoju životnú úroveň, aby tak pomohli zastaviť globálne otepľovanie, kým sedem z desiatich opýtaných sa obáva vplyvu klimatických zmien. Záujem o túto problematiku sa predpokladal, no ochota zmeniť spôsob života je väčšia, ako kedykoľvek predtým. Problémy klímy sú veľmi silné a od základu ovplyvňujú ľudí.

Automobilka Kia Motors Slovakia dopoludnia oficiálne otvorila svoj závod v Žiline. Juhokórejská automobilka investovala do nového závodu približne 1 mld. eur. Závod sa rozprestiera na ploche 166 hektárov a prácu v ňom nájde viac ako 3 000 ľudí.

Z avizovanej šestice elitných útočníkov zo zámorskej NHL, ktorá mala posilniť slovenskú hokejovú reprezentáciu, vypadol krídelník New York Islanders Richard Zedník. Tridsaťjedenročný rodák z Banskej Bystrice sa trénerovi Júliusovi Šuplerovi poďakoval za pozvánku, ale zároveň sa aj ospravedlnil. Nahradiť by ho mohol Ladislav Nagy z Dallasu, pre ktorého sa sezóna v zámorí skončila v noci na dnes.

Maskotom blížiacich sa majstrovstiev sveta v hokeji bude medveď Timka. Organizátori svetového šampionátu meno odvodili od anglického slova Team. Medveď bol talizmanom štyroch z piatich hokejových šampionátov, ktoré sa uskutočnili, resp. uskutočnia v Moskve. Rovnako bol medveď "Míša" aj maskotom moskovských olympijských hier v roku 1980.

************************************************
P O P O L U D N I E:
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov, na východe miestami okolo 16 stupňov.
Slabý až mierny premenlivý vietor do 5 m/s (20 km/h).

Najnižšia nočná teplota 8 až 4 stupne.

S T R E D A:
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 18 až 22 stupňov.